Rijnsaterwoude

Plaats
Dorp
Kaag en Braassem
Groene Hart
Zuid-Holland

rijnsaterwoude_collage.jpg

Rijnsaterwoude, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Rijnsaterwoude, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Rijnsaterwoude..JPG

Over de Leidsche Vaart in Rijnsaterwoude zien we de huizen aan het Molenpad

Over de Leidsche Vaart in Rijnsaterwoude zien we de huizen aan het Molenpad

Rijnsaterwoude (2).JPG

De Woudse Dom in Rijnsaterwoude, met het schip van de kerk uit de 17e eeuw en de toren uit 1552

De Woudse Dom in Rijnsaterwoude, met het schip van de kerk uit de 17e eeuw en de toren uit 1552

Rijnsaterwoude (3).JPG

Het landschap in Rijnsaterwoude ten noorden van de Woudse Dom

Het landschap in Rijnsaterwoude ten noorden van de Woudse Dom

Rijnsaterwoude.JPG

Blik over het Braassemermeer in Rijnsaterwoude

Blik over het Braassemermeer in Rijnsaterwoude

ZH gemeente Rijnsaterwoude in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Rijnsaterwoude in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Rijnsaterwoude in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Rijnsaterwoude

Terug naar boven

Status

- Rijnsaterwoude is een dorp in de provincie Zuid-Holland, gemeente Kaag en Braassem. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1990. In 1991 over naar gemeente Jacobswoude, in 2007 over naar gemeente Kaag en Braassem.

- De gemeente Rijnsaterwoude heeft het dus volgehouden t/m 1990. Reeds in 1846 echter doet de provincie Zuid-Holland een voorstel om deze gemeente met de gemeente Ter Aar te verenigen. De gemeenteraad van Ter Aar vindt dat geen goed plan. Onder de link lees je de motivaties van destijds.

- Wapen van de voormalige gemeente Rijnsaterwoude.

Terug naar boven

Naam

In de volksmond
Wouw. Niet te verwarren met het Brabantse dorp Wouw.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Rijnsaterwoude ligt O van het Braassemermeer en het dorp Roelofarendsveen, ZO van de dorpen Oude Wetering, Weteringbrug en Nieuwe Wetering, Z van het dorp Leimuiden, ZW van de Westeinder Plassen, W van het dorp Langeraar, de Langeraarse Plassen en het dorp Nieuwveen, NW van het dorp Ter Aar, N van de kern Alphen aan den Rijn en NO van het dorp Woubrugge.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvatten de gemeente en het dorp Rijnsaterwoude 66 huizen met 561 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 475 huizen met ca. 1.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Stichting Oud Leimuiden-Rijnsaterwoude (SOLR), die meer dan 600 donateurs heeft. Zij ontvangen 4x per jaar het blad Tijdinghen, kunnen met korting deelnemen aan de jaarlijkse excursie en op de jaarlijkse ledenvergadering verrast worden door een bijzondere lezing. Elk jaar organiseert SOLR een avond voor donateurs. Er is dan een kort officieel gedeelte, met een verslag van de kascommissie. Hierna komt een gastspreker, die de avond opluistert met interessante en vaak ook amusante verhalen.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Anno 2017 heeft de gemeente plannen voor herontwikkeling van het voormalige gemeentehuis en de gemeentewerf in Rijnsaterwoude. Er ligt een voorkeursscenario met de volgende inhoud: het realiseren van onderwijshuisvesting en woningen aangevuld met (maatschappelijke) voorzieningen in het voormalig gemeentehuis; het realiseren van een woonprogramma op het kavel direct achter het voormalig gemeentehuis; de naastgelegen werf als bedrijfsbestemming afstoten; op de locatie van Basisschool de Kinderarcke woningbouw mogelijk maken. Vanaf eind 2017 werkt de gemeente met het dorpslab en de gebruikers in het gebied aan de uitwerking van een ontwerp-bestemmingsplan. Het dorpslab is een groep betrokken inwoners die meekijken, meedenken en mee ontwerpen.

- In 2018 wordt de Herenweg in Rijnsaterwoude heringericht.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Rijnsaterwoude heeft 4 rijksmonumenten.

- Rijnsaterwoude heeft 3 gemeentelijke monumenten.

- Protestantse kerk de Woudse Dom.

- Geestmolen.

Terug naar boven

Evenementen

- Sinds 2013 organiseert men in Rijnsaterwoude jaarlijks op 1 januari de Wouwse Nieuwjaarsduik in de Braassem, met jaarlijks een ander thema waarin mensen zich kunnen verkleden. Na de duik keren de duikers terug naar Het Schoolhuis waar zij zich kunnen omkleden en opwarmen bij haardvuren. Er is glühwein, hete chocomelk, erwtensoep en een broodje Unox verkrijgbaar. Verder is er een echte poffertjeskraam aanwezig en kunnen de kinderen marshmallows roosteren en knutselen. Uiteraard worden ook toeschouwers van harte uitgenodigd om bij de duik aanwezig te zijn en om na afloop, samen met de dappere duikers, in Het Schoolhuis een hapje en drankje te nemen en te proosten op het nieuwe jaar.

- Oranjevereniging Rijnsaterwoude organiseert als grootste activiteit jaarlijks de festiviteiten die op Koningsdag plaatsvinden. De voorbereidingen voor dit feest beginnen eigenlijk al een paar weken nade vorige Koningsdag. Ze evalueren en bedenken weer nieuwe activiteiten en een nieuw thema voor het volgend jaar. Er zijn activiteiten die jaarlijks terugkomen, zoals de optocht, aubade, kinderspelen, vrijmarkt, dartstoernooi, middagactiviteit zoals touwtrekwedstrijd of ringsteken op tandemfietsen en playbackshow voor de kinderen.

