Schoonouwen

Plaats
Buurtschap
Krimpenerwaard
Krimpenerwaard
Zuid-Holland

Schoonouwen Stolwijk [640x480].JPG

Schoonouwen (buurtschap van Stolwijk)

Schoonouwen (buurtschap van Stolwijk)

Schoonouwen

Terug naar boven

Status

- Schoonouwen is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek Krimpenerwaard, gemeente Krimpenerwaard. T/m 1984 gemeente Stolwijk. In 1985 over naar gemeente Vlist, in 2015 over naar gemeente Krimpenerwaard.

- De buurtschap Schoonouwen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Stolwijk.

- Niet te verwarren met de buurtschap Schonauwen in de gemeente Houten.

Terug naar boven

Naam

Oudere schrijfwijzen
1248 (in) Sconouwe, 1261 kopie 14e eeuw Sconowe, 1339 Scoenhouwe.

Naamsverklaring
De naam Schoonouwen betekent letterlijk de schone ‘mooie’ ouw ‘vochtige weidegrond’. Het woord ouw komt ook voor als ooi. Beide zijn etymologisch verwant aan oog ‘eiland’. (1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Schoonouwen ligt ZO van Stolwijk, rond de Schoonouwenseweg, in de polders Schoonouwen en Kort Schoonouwen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Schoonouwen heeft ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Fraaie oude boerderijen. In de buurtschap Schoonouwen staan bijvoorbeeld de drie oudste boerderijen van de voormalige gemeente Stolwijk. Ze dateren uit circa 1650.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Als u vanaf de provinciale weg Gouda-Bergambacht de Schoonouwenseweg gaat befietsen of bewandelen, kunt u aan het eind linksaf wandelen over de Bergvlietkade, of rechtsaf fietsen of wandelen (de kade rechtdoor is niet openbaar toegankelijk!), verder over de Schoonouwenseweg, die ter hoogte van de gemeentegrens met de gemeente Bergambacht (en met de Reekade/Reevliet aan uw rechterhand) overgaat in de Bergweg. Na aan het eind van de Schoonouwenseweg in de bocht rechtsafgeslagen te zijn, kunt u na circa anderhalve kilometer links- of rechtsaf de Kadijk op (met rechts aan het eind de buurtschap Kadijk). U kunt ook na twee kilometer linksaf via de buurtschap Bovenberg naar Schoonhoven of rechtsaf via de buurtschap Tussenlanen naar Bergambacht en de buurtschap Benedenberg. Of rechtdoor naar Ammerstol (met linksaf de buurtschap Bovenstad, aan de Hogedijk naar Schoonhoven, en rechtsaf de buurtschap Bergstoep).

Reactie toevoegen