Rijnsburg

Plaats
Dorp
Katwijk
Bollenstreek
Zuid-Holland

rijnsburg_brug_over_vliet_kopie.jpg

Rijnsburg, brug over de Vliet

Rijnsburg, brug over de Vliet

rijnsburg_brug_over_vliet_bij_moleneind_en_kwakelsteeg_kopie.jpg

Rijnsburg, brug over de Vliet bij Moleneind en Kwakelsteeg

Rijnsburg, brug over de Vliet bij Moleneind en Kwakelsteeg

rijnsburg_spinozahuis_kopie.jpg

De collectie van het rijksmonumentale, 17e-eeuwse Spinozahuis (waar Baruch Spinoza van 1661-1663 heeft gewoond) omvat Spinoza's oeuvre, brieven en portretten en een reconstructie van zijn bibliotheek. Voorts oude instrumenten voor het slijpen van lenzen.

De collectie van het rijksmonumentale, 17e-eeuwse Spinozahuis (waar Baruch Spinoza van 1661-1663 heeft gewoond) omvat Spinoza's oeuvre, brieven en portretten en een reconstructie van zijn bibliotheek. Voorts oude instrumenten voor het slijpen van lenzen.

ZH gemeente Rijnsburg in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Rijnsburg in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Rijnsburg in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Rijnsburg

Terug naar boven

Status

- Rijnsburg is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de regio Bollenstreek, gemeente Katwijk. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2005.

- Wapen van de voormalige gemeente Rijnsburg.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Rhijnsburg, 918-948 Rothuluashem, 918-948 kopie 11e eeuw Rinasburg, 1063 kopie 12e eeuw Rinesburc, 1172-1178 Rinsburg.

Naamsverklaring
Betekent de burg 'burcht, sterkte' van de rivier de Rijn. De genitiefvorm -as duidt er volgens Van Loon op dat de bouw van de sterkte tot doel had de toegang tot de Rijn te bewaken. Ter plekke zijn sporen gevonden van een nederzetting uit de 7e-8e en 9e-10e eeuw, waarvan de naam vermoedelijk bewaard is gebleven in de oudste vermelding van Rijnsburg als Rothuluashem, een samenstelling van heem 'woonstede' en de persoonsnaam Rodolf.(1)

Terug naar boven

Ligging

Rijnsburg ligt NW van Leiden en grenst in het Z aan Valkenburg, in het W aan Katwijk, in het NO aan Voorhout en in het O aan de A44 en Oegstgeest.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Rijnsburg, die slechts het dorp omvat, 213 huizen met 1.581 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 6.500 huizen met ca. 15.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Archeologen stuitten bij opgraving van een ijzertijd-vindplaats in Rijnsburg in 2016 geheel onverwachts op een kuil met daarin een bijzonder crematiegraf uit de laat-Romeinse tijd. In het graf trof men tientallen fragmenten aan van een fraai versierde en kostbare bronzen vogelschaal, die verbrande menselijke resten en bijgaven bevatte. De schaal dankt zijn benaming aan de aan één zijde van de schaal vormgegeven roofvogelkop. Het is een 'topvondst', omdat het de enige schaal is van dit type. De schaal is gerestaureerd door restauratieatelier Restaura. De vondst van de Vogelschaal van Rijnsburg is volgens het RMO nationaal én internationaal van groot belang: "Dat deze schaal in het gebied van de Romeinse rijksgrens (Limes) aangetroffen is, bewijst nu ook eens te meer dat de kuststrook vanaf 300 na Chr., na het wegtrekken van de Romeinse troepen, niet ontvolkt raakte maar gewoon bewoond is gebleven." De vogelschaal is door de provincie Zuid-Holland in bruikleen gegeven aan het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden, dat het object heeft opgenomen in de vaste opstelling ‘Nederland in de Romeinse tijd’. Zie ook de videoreportage over de vondst van de 'vogelschaal'.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Rijnsburg, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Genootschap Oud Rijnsburg.

- Het in 2012 geheel heringerichte Museum Oud Rijnsburg is gevestigd in een prachtig gerestaureerd 18e-eeuws woonhuis aan de Oude Vlietweg. Het museum wordt beheerd door Genootschap Oud Rijnsburg. Je vindt er belangrijke vondsten van omstreeks 600 tot heden. Verder kun je er een maquette van het vroegere Abdijcomplex bewonderen, zijn er voorwerpen van typisch dorpshistorische aard, is er een verzameling agrarische gereedschappen en kun je op een pc meer dan 15.000 afbeeldingen van het dorp bekijken.

- De weblog 'Herinneringen aan Rijnsburg' is voortgekomen uit een blog over het huis van de fam. Van Delft / Van Vliet aan de Oegstgeesterweg 228a. Met verhalen over het dorp en de Dijk (Oegstgeesterweg, of Oegstgeesterdijk) wilden de kinderen Rietje, Greet, Joke, Willem en Mieke belangstellenden kennis laten maken met het dorp, de straat en het destijds te koop staande huis.

De nostalgische blog is inmiddels gestopt: het huis is in 2013 verkocht. Een deel van de verhalen hebben zij overgezet op genoemde blog over Rijnsburg en de twee Rijnsburgse families. Het betreft ca. 100 informatieve artikelen in tekst en beeld over de geschiedenis van het dorp. Maar ook ca. 20 artikelen over de familie Van Delft (van moeders kant), die al vanaf de 15e eeuw in het dorp woont.  En ca. 40 artikelen over de familie Van Vliet (van vaders kant), die zich pas in de 19e eeuw in Rijnsburg settelde. De genoemde kinderen wonen geen van allen nog in het dorp. Met deze blog houden zij de herinneringen levend. Wat ons (redactie Plaatsengids.nl) betreft een mooi voorbeeld van een prachtige lokale site in tekst en beeld, en hopelijk een inspirerend voorbeeld voor anderen om zoiets ook voor hún dorp te gaan maken!

