Rozendaal (Haastrecht)

Plaats
Buurtschap
Krimpenerwaard
Lopikerwaard
Zuid-Holland

rozendaal_2.jpg

Buurtschap Rozendaal

Buurtschap Rozendaal

rozendaal_3.jpg

Buurtschap Rozendaal

Buurtschap Rozendaal

rozendaal_4.jpg

De Hollandse IJssel bij Rozendaal

De Hollandse IJssel bij Rozendaal

rozendaal.jpg

Buurtschap Rozendaal in de streek en gemeente Krimpenerwaard

Buurtschap Rozendaal in de streek en gemeente Krimpenerwaard

Rozendaal (Haastrecht)

Terug naar boven

Status

- Rozendaal is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek Lopikerwaard, gemeente Krimpenerwaard. T/m 1984 gemeente Haastrecht. In 1985 over naar gemeente Vlist, in 2015 over naar gemeente Krimpenerwaard.

- De buurtschap Rozendaal valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Haastrecht.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Rosendaal, 1687 Rosendael, 1844 Roozendaal.

Naamsverklaring
De buurtschap is genoemd naar de gelijknamige polder, een laatmiddeleeuwse arcadische modenaam, samengesteld uit daal, gerekte vorm van dal 'laagte, vallei', en de bloemnaam roos (in meervoud).(1)

Terug naar boven

Ligging

- De buurtschap Rozendaal ligt O van Haastrecht, N van Hoenkoop, W van Oudewater, Z van de Hollandse IJssel, langs de Provincialeweg Oost van Oudewater naar Haastrecht, in de (Grote) Draakpolder (N van de Provincialeweg) en de polder Rozendaal (Z van de Provincialeweg). De buurtschap grenst in het W aan buurtschap Boven-Haastrecht, in het O aan buurtschap Vliet.

- Vermoedelijk behoren de telefoonnummers aan de Provincialeweg Oost met netnummer 0348 tot de buurtschap Rozendaal, en die met netnummer 0182 tot (Boven-)Haastrecht. In dat geval omvat de buurtschap de panden Provincialeweg Oost 1-41 en 2-26.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Rozendaal heeft ca. 40 huizen met ca. 90 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Buurtschap Rozendaal heeft 1 rijksmonument, zijnde de mogelijk 17e-eeuwse boerderij Theodorushoeve (Provincialeweg Oost 15).

- Vroeger was Rozendaal een heerlijkheid, met o.a. een ambachtshuis. Op oude kaarten staat dat huis ingetekend op de plek van het huidige Huis te Rosendaal (Provincialeweg Oost 37), dat privé bewoond wordt en tevens in gebruik is als B&B.

- De molens van Rozendaal zijn allang verdwenen. In 1925 zijn zij vervangen door een ruwoliemotorgemaal, dat op zijn beurt in 1962 is vervangen door het huidige eenvoudige gemaal van Rozendaal, dat ongeveer een kilometer oostelijk van het Gemaal van Hoenkoop (in de W buurtschap Boven-Haastrecht) is gelegen. De oude Rozendaalse boezem is nog duidelijk herkenbaar aan de verkaveling en de kaderesten in het weiland. Opmerkelijk is ook het driehoekige verkavelingsgebied, te verklaren doordat de boezem een restgebied vormde als resultaat van twee verkavelingsrichtingen met de bochtige IJssel als ontginningsbasis. Ook dit gemaal is in 1990 overbodig geworden door de ingebruikname van het nieuwe gemaal De Keulevaart in de buurtschap Boven-Haastrecht.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Draakpolder*1, een voormalige uiterwaard langs de Hollandse IJssel, is zeer afwisselend. Hoogstamfruitboomgaarden, graslanden en ruigten komen hier voor. Dit afwisselende landschap heeft een positieve invloed op de biodiversiteit (in dit geval het aantal verschillende plantensoorten). Planten die je in dit circa 9 hectare grote gebied kunt aantreffen, zijn bijvoorbeeld echt walstro, gewone vogelmelk en gulden boterbloem. Ook dieren voelen zich er op hun gemak. Zo komt de steenuil hier jaarlijks tot broeden. (713)

In de Draakpolder ligt, tegenover het witte Huis te Rosendaal, een wandelpad van de provinciale weg naar en langs de Hollandse IJssel. Je kunt daar een klein ‘rondje Rozendaal’ van maken door bijvoorbeeld heen over het pad te wandelen en terug langs de provinciale weg. Je loopt over graslanden en door hoogstamfruitboomgaarden naar de IJssel, met een schitterend uitzicht over het landschap. Als je meer tijd en conditie hebt, kun je overwegen er een langere route van te maken en zo meer gebieden tegelijkertijd te bekijken.

