Rode Sluis

Plaats
Buurtschap
Terneuzen
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

rode_sluis_buurtschapsgezicht_kopie.jpg

Het complete Nederlandse deel van buurtschap Rode Sluis op één foto. Dat deel omvat namelijk alleen deze 3 huizen. Een deel van de buurtschap ligt op Belgisch grondgebied. (© Google StreetView)

Het complete Nederlandse deel van buurtschap Rode Sluis op één foto. Dat deel omvat namelijk alleen deze 3 huizen. Een deel van de buurtschap ligt op Belgisch grondgebied. (© Google StreetView)

Rode Sluis

Terug naar boven

Status

- Rode Sluis is een buurtschap in deels de provincie Zeeland, streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Terneuzen. T/m 31-3-1970 gemeente Overslag. Per 1-4-1970 over naar gemeente Axel, in 2003 over naar gemeente Terneuzen. De buurtschap ligt ook deels op Belgisch grondgebied.

- De buurtschap Rode Sluis valt voor het Nederlandse deel, ook voor de postadressen, onder het dorp Overslag.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Roodesluis, 1847 Roode Sluis.

Naamsverklaring
Samenstelling van sluis 'waterkering met deuren' en rood, wel naar de rode kleur van het gebruikte bouwmateriaal. Vergelijk namen als Blauwe Sluis.(1) De sluis waaraan de buurtschap haar naam ontleent, ligt op Belgisch grondgebied.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Rode Sluis ligt NO van Overslag, in het uiterste NO van het buitengebied van dat dorp, vanuit het dorp gezien aan het eind van de Rode Sluisweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Rode Sluis omvat op Nederlands grondgebied 3 huizen, met derhalve rond de 10 inwoners. Het Belgische deel omvat een 7-tal panden.

Terug naar boven

Geschiedenis

De Rode Sluis was onderdeel van de verbinding tussen Gent en de Westerschelde via onder meer de Moervaart en de Gentsevaart.

Het dorp Overslag heeft hier een halte gehad aan de stoomtram naar Moerbeke.

Er is ook een grenskantoor geweest.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Aan de grens staat grenspaal 294.

- NO van Rode Sluis is nog een restant zichtbaar van het vroegere Fort Moerspui. Het fort is kort voor 1600 door de Spanjaarden gebouwd op een hooggelegen plaats in het Moerspui, de zeegeul die door de inundaties van 1586 tot stand was gekomen. Het was een groot fort, met een vijfhoekige vorm, dat geheel door water was omringd. Twee dammen verbonden het fort met de wal. In tegenstelling tot de kleinere forten die behoorden tot de nabijgelegen en later gebouwde Linie van Communicatie tussen Hulst en Sas van Gent was dit een groot fort, met binnen haar grenzen een kerk, woonhuizen en een windmolen. De bezetting van het fort kon tot 300 manschappen bedragen.

Toen Hulst in 1645 werd ingenomen door de Staatsen kwam ook dit fort in Staatse handen. Het boette echter, na de Vrede van Munster (1648) en de definitieve vaststelling van de grens (1664) aan militaire betekenis in. In 1682 is het verlaten, aangezien de sterke stroming het fort had aangetast. In 1701, tijdens de Spaanse Successieoorlog, is het fort onder leiding van Menno van Coehoorn nog hersteld, maar spoedig nadien weer verlaten. De wallen zijn afgegraven. De Hervormde Gemeente van Zuiddorpe is voortgekomen uit de bemanning van het fort. Tegenwoordig zijn de vorm en de omvang van het fort nog herkenbaar aan de vijfhoekige beplantig die ter plaatse is aangebracht.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het Belgische deel van buurtschap Rode Sluis ligt aan de Grote Kreek, met o.a. een restaurant en een kleine camping.

- "De Rode Sluis, een prachtig krekencomplex in de grensgemeente Moerbeke, bestaat uit drie, met elkaar (door grote buizen) in verbinding staande wateren. Verderop ligt nog een vierde kreek, die ook bij het complex hoort. De totale wateroppervlakte bedraagt ruim 33 hectare. De eerste kreek is met een lengte van 850 meter en een breedte tot 125 meter de grootste plas. De middelste kreek wordt gekenmerkt door een aantal eilandjes en de laatste kreek is het kleinste broertje van de drie. Het hele gebied wordt omgeven door een lappendeken van velden en weilanden, waardoor je als natuurliefhebber steeds het gevoel hebt ver weg te zijn van de dagelijkse drukte.

De kreken vormen de thuis voor heel wat vissoorten. Naast de courante witvissoorten snoek, baars en paling, huist er ook een mooie populatie karpers, waarvan schubkarper de hoofdmoot vormt. Toen de uitbaters van Het Polderhuis na bijna 17 jaar besloten hun werkzaamheden te stoppen, kwam ook de pacht op de hengel- en oeverrechten vrij. In juli 2016 is deze pacht door het Polderbestuur toegewezen aan de Vereniging van Belgische Karpervissers vzw. Als vereniging maken wij ons sterk dat, zoals dat op alle door ons beheerde wateren geldt, iedereen die hier wil vissen welkom blijft. Of je nu roofvisser, witvisser of karpervisser bent. Bovendien zijn termen als water- en visstandbeheer ons niet vreemd. Ook hier willen we middels een doordacht en evenwichtig beleid werk van maken. De in 2013 opgerichte vriendengroep ‘Friends of Carp’, die al jaren de Rode Sluis als thuisbasis heeft, blijft gelukkig actief op de kreken. Hun ‘Duo Carp Competition’, de jaarlijkse hoogmis voor de Friends of Carp, zal dan ook elk jaar opnieuw plaatsvinden." Welke regels hier voor vissers gelden, zoals hoe je aan een vergunning voor dit gebied kunt komen, vind je onder de link beschreven.

Reactie toevoegen