Roelofarendsveen

Plaats
Dorp
Kaag en Braassem
Zuid-Holland

Roelofarendsveen

Terug naar boven

Status

Roelofarendsveen is een dorp in de provincie Zuid-Holland, gemeente Kaag en Braassem. T/m 2008 gemeente Alkemade.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Roelof-Arends-Veen.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Roelofarendsveen ligt W van het Braassemermeer en het dorp Rijnsaterwoude, ZW van de dorpen Oude Wetering en Weteringbrug, Z van de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder, O van de A4, ZO van het dorp Nieuwe Wetering, ONO van de dorpen Rijpwetering en Oud Ade, NO van het dorp Hoogmade en N van het dorp Woubrugge en de kern Alphen aan den Rijn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft het dorp Roelofarendsveen 123 huizen met 1.205 huizen. Tegenwoordig omvat het dorp ca. 3.000 huizen met ca. 7.500 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Hoorne Vastgoed en Heembouw Ontwikkeling hebben in 2016 het Centrumplan Roelofarendsveen opgeleverd. Dit is een van de eerste deelgebieden van het plan Braassemerland, een nieuw woongebied in het dorp dat de komende 15 jaar wordt ontwikkeld. Het Centrumplan voorziet in een gefaseerde uitbreiding van het huidige dorpscentrum met een kleine 300 woningen en circa 7.000 m2 commerciële en maatschappelijke voorzieningen.

- Weidevogelgebied de Veense Polder Z van Roelofarendsveen wordt bedreigd door plannen voor een bedrijventerrein aldaar.

- Dorpshuis De Alkeburcht was er sinds 1967. In 2017 is het dorpshuis gesloten. De laatste beheerder was Ed van der Voet, alias Ed de Burcht. De gemeente wil het pand verkopen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Roelofarendsveen heeft 4 rijksmonumenten.

- Roelofarendsveen heeft 21 gemeentelijke monumenten.

- Googermolen.

- Veendermolen.

- Molenromp De Jonge Willem / Zonnemolen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- "Het NK Legpuzzelen is begonnen als OVLK, oftewel Open Veense Legpuzzel Kampioenschappen. Het evenement is als geintje aan de bar ontstaan. De eerste puzzelkampioenschappen vonden plaats in 2010 in Roelofarendsveen. Het eerste jaar met 20 teams en daarna ieder jaar gegroeid tot uiteindelijk 75 teams. Zeker in het begin was het nog een zoektocht hoe je dit evenement moest organiseren en haalden we allerlei 'grapjes' uit als het weghalen van de deksel, verplicht wisselen van stoel en zelfs puzzelen bij kaarslicht! Al gauw bleek dat dit helemaal niet nodig was en dat de deelnemers hier helemaal niet op zaten te wachten. Een leuke entourage, gezellige muziek, wat te drinken en natuurlijk de puzzel bleek meer dan voldoende voor een geslaagde avond. In 2016 heb ik contact gezocht met Jumbo, de maker en licentiehouder van de Jan van Haasteren puzzels. Al snel waren we er uit en hebben we samen in 2017 het eerste NK Legpuzzelen georganiseerd. Ondergetekende mocht het organiseren en Jumbo faciliteerde.

Met 75 teams / 300 deelnemers was de locatie tot het laatste gaatje bezet. De 'grootmeester' Jan van Haasteren was zelf aanwezig om de nieuwste puzzel (technische hoogstandjes) te onthullen. Voor de 2e editie is er voor een andere opzet gekozen. Door de vele aanmeldingen en interesse hebben we voor het eerst voorrondes gehouden. In totaal 6 voorrondes verdeeld over 4 locaties. Dit ook om uit te proberen of het concept ook werkt buiten Roelofarendsveen. Vijf van de zes voorrondes waren stijf uitverkocht, met in totaal bijna 1000 deelnemers. De beste 28 teams plaatsten zich voor de finale. Tijdens de finale waren alle tekenaars van Studio Van Haasteren aanwezig en Jan van Haasteren met Dick Heins hebben de nieuwste puzzel onthuld, de Bloemencorso. Deze is getekend door Dick Heins. Voor mij persoonlijk kon er geen mooiere titel zijn. De locatie was vroeger een bloemenveiling en tijdens het jaarlijkse Dorpsfeest rijdt op 50 meter afstand een hele mooie bloemencorso voorbij.