Begin bijvoorbeeld in het nabijgelegen Hekendorp. Ga daar langs de Hollandse IJssel naar Oudewater (Hekendorpse Buurtweg). Steek in Oudewater de Hollandse IJssel over en ga rechtsaf langs de provinciale weg richting Haastrecht, waarbij je langs de buurtschappen Vliet (Goudsestraatweg, de eerste kilometer) en Rozendaal (Provincialeweg Oost, de laatste 3 kilometer) komt. Loop na de Hoenkoopse Rijweg aan je linkerhand nog een paar honderd meter door, want daar bevindt zich aan je rechterhand het klooster van de paters passionisten. Ga een paar honderd meter terug en je kunt de Hollandse IJssel oversteken naar je beginpunt in Hekendorp. De lengte van deze route is ongeveer 10 kilometer.

Heb je nog steeds tijd, zin en conditie over, dan kun je de route desgewenst verlengen tot 20, 30 of zelfs 40 kilometer. Doordat deze omgeving zo symmetrisch is ingedeeld, liggen hier namelijk 6 wegen en paden onder elkaar van elk circa 5 kilometer lengte. Aan het eind van de route kun je met een boog via Vlist en Haastrecht terug naar je beginpunt in Hekendorp. Alle wegen en paden zijn het bewandelen waard, en je kunt dus kiezen om één of meer ‘setjes’ van twee wegen en dus ‘rondjes’ te wandelen.

Als je na het vorige rondje wilt doorwandelen, ga dan de genoemde Hoenkoopse Buurtweg op naar het zuiden. Na 500 meter linksaf de Tiendweg op, die loopt langs de Tiendwegwetering. Aan het eind kom je in Oudewater (Utrechtsestraatweg). Rechtsaf, al snel zie je een bocht, daar rechtdoor de Meent op. Na enkele honderden meters rechtsaf (buurtschap Hoenkoop, Hoenkoopse Buurtweg). Aan het eind wandelpad*2 linksaf (Schenkelkade), na circa 1,5 kilometer linksaf (Noordzijdse Kade langs de Benschopper Molenvliet), aan het eind (Damweg) een S-bocht (rechts-links-rechts), na 1 kilometer rechtsaf (Polsbroekerdam en Polsbroek). Aan het eind van deze lintbebouwing kom je via de Slangeweg in het idyllische langgerekte dorpje Vlist. Langs het gelijknamige riviertje wandel je (rechtsaf) naar Haastrecht, alwaar je kunt kiezen: of vlak voor het centrum rechtsaf over de Provincialeweg Oost (buurtschap Boven-Haastrecht) terug naar Hekendorp, of vlak na het centrum de Hollandse IJssel oversteken en aan het eind van de bebouwing rechtsaf de Steinsedijk op (buurtschap Stein), die je vanzelf in Hekendorp doet uitkomen.

Uiteraard kun je met een goede plattegrond nog meer combinaties maken. Dit zijn slechts enkele voorbeelden ter inspiratie.

*1 Zie bij Ligging.
*2 Als je op dit punt wilt stoppen, kun je hier rechtsaf de Hoenkoopse Buurtweg blijven volgen naar je beginpunt in Hekendorp.

Reacties

(2)

De vermelde bezienswaardigheid 'Huis te Rosendaal' kan sinds kort bezocht worden. Het is in gebruik als bed & breakfast faciliteit. Ook de tuinen die ooit tot de heerlijkheid Huis te Rosendaal behoorden zijn toegankelijk voor de gasten.

Plaatsengids.nl is voor de bezoekers geheel gratis. Om onze kosten van techniek en redactie te dekken, kunnen voor inwoners en toeristen relevante lokale instanties, zoals B&B's, voor een bescheiden bedrag een advertorial plaatsen bij hun plaatspagina('s). Voor nadere informatie zie het menu-item Adverteren rechts bovenaan de homepage.

Reactie toevoegen