Rollecate

Plaats
Buurtschap
Staphorst Dalfsen
Salland
Overijssel

rollecate_straatnaambord.jpg

De buurtschap Rollecate heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen (© Google)

De buurtschap Rollecate heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen (© Google)

Rollecate

Terug naar boven

Status

- Rollecate is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, in grotendeels gemeente Staphorst, en deels gemeente Dalfsen (t/m 2000 gemeente Nieuwleusen).

- Buurtschap Rollecate valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Punthorst, deels onder het dorp Nieuwleusen. De oorspronkelijke buurtschap viel vroeger onder het Staphorster deel van het dorp Den Hulst, maar dat is tegenwoordig geen formele woonplaats meer.

- De buurtschap Rollecate heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

- Omdat het grootste deel van de Z weg Rollecate (= de weg grotendeels Z van het water de Dedemsvaart) bijna geheel is getransformeerd tot onderdeel van Bedrijventerrein Nieuwleusen, valt dit deel van deze weg niet meer tot de buurtschap te rekenen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1847 Rollecate.

Naamsverklaring
Was vroeger de naam van een havezate te Vollenhove. De eigenaar, baron W.J. van Dedem, liet begin 19e eeuw dit gebouw afbreken en de materialen hergebruiken bij een nieuw huis bij Dedemsvaart, dat opnieuw de naam Rollecate kreeg. Cate refereert aan kot 'klein huis, kleine boerderij'. Het eerste deel is moeilijk te duiden; men heeft wel de persoonsnaam Hrôdilo voorgesteld (?). Bij Vaassen was in 1720 sprake van een papiermolen op de Rollecote, in 1899 De Rollekoet.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Rollecate ligt rond de gelijknamige weg (de Z weg: het westelijkste deel ervan, t/m huisnr. 83; de N weg: het deel ervan W van het kruispunt met de weg Schapendijk) en rond de wegen Nieuwe Dedemsvaartweg (de N377; het gedeelte van deze weg vanaf de spoorweg tot aan ter hoogte van het kruispunt van de weg Rollecate met de weg Schapendijk), Smeulenweg (het gedeelte van deze weg rond en Z van het kruispunt met de Sluiterweg), Rollecaterweg, Leidijk (het gedeelte van deze weg Z van het kruispunt met de Sluiterweg), Lichtmisweg (het gedeelte van deze weg O van de spoorweg), Kooimansweg, Oosterparallelweg (het gedeelte van deze weg Z van het kruispunt met de Sluiterweg) en Dedemsvaartweg. De buurtschap ligt rond het water de Dedemsvaart (maar voornamelijk N daarvan), WNW van het dorp Nieuwleusen, OZO van het dorp Rouveen, ZZO van het dorp Staphorst en de stad Meppel, WZW van het dorp Oud Averereest, W van het dorp Balkbrug, N van het dorp Dalfsen, NO van de stad Zwolle en de Zwolse wijk Berkum en O van de stad Hasselt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Rollecate omvat ca. 35 huizen met ca. 90 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Landgoed Rollecate met oorspronkelijk een omvang van meer dan 100 hectare genoot bekendheid om zijn mooie weilanden vol gezonde koeien, het park met eiken, beuken en populieren, de grote en mooie tuinen vol bijzondere heesters, prachtige fruitbomen en prima wijnstokken, temidden waarvan het door een gracht omgeven gelijknamige huis stond met prachtig uitzicht over de Dedemsvaart. In 1909 laat baron Van Dedem* een nieuwe koestal voor 200 koeien bouwen met een machinekamer waarin een van de eerste melkmachines van Nederland wordt geplaatst. Het huwelijk van de baron (1853) blijft kinderloos.
* Wat dan kennelijk een zoon of kleinzoon is van de onder Naam vermelde baron naar wie de Dedemsvaart en het gelijknamig dorp zijn genoemd.

In 1913 is de Overijsselse Landbouw Maatschappij (OLM) op zoek naar een plek om een opleiding voor leraressen aan landbouwhuishoudscholen te vestigen. Bestuurslid Van Dedem stelt een deel van het landgoed en de rentmeesterswoning ter beschikking. Op 20 september 1913 arriveren zonder fanfare en vlagvertoon 8 jonge vrouwen uit verschillende delen van het land op het kleine station van Dedemsvaart, om de weg in te slaan naar 'De Rollecate onder Den Hulst' en daar aan hun opleiding te beginnen.

Het overlijden van de baron op 15 februari 1922 maakt een einde aan de samenhang en ontwikkeling van het landgoed. In het najaar van 1923 vindt de veiling plaats. De verkoop is het begin van het einde van het landgoed. In 1930 verhuist de opleiding voor leraressen aan landbouwhuishoudscholen naar Deventer en krijgt daar de naam Nieuw Rollecate. Het hart van het landgoed, het huis Rollecate, moet in 1931 plaatsmaken voor de straatweg langs de noordkant van het kanaal. Veel andere gebouwen van het voormalig landgoed staan er nog wel, waaronder de fraaie rentmeesterswoning.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De rentmeesterswoning van het landgoed (Rollecate 40) uit 1908 met fraaie art nouveau kenmerken is gelukkig bewaard gebleven. Het is een gemeentelijk monument, en door de huidige eigenaren de afgelopen 36 jaar met veel liefde gekoesterd en weer in de oorspronkelijke staat teruggebracht. - Anno 2018 staat de rentmeesterswoning te koop.

Reactie toevoegen