Scherpenzeel FR

Plaats
Dorp
Weststellingwerf
Stellingwerven
Fryslân

Scherpenzeel FR

Terug naar boven

Status

- Scherpenzeel is een dorp in de provincie Fryslân, in de streek Stellingwerven, gemeente Weststellingwerf, en daarbinnen gelegen in het streekje de Westhoek.

- Onder het dorp Scherpenzeel valt ook een deel van de buurtschap Gracht.

Terug naar boven

Naam

In het Fries
Skerpenseel.

Terug naar boven

Ligging

Scherpenzeel ligt ZW van Wolvega, Z van Munnekeburen, als lintbebouwing langs de Grindweg. Onder het dorpsgebied valt ook nog een handvol boerderijen aan de W parallel lopende weg Gracht, en de N (even huisnummers) panden aan de richting Schoterzijl lopende Nieuweweg. De Z oneven nummers vallen onder Spanga. De grens tussen deze dorpen loopt hier dus midden door de weg. Direct N van de dorpskern ligt de - recentelijk door de inwoners uitgeroepen - buurtschap Munnekezeel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Scherpenzeel 17 huizen met 92 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 175 huizen met ca. 435 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het dorp heeft 1 rijksmonument, zijnde de Hervormde (PKN) kerk (Grindweg 139). De driezijdig gesloten zaalkerk uit 1788 kreeg in 1860 aan de noordzijde een dwarsarm en in 1879 een toren van drie geledingen met ingesnoerde naaldspits. De luidklok (1638) is gegoten door Jacob Noteman. Ype Staak vervaardigde in 1788 vier gebrandschilderde ramen. Het orgel uit 1881 is gemaakt door L. van Dam & Zonen. De kerk valt tegenwoordig onder de Protestantse Gemeente Scherpenzeel/Munnekeburen. Na de vorming van deze PKN-gemeente buren bleek het niet mogelijk om de kerk in Munnekeburen voor de diensten te handhaven. Het pand is verkocht en met de opbrengst is de kerk van Scherpenzeel opgeknapt en aangepast voor de PKN-gemeente. Aan de in 1788 gebouwde kerk is in 1860 een zijvleugel gebouwd. Dat deel is nu verbouwd. In het verbouwde deel is een zaal gemaakt met toiletten en een keuken.

- Het dorp heeft 1 gemeentelijk monument, zijnde de school met schoolmeesterswoning, uit 1918, op Grindweg 288.

Terug naar boven

Beeld

- Foto's van Scherpenzeel in de vorm van een diaserie/-animatie.

Terug naar boven

Links

- Belangenorganisatie: - "Plaatselijk Belang Scherpenzeel Munnekeburen Spanga behartigt de belangen van deze dorpen richting de gemeente Weststellingwerf. Hiervoor zijn wij gesprekspartner van het college van B&W en de gemeentelijke dorpencoördinator. Wij maken ons sterk voor de leefbaarheid en de vitaliteit van onze dorpen."

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. VWC (VOG Westhoek Combinatie) is opgericht in 1932 en is er voor de dorpen Scherpenzeel en Munnekeburen e.o.

- Veiligheid: - Brandweer Scherpenzeel heeft de Grote Veenpolder als werkgebied en ondersteunt daarnaast regelmatig de brandweer van Wolvega.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Scherpenzeel.

Reactie toevoegen