Roosberg

Plaats
Buurtschap
Breda
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Roosberg Bavel kapelletje [640x480].jpg

Roosberg, Mariakapel aan de Roosbergseweg

Roosberg, Mariakapel aan de Roosbergseweg

Roosberg

Terug naar boven

Status

- Roosberg is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Breda. T/m 1941 gemeente Ginneken en Bavel. In 1942 over naar gemeente Nieuw-Ginneken, in 1997 over naar gemeente Breda.

- De buurtschap Roosberg valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Bavel.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1549 Roosenberch, 1562 Rozenberch, 1611 Opten Roetsberch, 1838-1857 Roosberg.

Naamsverklaring
Samenstelling van berg ‘terreinverheffing, heuvel’ en de bloemnaam roos.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Roosberg ligt direct Z van Bavel, rond de Roosbergseweg, de Veenstraat en de Bavelse Hei. De buurtschap grenst in het W aan de A27, in het Z aan de A58, en in het O aan buurtschap Eikberg. Z van de buurtschap ligt de streek Roosbergse Tiend.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Roosberg omvat ca. 30 huizen met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Al jaren zucht Sportpark de Roosberg, waar voetbalvereniging VV Bavel, tennisvereniging TV Bavel en Manege De Roosberg zijn gevestigd, onder de parkeerdruk en verkeershinder. De genoemde instanties hebben in september 2017 aan de gemeenteraad geschreven en met hen besproken dat deze problematiek de afgelopen jaren is geïntensiveerd. Onder meer door uitbreiding van de voetbalvelden van VV Bavel en de tennisbanen van TV Bavel, die in 2017 zodanig zijn omgebouwd dat ze nu het het hele jaar door gebruikt kunnen worden. Ook is het natuurgras trainingsveld vergroot naar een wedstrijdveld voor voetbal en is er een kunstgras voetbalveld aangelegd. Daarnaast is er de afgelopen jaren tevens een BSO gevestigd en is het aantal autobewegingen bij de manege ook niet afgenomen. Bovendien heeft Sport BSO Bavel ook een plekje gekregen op het park.

De oorzaak van het probleem ligt bij de al jaren ongewijzigde infrastructuur van het sportpark, terwijl het gebruik dus is toegenomen. Dit heeft tot gevolg dat de parkeerdruk op het park verder is opgelopen. Het probleem spitst zich toe op de parkeervoorzieningen en de toegangsweg naar deze plaatsen. De toegangsweg naar tennis en voetbal is bijzonder smal waarbij auto’s elkaar nauwelijks en paardentrailers en paardenvrachtwagens elkaar niet kunnen passeren. Wanneer wegens volle parkeerplaatsen vervolgens aan de zijkant van deze toegangsweg wordt geparkeerd is passeren niet meer mogelijk en ontstaat er een chaotische verkeerssituatie. Wethouder Boaz Adank beoogt in 2018 een plan uit te voeren m.b.t. het verbeteren van de doorgang (ook t.b.v. de hulpdiensten), waarbij de gemeente zo min mogelijk parkeerplaatsen wil verliezen. Er wordt ook gedacht over een rondweg, extra uitrit en extra parkeervoorzieningen, maar dat is iets voor de langere termijn.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Mariakapel aan de Roosbergseweg in buurtschap Roosberg is in 1951 opgericht. Het was een geschenk aan pastoor P. Doens ter gelegenheid van het zilveren jubileum van het Brabants Studentengilde van O.L. Vrouw. De kapel is in 1996 gerestaureerd, als onderdeel van een provinciaal project tot restauratie van ‘kleine monumenten’, ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de provincie Noord-Brabant.

“De kapel van Roosberg is van grote cultuurhistorische betekenis, als monument van het religieuze leven in de jaren vijftig, van de toen nagenoeg geheel katholieke dorpsgemeenschap. De herstelwerkzaamheden betroffen het vernieuwen van de gebakken leien op het dak, het opknappen van het interieur en het herstel van de glas-in-loodramen” (102, nr. 110).

De gebrandschilderde ramen zijn ontworpen door glazenier Daan Wildschut (1913-1995). Aanvankelijk stond het kapelletje bij de ingang van de Bavelse Heide. De laatste jaren is de omgeving echter sterk veranderd door de aanleg van rijksweg A27 en de verbindingsweg Ulvenhout-Bavel.

Terug naar boven

Links

- Sport: - Ruitersportvereniging RSV De Roosberg is opgericht in 1979. Ze organiseren voor de leden hippische evenementen - zoals dressuur- en springwedstrijden, dagtocht, Pas de Deux - en niet-hippische evenementen, zoals Jeu de Boules, Sinterklaasfeest, Nieuwjaarskinderdisco en Playbackshow. Daarnaast brengen ze 4x per jaar het clubblad De Stallerlei uit. Hun thuishonk Manege De Roosberg is na ruim 50 jaar in functie te zijn geweest, per oktober 2018 door de familie Ullings verkocht. In verband met leeftijd en gezondheid zijn zij ermee gestopt. Het complex is gekocht door ondernemer Sepp Voesenek uit Teteringen, die de manege samen gaat runnen met zijn oom Jack Leemans. De familie Leemans heeft een rijke historie in de paardenwereld. Dat heeft Sepp ertoe doen besluiten de manege te kopen: "Jack heeft veel ervaring in de paardenwereld. En ik in zakendoen. Dat is een prima combinatie", zo stelde hij bij het bekend maken van de verkoop. De naam blijft grotendeels gelijk: alleen 'Manege' wordt 'Ruitersportcentrum'.

Reacties

(1)

Prachtig gebrandschilderd raam van St. Brigida.
Dankjewel Daniel Pieter Wildschut.

Reactie toevoegen