Rutbeek

Plaats
Buurtschap
Enschede
Twente
Overijssel

Rutbeek

Terug naar boven

Status

- Rutbeek is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Twente, gemeente Enschede. T/m 30-4-1934 gemeente Lonneker.

- De buurtschap Rutbeek valt onder het dorp Usselo, maar omdat dat dorp in 1978 geen eigen postcode en postale plaatsnaam heeft gekregen in het postcodeboek, liggen beide plaatsen voor de postadressen 'in' Enschede.

- De buurtschap Rutbeek heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Rutbeek ligt rond de wegen Rutbeekweg, Hagmolenbeekweg, Haaksbergerstraat (het gedeelte van deze weg direct O van zandwinningsplas Het Rutbekerveld) en Meuienboerweg en rond de zuidelijkste gedeelten van de Weleweg en de Oude Deldenerweg en het W gedeelte van de Lefertweg. De buurtschap ligt aan de W oever van de Rutbeek, direct O van zandwinningsplas Het Rutbekerveld, W van recreatieplas Het Rutbeek, ZW van het dorp Usselo en de stad Enschede, Z van het dorp Boekelo, NO van het 'wijkdorp' De Veldmaat en het dorp Haaksbergen, ZO van het dorp Beckum en NW van het dorp Buurse.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Rutbeek 16 huizen met 123 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 70 huizen en ca. 10 verblijfsaccommodaties, met ca. 175 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 1970 wordt een begin gemaakt met de winning van zand in het Usselerveen. Door die zandwinning ontstaat een grote plas, waar omheen in 1975 begonnen wordt met de aanleg van recreatiepark Het Rutbeek. In en rond het water vermaken zich hier zomers duizenden mensen. Even ten oosten van de recreatieplas bevindt zich de plek waar voor het eerst de 'laag van Usselo' is blootgelegd (zie daarvoor verder bij Usselo > Geschiedenis). Het had maar weinig gescheeld of deze plek was eveneens ten prooi gevallen aan de recreatie. Gelukkig heeft men er in 1970 succesvol voor geijverd om hier een archeologisch monument van te maken.

Reactie toevoegen