Rode Dorp

Plaats
Buurtschap
Weststellingwerf
Stellingwerven
Fryslân

Rode Dorp

Terug naar boven

Status

- Rode Dorp is een buurtschap in de provincie Fryslân, in de streek Stellingwerven, gemeente Weststellingwerf.

- De buurtschap Rode Dorp valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Zandhuizen. Zandhuizen is pas in 1989 tot dorp benoemd. Voorheen viel Zandhuizen en daarmee ook Rode Dorp als buurtschap onder buurdorp Noordwolde.

- De buurtschap heeft geen plaatsnaambord, je kunt dus slechts aan het gelijknamige straatnaambordje zien dat je in de buurtschap bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

In het Stellingwerfs
Et Rooie Dörp.

In het Fries
It Reade Doarp.

Naamgeving
De buurtschap dankt zijn naam aan de opvallende rode kleur van de huizen en niet naar eventuele socialistische bewoners die, naar de partijkleur, rood worden genoemd en waarmee elders in Nederland wél een nederzetting is benoemd.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Rode Dorp ligt rond de gelijknamige, doodlopende weg en het eveneens doodlopende zijweggetje Schans, N van Noordwolde, ZW van Zandhuizen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Rode Dorp omvat ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Zonder schroom mag gezegd worden dat hier een van de fraaiste voorbeelden van de volkswoningbouw in Fryslân wordt geëtaleerd. In 1920 is hier in opdracht van de Stichting tot Verbetering van de Volkswoningbouw in Weststellingwerf begonnen met de bouw van een 22-tal voor die tijd relatief grote woningen van hetzelfde type met schuur, op een ruime akker van 0,5 hectare. Woningen die bestemd waren voor bewoners uit de omgeving, die vaak nog woonachtig waren in plaggenhutten. (bron: Geert Lantinga)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Alle huizen aan de straat Rode Dorp zijn gemeentelijke monumenten. Waarom dat zo is kun je lezen onder het kopje Geschiedenis.

Reactie toevoegen