Roelofarendsveen

Plaats
Dorp
Kaag en Braassem
Zuid-Holland

Roelofarendsveen

Terug naar boven

Status

- Roelofarendsveen is een dorp in de provincie Zuid-Holland, gemeente Kaag en Braassem. T/m 2008 gemeente Alkemade.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Roelof-Arends-Veen.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Roelofarendsveen ligt W van het Braassemermeer en het dorp Rijnsaterwoude, ZW van de dorpen Oude Wetering en Weteringbrug, Z van de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder, O van de A4, ZO van het dorp Nieuwe Wetering, ONO van de dorpen Rijpwetering en Oud Ade, NO van het dorp Hoogmade en N van het dorp Woubrugge en de kern Alphen aan den Rijn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft het dorp Roelofarendsveen 123 huizen met 1.205 huizen. Tegenwoordig omvat het dorp ca. 3.000 huizen met ca. 7.500 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Hoorne Vastgoed en Heembouw Ontwikkeling hebben in 2016 het Centrumplan Roelofarendsveen opgeleverd. Dit is een van de eerste deelgebieden van het plan Braassemerland, een nieuw woongebied in het dorp dat de komende 15 jaar wordt ontwikkeld. Het Centrumplan voorziet in een gefaseerde uitbreiding van het huidige dorpscentrum met een kleine 300 woningen en circa 7.000 m2 commerciële en maatschappelijke voorzieningen.

- Weidevogelgebied de Veense Polder Z van Roelofarendsveen wordt bedreigd door plannen voor een bedrijventerrein aldaar.

- Dorpshuis De Alkeburcht was er sinds 1967. In 2017 is het dorpshuis gesloten. De laatste beheerder was Ed van der Voet, alias Ed de Burcht. De gemeente wil het pand verkopen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Roelofarendsveen heeft 4 rijksmonumenten.

- Roelofarendsveen heeft 21 gemeentelijke monumenten.

- Googermolen.

- Veendermolen.

- Molenromp De Jonge Willem / Zonnemolen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Sinds 2010 organiseert René van der Zwet, die een puzzelwinkel in het dorp heeft, samen met zijn vrouw Dimmy Olijerhoek de Open Veense Legpuzzelkampioenschappen. Dit slaat zo enorm aan, dat ze er in 2017 het NK Legpuzzelen (januari) van hebben gemaakt. En ook dát loopt storm; de inschrijving voor het NK Legpuzzelen 2017 - dat gemaximeerd was op 75 teams van 4 personen - was in 3 uur volgeboekt. Van der Zwet overweegt daarom om een volgende keer wellicht voorrondes in andere regio's in het land te houden.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Kringloopwinkel Alkemade. Boven vind je de kinderafdeling met speelgoed, puzzels, spelletjes, kleding en schoenen, dames- en herenkleding, tassen, sportartikelen/-kleding, linnengoed en gordijnen. Er is boven ook een restaurant, waar je van een heerlijk kopje koffie, tosti, broodjes en zelfgemaakte soep kunt genieten. Op de begane grond bevinden zich de prullaria, boeken, LP’s, CD’s, DVD’s, elektrische apparaten, lampen, witgoed, televisies etc. In de grote hal bevinden zich de meubels, fietsen, kinderwagens/maxicosi en seizoensartikelen.

Terug naar boven

Beeld

- Video-impressie van het kassengebied van Roelofarendsveen per boot (Tupenroute).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Roelofarendsveen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool De Roelevaer. - Basisschool Elckerlyc is er ook voor de kinderen van buurdorp Oude Wetering.

- Muziek: - Západská, dat 'Kapel uit het westen' in het Tsjechisch betekent, is opgericht in 2010. De kapel bestaat uit 13 ervaren muzikanten uit de regio Roelofarendsveen. Alle muzikanten hebben een voorliefde voor de Moravische, Mährische en Böhmische muziek. Het repertoire bestaat hoofdzakelijk uit Mährische blaasmuziek, aangevuld met andere muziekstijlen.

Reactie toevoegen