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 1980 is buiten de bebouwde kom het nieuwe veilingcomplex van bloemenveiling Flora gebouwd, de snelstgroeiende veiling van Nederland, die Rijnsburg een plaats op de wereldmarkt heeft gegeven.

- De architectonisch hoogstaande - en anno 2016 deels nog in ontwikkeling zijnde - nieuwbouwwijk De Bloem biedt een schitterend uitzicht op het oude dorp.

- Mooi voorbeeld van 'zinvolle herbestemming': vindingrijke tuinders hebben oude kassen herontwikkeld tot Indoorvolkstuin Rijnsburg. Hier kun je in een professionele kas zelf biologische groenten, fruit, bloemen en tuinplanten telen. Dit het gehele jaar door in een ideaal (werk)klimaat. De voordelen van telen in een kas: 365 dagen per jaar open, professioneel complex, teel heerlijke verse biologische groenten, dus meer smaak, een last van regen, wind en kou, geschikt voor zowel groenten, bloemen als tuinplanten, mediterrane gewassen mogelijk, snellere groei gewassen, deskundig advies van ervaren tuinders achter de hand, samen met anderen in de tuin kennis en tips uitwisselen, ontspannen en tot rust komen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Rijnsburg heeft 7 rijksmonumenten.

- Protestants Rijnsburg is een gezamenlijke website van de lokale Hervormde Gemeente en de idem Gereformeerde Kerk. Hieronder vallen de Grote Kerk, de Voorhof, de Bethelkerk, de Immanuëlkerk, de Maranathakerk en de Petrakerk.

- Vereniging Het Spinozahuis stelt zich ten doel het aan leven en werk van de filosoof Baruch Spinoza (1632-1677) gewijde Museum Het Spinozahuis* te beheren en de belangstelling voor en de studie van zijn werk te bevorderen. De collectie omvat Spinoza's oeuvre, brieven en portretten en een reconstructie van zijn bibliotheek. Voorts oude instrumenten voor het slijpen van lenzen.
* Waar Spinoza van 1661-1663 heeft gewoond.

- Gevelstenen in Rijnsburg.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Oranjevereniging Rijnsburg organiseert, naast uiteraard Koningsdag, nog diverse andere evenementen door het jaar heen.

- Jaarlijks op een zaterdag eind maart / begin april: Komindekas in de Kloosterschuur.

- De Paardenmarkt Rijnsburg (op een woensdag in juni) wordt al eeuwenlang jaarlijks georganiseerd. Vroeger uitsluitend een gelegenheid om een paard te kopen of te verkopen, nu vooral een gezellige feestdag voor jong en oud.

- Bloemencorso de Flower Parade Rijnsburg (een jaarlijkse traditie sinds 1946) rijdt elk jaar op de 2e zaterdag in augustus en is samengesteld uit 12 praalwagens en meer dan 50 overige elementen, zoals personenauto’s, koetsen en muziekkorpsen. Daarnaast wordt elk thema van een praalwagen ondersteund en uitgebeeld door meer dan 100 figuranten. Het evenement trekt jaarlijks meer dan 250.000 bezoekers.

- Floradiensten zijn laagdrempelige kerkdiensten die op Kerstavond en op Eerste Paasochtend worden gehouden in de open kopersruimte van bloemenveiling FloraHolland te Rijnsburg. Op deze feestdagen worden de bijzondere gebeurtenissen uit het leven van Jezus Christus gevierd en zien we wat dat voor ons eigen leven kan betekenen. De diensten worden georganiseerd door de Commissie Bijzondere Diensten onder verantwoordelijkheid van de lokale Hervormde Gemeente en Gereformeerde Kerk. Voor deze diensten wordt altijd een bekende spreker uitgenodigd en de muziek wordt vaak verzorgd door een landelijk bekende band of door een band, groep of koor uit de regio. De diensten worden doorgaans bezocht door 2000 tot 2500 mensen. Tijdens diensten op Paasmorgen is een crèche aanwezig.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Rijnsburg (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - De wekelijkse huis aan huiskrant De Rijnsburger is via de link ook online te lezen.

- Muziek: - De Show, Marching & Concertband Flora Band in Rijnsburg is opgericht in 1968 en hoort inmiddels bij de nationale en internationale top. Dit blijkt bijv. uit de score tijdens het laatst gehouden Wereld Muziek Concours te Kerkrade, waar zij in de top 10 eindigde in de categorie mars en show.

- Zorg: - Het in 2016 vernieuwde woonzorgcentrum Vlietstede in Rijnsburg (Vlietweg 50) heeft een woongebouw met voorzieningen voor lichte en zware zorg, verdeeld over twee gebouwen, met elkaar verbonden door een glazen doorgang. In het ene gebouw zijn ruime appartementen ondergebracht met eigen badkamer en keukenvoorziening voor bewoners die lichamelijke ouderdomsverschijnselen hebben (somatiek). En in het andere gebouw bevinden zich de ruime woongroepen waar bewoners met psychogeriatrische verschijnselen zoals dementie wonen. Ook zij hebben eigen ruime appartementen en daarnaast kunnen zij met elkaar samenzijn op de woongroepen, waar allerlei gezamenlijke activiteiten worden ondernomen en waar dagelijks vers wordt gekookt. Ook zijn er twee ruime hospicekamers en kamers voor tijdelijk verblijf, bijvoorbeeld om te herstellen na een operatie.

Reactie toevoegen