Op 4 mei gaan ze met een afvaardiging van het bestuur naar de dodenherdenking in Leimuiden om daar een krans te leggen. Eén keer in de 5 jaar vieren ze de bevrijding van Nederland. Op deze nationale vrije dag worden er parachuutjes met wat lekkers uit een vliegtuig ‘gedropt’ en is er een leuke activiteit voor iedereen. In september gaan ze met de senioren van het dorp een dagje op stap. Elk jaar weer met een hele volle bus. Er wordt een bezoek gebracht aan een bezienswaardigheid en er wordt met zijn allen ergens gegeten. Waar de reis ook naar toe gaat, het is elk jaar een gezellig uitje waarbij men elkaar kan ontmoeten. De Oranjevereniging organiseert ook jaarlijks de aankomst van de Goedheiligman in Rijnsaterwoude. Dit feest voor de (aller)kleinsten van het dorp is van de aankomst bij jachthaven ‘t Venegat tot het feest in de Meerkant altijd een groot succes.

- Avondvierdaagse (juni).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Toeristisch Overstap Punt (TOP) Rijnsaterwoude met bankje en informatiepanelen.

- Dierenweide Rijnsaterwoude.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Rijnsaterwoude.

- Dorpshuis: - Na het sluiten van de laatste winkel in Rijnsaterwoude hadden de inwoners geen mogelijkheden meer om elkaar te ontmoeten, waardoor de onderlinge binding minder werd. Gelukkig is er nu dorpshuis Het Schoolhuis (naar wij aannemen gezien de naam gevestigd in een voormalig schoolgebouw, maar dat blijkt niet uit de site van het dorpshuis), dat met de inzet van veel vrijwilligers draaiend wordt gehouden.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Kinderarcke in Rijnsaterwoude is volgens landelijke begrippen een kleine dorpsschool. Het leerlingaantal schommelt de laatste jaren tussen de 110 en 125. De kinderen worden in 5 groepen ondergebracht. "Onze school staat voor de opdracht er naar te streven dat tegemoet wordt gekomen aan een drietal basisbehoeften van alle kinderen: Geloof en plezier in eigen kunnen. Ervaren dat mensen je waarderen om wie je bent en graag met je om willen gaan. Ervaren dat je zelfstandig en onafhankelijk iets voor elkaar kunt krijgen. Competentie, relatie en autonomie zijn wezenlijke behoeften. Daar staan we als school voor. Zij vormen de leidraad van ons handelen naar kinderen, naar ouders en naar elkaar. Wij gaan er van uit dat wij in respect voor ieders “zijn” met elkaar om (leren) gaan." Aldus de site van de school. - Kinderdagverblijf en BSO Snoopy.

- Sport: - Sportvereniging Rijnsaterwoude (SVR) is opgericht in 1977. SVR geeft je de mogelijkheid te sporten bij jou in de buurt en de sport te beoefenen die het best bij je past. Voor de Jeugd is er Taekwondo, Kickboksen, Hardlopen, Dans (Balletmix en Streetdance), Spelklok, Bodyfit en Dance Fun. Voor Volwassenen is er Conditietraining op Muziek, Kickboksen, Bodyfit, Dance Fun, TaiChi, Yoga, Hardlopen en Pilates. En specifiek voor 50-plussers is er Conditietraining op Muziek, TaiChi en Yoga.

- De doelstelling van de in 1898 opgerichte IJsclub De Eendracht is in de loop der jaren aanzienlijk veranderd. In de beginjaren had het houden van de wedstrijden een duidelijk sociaal doel. Zodra er voldoende geld in kas was, werd er aan de armen en behoeftigen gedacht. Was er niet voldoende geld in kas, dan werd van de beterbedeelden verwacht dat er een donatie werd gedaan. Ook werd er geschaatst en geprikt om prijzen in natura. Een goede rijder werd aan een gezin toegewezen, en als hij of zij een prijs won, kwam de gewonnen prijs aan het behoeftige gezin toe. Het sociale doel van hulp aan de minder bedeelde medemens mag dan zijn verdwenen, het sociale aspect in zijn algemeenheid echter niet. Het houden van wedstrijden en het deelnemen daaraan door kinderen en onze leden versterkt het saamhorigheidsgevoel van de inwoners van Rijnsaterwoude. In winterseizoenen met genoeg ijs komt dat tot uiting op de Polderbaan. Een ouderwets gezellig samenzijn met de schaatssport als bindend element.

Wil je leren schaatsen en ben je tussen de 6 en 12 jaar? Dan ben je bij IJsclub De Eendracht op het goede adres. Op zaterdagmiddagen van eind september tot eind februari staan de vrijwilligers klaar om je van alles te leren over schaatsen. De lessen worden gegeven op de schaatsbaan in Leiden. Je kan er op eigen gelegenheid heen, maar je kan ook mee met de bus. Deze stopt bij het oude gemeentehuis in Rijnsaterwoude.

Reacties

(1)

Is er iemand in staat om informatie over Rijnsaterwoude en Woubrugge, rond 1948 op te sturen naar: rjjvanbraak@kliksafe.nl ?
Vooral oude kaarten en oude foto's zouden erg welkom zijn.
mvg,
Ruben van Braak

Reactie toevoegen