De animo voor het NK Legpuzzelen was zo groot dat er in 2019 12 voorrondes zijn georganiseerd met iets meer dan 2000 deelnemers. Bijna alle voorrondes waren uitverkocht en kregen veel media aandacht in de regio's. In totaal 62 teams streden in de finale om het Nederlands Kampioenschap. Uiteraard werd vlak voor aanvang van de finale de nieuwe Jan van Haasteren puzzel onthuld, met als titel "NK Legpuzzelen". Voor editie 2020 gaan we aan het concept niets veranderen, alleen hebben we drie extra voorrondes door heel Nederland. Zo willen we iedereen de kans geven om deel te nemen aan een voorronde. Eind oktober 2019 beginnen we al met de voorrondes van het NK Legpuzzelen 2020. De finale is op zondag 5 april 2020." Aldus initiatiefnemer en organisator van het NK Legpuzzelen, René van der Zwet, die een puzzelwinkel in Roelofarendsveen heeft, samen met zijn vrouw Dimmy Olijerhoek.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Kringloopwinkel Alkemade. Boven vind je de kinderafdeling met speelgoed, puzzels, spelletjes, kleding en schoenen, dames- en herenkleding, tassen, sportartikelen/-kleding, linnengoed en gordijnen. Er is boven ook een restaurant, waar je van een heerlijk kopje koffie, tosti, broodjes en zelfgemaakte soep kunt genieten. Op de begane grond bevinden zich de prullaria, boeken, LP’s, CD’s, DVD’s, elektrische apparaten, lampen, witgoed, televisies etc. In de grote hal bevinden zich de meubels, fietsen, kinderwagens/maxicosi en seizoensartikelen.

Terug naar boven

Beeld

- Video-impressie van het kassengebied van Roelofarendsveen per boot (Tupenroute).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Roelofarendsveen (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Basisschool De Roelevaer. - Sinds schooljaar 2017-2018 zijn de basisscholen De Schakel in Roelofarendsveen en de Gerardusschool in Oude Wetering gefuseerd tot Basisschool De Klimboom (op de locatie van de Schakel). De Gerardusschool had aan het eind nog maar 83 leerlingen en zat daarmee onder de (lokale) opheffingsnorm. Onderzoek wees uit dat een fusie met De Schakel de beste optie was. Zie daarvoor ook het interview met de directeuren van De Schakel en de Gerardusschool in Leidsch Dagblad, 1-5-2017. Omdat men wel is samengegaan in het pand van De Schakel, maar het eigenlijk toch een nieuwe school is, is ook gekozen voor een nieuwe naam. De Klimboom dus. Bijzonder is overigens dat De Schakel ca. 40 jaar daarvoor is voortgekomen uit de Gerardusschool. Dus de cirkel is nu weer rond, zogezegd. De school ligt op de grens van beide dorpen (Rembrandt van Rijnsingel 17), maar ligt voor de post nog nét in Roelofarendsveen.

De Klimboom levert een essentiële bijdrage aan het creëren van een kansrijke toekomst voor de leerlingen. Hiertoe stimuleren ze de leerlingen door ze te leren ondernemend te zijn, verantwoordelijk te zijn voor hun eigen ontwikkeling en gericht te zijn op samenwerking, zodat zij zich ontwikkelen tot sociale, actieve burgers. De Klimboom staat voor kwalitatief goed onderwijs, zowel op het cognitieve vlak (taal, lezen, rekenen enz.), op sportief en creatief vlak en voor wat betreft de ontwikkeling van sociaal-emotionele evenwichtigheid. De wereld waarin kinderen vandaag opgroeien is immers anders dan de wereld waarin ze later leven, wonen en werken.

De digitale mogelijkheden maken de wereld steeds kleiner en de maatschappij steeds transparanter, groter en individueler. De school is er daarom van overtuigd dat Engels de taal is die zij als toekomstige wereldburgers nodig hebben. En dat samenwerken een sociale vaardigheid is die steeds belangrijker wordt. Kinderen die beide al jong leren (Engels al vanaf groep 1), hebben hier hun leven lang plezier van. Ze stimuleren de individuele ontwikkeling van de leerlingen door ze in teamverband samen te laten leren en werken. Ze weten dat kinderen op deze manier actiever en meer betrokken zijn. Ze groeien sneller als ze de lesstof met elkaar bespreken, elkaar uitleg geven en elkaar aanvullen in het vinden van oplossingen. En ze leren spelenderwijs en met zichtbaar plezier om goed samen te werken. - Ook de buren: Basisschool Elckerlyc (Rembrandt van Rijnsingel 19) zijn er tevens voor de kinderen van buurdorp Oude Wetering.

- Muziek: - Západská, dat 'Kapel uit het westen' in het Tsjechisch betekent, is opgericht in 2010. De kapel bestaat uit 13 ervaren muzikanten uit de regio Roelofarendsveen. Alle muzikanten hebben een voorliefde voor de Moravische, Mährische en Böhmische muziek. Het repertoire bestaat hoofdzakelijk uit Mährische blaasmuziek, aangevuld met andere muziekstijlen.

- Sport: - WVC Meisjes is de grootste meisjesvoebalafdeling van Kaag en Braassem en omgeving.

Reactie toevoegen