's-Heerenbroek

Plaats
Dorp
Kampen
Salland
Overijssel

's-Heerenbroek

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving 's-Heerenbroek.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving 's-Heerenbroek.

Terug naar boven

Status

- 's-Heerenbroek is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Kampen. T/m 31-7-1967 gemeente Zwollerkerspel. Per 1-8-1967 over naar gemeente IJsselmuiden, in 2001 over naar gemeente Kampen.

- Onder het dorp 's-Heerenbroek valt ook de voormalige buurtschap Veecaten (vanouds gemeente Zalk en Veecaten). Deze is tegenwoordig in de bebouwde kom van 's-Heerenbroek opgegaan. Ze worden weliswaar nog wel door de provincialeweg N764 (Zwolseweg) van elkaar gescheiden, maar wij hebben de indruk dat zowel de plaatsnaam als het buurtschap-zijn ter plekke niet meer 'leeft'. Bijv. de lokale dorpssite meldt daar niets over. Verder valt onder het dorp 's-Heerenbroek de buurtschap Bisschopswetering (deels).

Terug naar boven

Ligging

's-Heerenbroek ligt NW van Zwolle, ZO van Kampen en IJsselmuiden, direct N van de IJssel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft 's-Heerenbroek 23 huizen met 161 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 250 huizen met ca. 625 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van 's-Heerenbroek, kunt u terecht bij Historische vereniging voor de IJsseldelta 'Jan van Arkel'.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het rapport 's-Heerenbroek: het beste uit vier werelden (2010) schetst een aantal mogelijke ontwikkelingen voor 's-Heerenbroek in de komende jaren, met als doel de landschappen van en rond dorp, polder, rivier en stad (Zwolle) zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen en landschappelijk verantwoord in te passen. Aanleiding tot deze inventarisatie was de oprukkende nieuwbouw van het Zwolse stadsdeel Stadshagen.

- In 2011 is het verbod op bouwen tussen en achter de lintbebouwing van 's-Heerenbroek opgeheven. Bescheiden nieuwbouw, met name bij boerenschuren die kunnen plaatsmaken voor enkele woningen, wordt daarmee weer mogelijk.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- 's-Heerenbroek heeft 1 rijksmonument.

- 's-Heerenbroek heeft 4 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Links

- Site van en over 's-Heerenbroek.

- Zorgboerderij De Hof van Sion.

Terug naar boven

Trivia

- De beroemde weerman Jan Pelleboer (1924-1992) is geboren in 's-Heerenbroek.

Reactie toevoegen