Roderveld

Wijk
Verdwenen plaats(naam)
Noordenveld
Drenthe

Roderveld

Terug naar boven

Status / ligging

- Roderveld is een voormalige streek, voormalige dorpsnaam (van het tegenwoordige dorp Nieuw-Roden) en tegenwoordige nieuwbouwwijk in de provincie Drenthe, gemeente Noordenveld (t/m 1997 gemeente Roden), gelegen in het uitgestrekte gebied tussen Roden en Zevenhuizen (GR).

- Niet te verwarren met natuurgebied Roderveld bij Oldenzaal.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Rônerveld.

Oudere vermeldingen
Roothervelt en verwante schrijfwijzen.

Naamsverklaring
Roderveld is genoemd naar het uitgestrekte heide- en veengebied ten westen van Roden; ‘veld’ is de benaming voor heidevelden in Drenthe.

Terug naar boven

Geschiedenis

Na de ontginning van het Roderveld en ontsluiting door veenwijken verdween de streeknaam. Vanaf 1930, toen komvorming plaatsvond, werd de naam van de nederzetting gewijzigd in Nieuw-Roden. Nog jaren na de oorlog werd gesproken van Roderveld, langzaamaan verdween de naam. Door de armoedige omstandigheden kreeg het meer en meer een negatieve connotatie als aanduiding voor de nieuwe nederzetting (een soort schimpnaam voor Nieuw-Roden).

Dit wijzigde geleidelijk vanaf eind jaren zeventig van de 20e eeuw. Toen werd Roderveld de naam van een nieuwbouwwijk in Roden, gelegen tussen Roderweg, Hullenweg en het dorp Nieuw-Roden. Dus niet de naam van de noordelijk van de Roderweg gelegen wijk, dit in tegenstelling tot wat topografische kaarten en encyclopedieën mogen doen geloven. Die wijk heet namelijk Zultherveld.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

In de loop der jaren is Roderveld als wijk flink uitgebreid en bestaat het uit de buurten Roderveld I, II en III, waarmee Roden en Nieuw-Roden volledig met elkaar vergroeid zijn. Momenteel is het laatste deelplan, Roderveld IV, gelegen ten noorden van de Hullenweg, in ontwikkeling.

Terug naar boven

Links

- Wijkbelangen Roderveld.

(© van de informatie over Roderveld: geograaf mr. drs. Robert H.C. Kemkers te Nietap)

Reacties

(2)

Ik zou erg graag de plek willen weten waar mijn moeder is geboren.
Ze is geboren in het Roderveld in een woonwagen in 1926, ze heeft zich er altijd voor geschaamd, maar ik ben er trots op, ik zou zo graag weten waar was dan vroeger in 1923 een Roderveld waar woonwagens stonden, en zijn er nog foto's van rond die tijd, het houdt me erg bezig, mijn moeder is inmiddels overleden, zij is 89 jaar geworden.
Zou u mij kunnen helpen of een tip kunnen geven, zodat ik wat meer kom te weten waar Roderveld met de woonwagens vroeger was,
vr. gr. Jacco

Gecondoleerd met uw moeder. Ik hoop voor u dat er een reactie komt. Zo ja, zal ik het u melden. Maar ik denk dat de Historische Vereniging Roon u wellicht ook kan helpen. De contactgegevens van die vereniging vindt u hier: http://www.historischeverenigingroon.nl/index.php/contact

Reactie toevoegen