Scharendijke

Plaats
Dorp
Schouwen-Duiveland
Schouwen-Duiveland
Zeeland

RvB_20110502_4431_Dijk_van_Scharendijke_Zeeland.jpg

Scharendijke ligt verscholen achter deze voormalige zeedijk

Scharendijke ligt verscholen achter deze voormalige zeedijk

DK_20110502_4419_Boothuis_pakhuis_aan_de_dijk_Scharendijke_Zeeland.jpg

Scharendijke, boothuis anex pakhuis aan de dijk

Scharendijke, boothuis anex pakhuis aan de dijk

DK_20110502_4347_Straatbeeld_te_Scharendijke_Zeeland.jpg

Scharendijke, straatbeeld van knusse huisjes

Scharendijke, straatbeeld van knusse huisjes

Scharendijke

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark De Wijde Blick.

- Boek hier je kampeervakantie op vakantiepark Julianahoeve.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Scharendijke.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Scharendijke.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Scharendijke.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Scharendijke (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Scharendijke is een dorp in de provincie Zeeland, op het schiereiland en in de gemeente Schouwen-Duiveland. T/m 1960 gemeente Elkerzee. In 1961 over naar de nieuwe gemeente Middenschouwen (waar het de hoofdplaats van werd), in 1997 over naar gemeente Schouwen-Duiveland.

- De rollen zijn hier dus omgedraaid, in die zin dat Scharendijke t/m 1960 onder de gemeente Elkerzee viel, maar Elkerzee thans niet meer is dan een buurtschapje dat onder Scharendijke valt. Dat komt omdat enerzijds Elkerzee na de watersnoodramp
van 1953 danig is geslonken en o.a. de kerk moest worden afgebroken, en anderzijds de nieuwe kerk in Scharendijke kwam te staan, en dat dorp bij de herindeling van 1961 als groeikern werd aangewezen. Het kan verkeren...

- Naast Elkerzee vallen onder het dorp Scharendijke nog de buurtschappen Brijdorpe en Looperskapelle en het dorpje Ellemeet.

Terug naar boven

Naam

In het Zeeuws
Schaerendieke.

Oudere vermeldingen
1504-1505 Scarendijck.

Naamsverklaring
Waarschijnlijk identiek aan het Middelnederlandse schaerdijck, een dijk die weinig of geen voorland heeft, zodat ook bij middelbare waterstand het water aan of dicht bij de teen van de buitenglooiing staat. Een dergelijke dijk was onderhevig aan afslag en afschuring en dus kostbaar om te onderhouden. Er waren speciale bepalingen voor van kracht. Zie ook Schardam, Schoordijk.(1)

Terug naar boven

Ligging

Scharendijke ligt W van Brouwershaven, O van Renesse, nabij de Brouwersdam, en grenst in het N aan de Grevelingen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Scharendijke 30 huizen met 204 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Scharendijke ca. 550 huizen met ca. 1.350 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Scharendijke is in de 15e eeuw ontstaan. Aanvankelijk is het slechts een buurtschap waar landarbeiders en dijkwerkers wonen. De ontwikkeling tot echt dorp komt pas in de vroege 20e eeuw op gang, als hier het haventje Kloosternol wordt aangelegd. Dit haventje wordt aanvankelijk met name gebruikt voor het transport van de op dit eiland destijds veel verbouwde meekrapplant. In 1977 is de haven uitgebreid tot jachthaven.

Tijdens de Watersnood van 1953 raakt de kerk van buurdorp Elkerzee zo beschadigd dat deze moet worden gesloopt. In 1955 wordt in Scharendijke een nieuwe kerk gebouwd (in plaats van in Elkerzee). Deze Bethlehemkerk is vernoemd naar het verdwenen middeleeuwse klooster Bethlehem. Na de gemeentelijke herindeling in 1961 is Scharendijke aangewezen als groeikern.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Scharendijke heeft 2 rijksmonumenten, beide betrekking hebbend op de nagenoeg ononderbroken reeks betonmuurtjes, van de Koepel Oost Repart ten westen van Scharendijke tot bij Den Osse, gecombineerd met zogenaamde trapjes- en spijkerglooiing. Dit tussen 1906 en 1916 aangebrachte dijkverhogingssysteem is ontwikkeld door ir. R.R.L. de Muralt van het Waterschap Schouwen. De stormvloed van 1906 was de directe aanleiding voor het ontwerpen van dergelijke dijkverhogingswerken.

- Scharendijke heeft 1 gemeentelijk monument.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Scharendijke is een van de dorpen aan de Schouwse kust waar jaarlijks een Straô wordt gehouden, in Scharendijke is dat op de 2e zaterdag in maart.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Na de voltooiing van de Brouwersdam in 1972 is Scharendijke een centrum van watersport geworden en heeft het veel nieuwe bewoners getrokken. Met de Noordzeestranden en het Grevelingenmeer op loopafstand is Scharendijke de ideale plek voor met name de surf-, zeil- en duiksport. De duikers in Nederland beschouwen de duikgebieden "het Koepeltje", "Scharendijke Haven" en "Nieuwe Kerkweg" als hotspots van het Grevelingenmeer.

- Jachthaven Kloosternol is van grote betekenis voor Scharendijke en is vooral een centrum voor de duiksport.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Scharendijke.

- Zorgboerderij Aan de Hand.

Reactie toevoegen