Rossum (Overijssel)

Plaats
Dorp
Dinkelland
Twente
Overijssel

Rossum Gottnkeurndoarp bord [640x480].jpg

Rossum, met het officiële plaatsnaambord en het carnavalsbord eronder (jan. 2010). De carnavalsvereniging schrijft het zelf op haar site overigens met één t.

Rossum, met het officiële plaatsnaambord en het carnavalsbord eronder (jan. 2010). De carnavalsvereniging schrijft het zelf op haar site overigens met één t.

Rossum OV Haarstraat.jpg

Rossum, schuur aan de Haarstraat

Rossum, schuur aan de Haarstraat

Rossum OV De Gerstmaaier.jpg

Rossum, bij de kerk staat het beeld De Gerstmaaier, geplaatst in 1993

Rossum, bij de kerk staat het beeld De Gerstmaaier, geplaatst in 1993

rossum_ov_sint_plechelmuskerk.jpg

Rossum, H. Plechelmuskerk

Rossum, H. Plechelmuskerk

rossum_ov_monument_tbv_de_marken_rossum_lemselo_volthe.jpg

Rossum, deze drie stenen symboliseren de voormalige marken Rossum, Lemselo en Volthe, die in 1811 in de gemeente Weerselo zijn opgegaan

Rossum, deze drie stenen symboliseren de voormalige marken Rossum, Lemselo en Volthe, die in 1811 in de gemeente Weerselo zijn opgegaan

rossum_ov_plattegrond_anno_1983.jpg

Rossum, plattegrond van het dorp anno 1983

Rossum, plattegrond van het dorp anno 1983

rossum_ov_plattegrond_anno_1900.jpg

Rossum, plattegrond van het dorp anno ca. 1900

Rossum, plattegrond van het dorp anno ca. 1900

rossum_dorpsraad_rossum_lemselo_volthe.jpg

De Dorpsraad is er niet alleen voor het dorp Rossum, maar betrekt de onder het dorp vallende buurtschappen Lemselo en Volthe er ook nadrukkelijk bij (en niet alleen in naam). Heel goed! Een goed voorbeeld voor andere dorpsraden.

De Dorpsraad is er niet alleen voor het dorp Rossum, maar betrekt de onder het dorp vallende buurtschappen Lemselo en Volthe er ook nadrukkelijk bij (en niet alleen in naam). Heel goed! Een goed voorbeeld voor andere dorpsraden.

Rossum (Overijssel)

Terug naar boven

Status

- Rossum is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Twente, gemeente Dinkelland. T/m 2000 gemeente Weerselo.

- Niet te verwarren met het dorp Rossum in de provincie Gelderland.

- Onder het dorp Rossum vallen ook de buurtschappen Lemselo en Volthe.

Terug naar boven

Naam

Oudere schrijfwijzen
Laat 10e eeuw in Rohthem, midden 12e eeuw Rothem, Rodheim, 1381-1383 Rottem, Rossem, 1385 Rossem, Rotsem, 1424 Rottem.

Naamsverklaring
Samenstelling van het Oudnederlandse rot, rode 'rooiing van bos, ontginning' en hem 'woonplaats'. Voor de ontwikkeling van th > ss, zie Losser en Pesse. (1)

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet het dorp Göttnkeurndoarp of Götnkeurndoarp. Een göttnkeurn is een gortkorrel.

Terug naar boven

Ligging

Rossum ligt N van Oldenzaal, O van Weerselo, ZW van Denekamp.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Rossum 101 huizen met 504 inwoners (exclusief de buurtschappen Lemselo en Volthe). Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.000 huizen met ca. 2.400 inwoners (inclusief de buurtschappen Lemselo en Volthe).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Rossum heeft 13 rijksmonumenten.

- Rossum heeft 3 gemeentelijke monumenten.

- De RK kerk is gewijd aan de heilige Plechelmus. De kerk is gebouwd in 1939-1940 ter vervanging van de oude Waterstaatskerk die aan de overzijde van de Thijstraat stond, op de plaats waar tegenwoordig basisschool De Kerkewei is gevestigd. De kerk is opgetrokken naar ontwerp van architect C. Hardeman uit Oldenzaal en is uitgevoerd in een aan de Delftse school verwante bouwstijl. De Geloofsgemeenschap Rossum behoort tot de regionale Plechelmus Parochie.

- Nabij de Sint Plechelmuskerk symboliseren 3 stenen de voormalige marken Rossum, Lemselo en Volthe die tot 1811 onder het richterambt Oldenzaal vielen. Op 1 maart 1811 werden zij onderdeel van de gemeente Weerselo.

- In het dorp vind je een kaart van Rossum, in 1983 geplaatst door carnavalsvereniging 'n Lesten Stuuver. Deze kaart toont het dorp zoals dat er in 1983 uit zag. Na 1983 is het dorp aan de zuidwestelijke zijde uitgebreid en in het begin van de jaren negentig is over de Volther Es een rondweg aangelegd, om het dorpscentrum te ontlasten van doorgaand verkeer tussen Oldenzaal en Ootmarsum. De cijfers representeren de volgende gebouwen: 1. R.K. Plechelmuskerk / 2. Basisschool De Kerkewei / 3. Kleuterschool / 4. Rabobank / 5. C.A.V.V. Aan de achterzijde van de plattegrond van het dorp uit 1983 bevindt zich een kaart van het dorp anno ca. 1900. De kerk stond op de plaats van de huidige basisschool De Kerkewei. De oude Sint Plechelmusschool aan de Grotestraat is in 1971 gesloten, waarna de nieuwe school aan de Kerkewei in gebruik is genomen.

