Roderesch

Plaats
Dorp
Noordenveld
Drenthe

Roderesch (1).jpg

Basisschool Steenbergen te Roderesch is na afloop van schooljaar 2012-2013 gesloten, omdat het aantal leerlingen te klein werd om nog verantwoord te kunnen doorgaan. De school is gefuseerd met basisschool De Poolster in Nieuw-Roden.

Basisschool Steenbergen te Roderesch is na afloop van schooljaar 2012-2013 gesloten, omdat het aantal leerlingen te klein werd om nog verantwoord te kunnen doorgaan. De school is gefuseerd met basisschool De Poolster in Nieuw-Roden.

Roderesch (2).jpg

Roderesch, dorpsgezicht

Roderesch, dorpsgezicht

Roderesch (3).jpg

Roderesch, markant pand

Roderesch, markant pand

Roderesch (4).jpg

Roderesch ligt in een bosrijk gebied

Roderesch ligt in een bosrijk gebied

Roderesch (5).jpg

Roderesch, Evangelische Gemeente Eben Haëzer

Roderesch, Evangelische Gemeente Eben Haëzer

Roderesch Schelpenpad.jpg

Roderesch, schelpenpad

Roderesch, schelpenpad

Roderesch

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Roderesch.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Roderesch.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Roderesch.

Terug naar boven

Status

- Roderesch is een esdorp in de provincie Drenthe, gemeente Noordenveld. T/m 1997 gemeente Roden.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Rooneresch.

Naamsverklaring
Afgeleid van de es(ch) rond Roden, vanaf ca. 1900 de aanduiding voor de hier verrezen nieuwe woningen.

Terug naar boven

Ligging

Roderesch ligt ca. 2 km. zuidelijk van Roden, net ten westen van Alteveer, gelegen bij de splitsing van de weg Roden-Norg (N373) met de weg naar Steenbergen/Een.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Roderesch heeft ca. 150 huizen met ca. 350 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Op de esgronden rond Roden verrijzen vanaf 1900 verspreid enkele keuterboerderijen. Aanvankelijk wonen hier arme boerengezinnen, die de heide rondom Roden, waaronder het uitgestrekte Roderveld en het Steenbergerveld, ontginnen. Langs de weg naar Steenbergen, thans de Hoofdweg, verschijnen later enkele arbeidershuisjes en burgerwoningen en in 1913 wordt bij de splitsing een school gesticht voor de inwoners van de zogeheten RAS-dorpen (Roderesch - Alteveer - Steenbergen). Deze school wordt vernoemd naar het aanvankelijk grotere 2 km zuidelijker gelegen Steenbergen.

In de loop van de 20e eeuw breidt Roderesch zich meer uit rond de kern en na de oorlog verschijnt een woonbuurtje met bescheiden nieuwbouw. De statige woning wat verscholen halverwege de Kaatsweg lijkt op een oud herenhuis (‘borgje’). Het betreft hier echter tamelijk recente bouw, zonder historische voorloper.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Basisschool Steenbergen te Roderesch is na afloop van schooljaar 2012-2013 gesloten, omdat het aantal leerlingen te klein werd om nog verantwoord te kunnen doorgaan. De school is gefuseerd met basisschool De Poolster in Nieuw-Roden, waar de leerlingen en leerkrachten onderdak hebben gevonden. - Voor het gebouw wordt nog een herbestemming gezocht.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het Evangelisatielokaal van Evangelische Gemeente Eben-Haëzer (Hoofdstraat 47) is in 1966 vervangen door het huidige pand. Anno 2016 is deze kerk te klein geworden om de 140 leden goed te kunnen ontvangen. En aangezien de gemeenschap nog altijd groeiende is, zijn er plannen voor een nieuwe kerkzaal met 400 zitplaatsen en uitbreiding van de parkeergelegenheid. De nieuwe kerkzaal moet achter de huidige komen, die dan wordt herbestemd tot koffie- en vergaderzaal. Omwonenden zijn ongerust en vrezen dat een naastgelegen weiland wordt getransformeerd tot parkeerplaats, wat volgens hen het groene karakter van het dorp aantast. Het 2x per jaar verschijnende magazine van de gemeente, Op Weg, is via de link ook online te lezen. - Pagina over het voormalige orgel van de Evangelische Gemeente te Roderesch (de dames op de foto zijn de grondleggers van deze kerkelijke gemeente).

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- In de bostuin aan de Esweg 32 staat een grote bijenstal met 20 bijenkasten van 3 imkers. De imkers doen mee aan de jaarlijkse Open Imker Dag (weekend in juli). Als het weer gunstig is worden er bijenkasten open gemaakt. In een observatiekast is achter glas een bijenvolk te bekijken. De koningin is gemerkt en is daardoor heel gemakkelijk te vinden. In de bostuin en de groentetuin staan volop drachtplanten voor bijen, vlinders en hommels. Ook worden er drachtplanten verkocht. Op het dak van de garage is een sedumdak aangelegd speciaal voor de bijen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Wandelroute Trage Tocht Roderesch (11 km). Deze route van routemaker Rob Wolfs combineert de mooiste paden van de WRR routes Mensingebos en de Rondwandeling Roden-Lieveren. U loopt vanuit het dorp naar het stroomdal van het Lieverse Diep. Daar volgt de route de loop van het Diepje. Via het Mensinge bos en het Sterrenbos vervolgt u langs het maaipad van het gekanaliseerd deel van het Lieverse Diep. Via landelijke zandpaden naar de kleine havezate Mensinge, waarna u door het bos terugloopt naar Roderesch.

- De Knapzakroute Lieveren-Roderesch maakt deel uit van een serie knapzakroutes (wandelroutes) door Drenthe.

- Rond Roderesch liggen enkele bossen, het grootste hiervan is het Mensingebos, met uitgestrekte fiets- en wandelpaden. Ook liggen er enkele goede fietspaden, zowel richting Roden, als naar Alteveer en achter herberg De Zwerfsteen langs door een bosje richting Roden. De Zuiderdrift gaat na verloop van tijd over in een zandpad. Hierlangs loopt een schelpenpad, dat over de es ten noorden van Steenbergen loopt, langs het aldaar gelegen hunebed. Ten slotte is de klinkerweg van Roderesch naar Steenbergen een mooie route. Een knapzakroute doet het dorp aan.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoserie van Roderesch van fotograaf Martin Stevens.

Reactie toevoegen