- In Rossum bevinden zich 3 Mariakapellen.

- Bij de kerk staat het beeld De Gerstmaaier, geplaatst in 1993.

- Gevelstenen in Rossum.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Filmhuis Rossum Buitengewoon vertoont maandelijks een prachtige film in Kulturhus Rabo de CoCeR. Op hun site vinden we een compliment van KCO Overijssel: “Dit dorp heeft het kleinste filmhuis met structurele programmering van Overijssel, wellicht zelfs van Nederland. Toch komen er gemiddeld 45 mensen naar een voorstelling. Dat is veel. Hoe kan dat?”

- Carnaval. - Carnavalsvereniging 'n Lesten Stuuver. De eerste carnavalsprins heette Rolevo, om de samenhang tussen het dorp Rossum en de buurtschappen Lemselo en Volthe weer te geven. - CV De Keurnmeaiers. - Wagenbouwvereniging De Sjeesköttels.

- Op Hemelvaartsdag is er jaarlijks het evenement 'Een gezellige Boel' (voorheen Boeldag) (in 2020 voor de 44e keer).

- Nacht van Rossum (wielrennen) op een zaterdag in augustus.

- Op een zaterdag eind oktober is er in Rossum het TirolerSchlagerFestival. Wie dan nog door wil feesten, kan de volgende dag door naar de Twentse Piraten Party.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Rossum, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Rossum.

- Nieuws: - Nieuws uit Rossum van de Dorpsraad op Facebook.

- Belangenorganisaties: - "Dorpsraad Rossum - Lemselo - Volthe stelt het belang van de leefbaarheid van de kernen bij al haar activiteiten voorop. Dit beogen we te bereiken door verbindingen te leggen, tussen inwoners, buurtschappen/wijken, ondernemers en verenigingen. En waar nodig te ondersteunen. Samenwerken aan de leefbaarheid van onze kernen. Taken dorpsraad: inventariseren wat er leeft in het dorp / wat de behoeften van de inwoners zijn t.a.v. het wonen en leven; spreekbuis voor inwoners richting de gemeente en andersom; initiëren of ondersteunen van mogelijke projecten die het dorpsbelang behartigen. Dit kunnen projecten zijn op gebied van diverse thema’s, zoals wonen, openbare ruimte, zorg, veiligheid, verkeer etc."

- "De in 2002 opgerichte Stichting Rossum Buitengewoon heeft ten doel de ontwikkeling en instandhouding van de muzikale en culturele beleving en de bevordering van de onderlinge band tussen de verenigingen en instellingen in het dorp en de buurtschappen Lemselo en Volthe. In dat kader hebben ze al diverse boeken en uitvoeringen verzorgd en is er maandelijks een film in het Filmhuis."

- Dorpshuis: - "In Kulturhus Rabo de CoCeR in Rossum is o.a. een Dorpsbieb gevestigd. Ook zijn er diverse ruimten voor uitvoeringen, vergaderingen, cursussen en workshops. Rond de ontvangstruimte zijn de theaterzaal en de dorpsbieb te vinden. In de theaterzaal kunnen ongeveer 130 toeschouwers genieten van een optreden of voorstelling. Graag ontvangen we je voor een vergadering, voorstelling, repetitie of gewoon om een kopje koffie te drinken. Heb je vragen, neem dan contact op met onze beheerder Jan Bouwhuis. Hij is overdag je gastheer in het Kulturhus. ’s Avonds hebben we de groep vrijwilligers die je met de meeste zaken behulpzaam kunnen zijn. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 8.30-22.30 uur. Als er ’s avonds geen activiteiten zijn dan is de CoCeR na 20.30 uur gesloten. Rond de (school)vakanties zijn er andere openingstijden."

De Dorpsraad en het Kulturhus hebben gezamenlijk, ter versterking van de leefbaarheid in het dorp, het plan “Mijn Kulturhus 3.0” in het leven geroepen. Het plan voorzag in de realisatie van een daghorecagelegenheid met terrasvoorziening aan de zijde van het Thijplein, een maaltijdservice en een buurtsuper. Gezamenlijk hebben alle betrokken partijen echter moeten constateren dat het plan als totaal economisch niet haalbaar is. Buurtsuper en maaltijdservice maken nu geen deel meer uit van het plan. Maar de rest van het plan blijft overeind. Zo blijft het terras met daghoreca als ontmoetingspunt en verfraaiing van het Thijplein deel uitmaken van het plan, evenals een aangepaste keuken voor het bereiden van maaltijden t.b.v. gebruikers en eigen daghoreca en een lift om de bovenverdieping toegankelijker te maken. De uitkomsten van het dorpsproject “Mijn Rossum 2030” bieden aanknopingspunten om ook nieuwe functies te huisvesten. Zie ook de uitkomsten van de enquête van oktober 2018.

- Sport: - Paardensportvereniging PSV De Rossruiters.

Reactie toevoegen