Rijnland

Streek
Rijnland
Zuid-Holland

rijnland_streekarchief_rijnlands_midden.jpg

Streekarchief Rijnlands Midden is de specialist voor geschiedkundige aspecen van deze regio, die de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem, en Nieuwkoop omvat. Hier kun je zien waar dat gebied ligt t.o.v. Leiden en Utrecht.

Streekarchief Rijnlands Midden is de specialist voor geschiedkundige aspecen van deze regio, die de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem, en Nieuwkoop omvat. Hier kun je zien waar dat gebied ligt t.o.v. Leiden en Utrecht.

Rijnland

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je luxe ingerichte tent bij TaarTenTuin.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Rijnland.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Rijnland.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Rijnland.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Rijnland (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Rijnland is een oude streeknaam in de provincie Zuid-Holland.

- Er zijn verschillende 'soorten' Rijnland geweest door de eeuwen heen, die ook verschillende gebieden besloegen. Zo was er de gouw of het gouwgraafschap Rijnland, dat rond 900 is opgegaan in het graafschap Holland, en het baljuwschap Rijnland (13e eeuw - 1795). En dan is er nog het Hoogheemraadschap van Rijnland (13e eeuw - heden), het eerste officiële waterschap van ons land.

- Volgens een colofon in de jaarboekjes van Vereniging Oud Leiden omvat de streek Rijnland de dorpen, steden, gemeenten en voormalige gemeenten Alkemade, Alphen aan den Rijn, Hazerswoude, Koudekerk aan den Rijn, Hillegom, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Leimuiden, Rijnsaterwoude, Lisse, Nieuwveen, Zevenhoven, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnsburg, Sassenheim, Ter Aar, Valkenburg, Voorhout, Voorschoten, Warmond, Wassenaar, Woubrugge, Hoogmade en Zoeterwoude.

- De oude streeknaam Rijnland is vandaag de dag echter geleidelijk buiten gebruik aan het raken. De afgelopen jaren zijn andere streeknamen in opkomst, namelijk Holland Rijnland, dat hetzelfde gebied omvat als hierboven omschreven minus Wassenaar (dat tegenwoordig onder de regio Haaglanden valt), en wat je dus als opvolger van de streeknaam Rijnland kunt beschouwen. Binnen deze regio zijn er nog de streken Rijn- en Veenstreek en Bollenstreek.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De streek is genoemd naar de ligging rond de Oude Rijn.

Terug naar boven

Ligging

De westelijke grens van het Hoogheemraadschap van Rijnland, en daarmee van de gelijknamige streek, wordt gevormd door de Noordzee. Aan de noordkant grenst het gebied van Velsen tot aan de westkant van Amsterdam aan het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, in het noordoosten van Amsterdam tot aan Jacobswoude aan het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht, in het zuidoosten tot aan Bodegraven aan het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Al vanaf de 14e eeuw wordt de zuidgrens met het Hoogheemraadschap van Delfland gevormd door de Landscheidingsweg.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het Hoogheemraadschap van Rijnland wordt voor het eerst in de archieven vermeld in 1255 en is daarmee het oudste officiële waterschap van Nederland. Oorspronkelijk had bijna iedere polder zijn eigen waterschap. Na reeksen fusies in de loop der eeuwen, is sinds 2005 het Hoogheemraadschap nog de enige instantie in het werkgebied die verantwoordelijk is voor het waterbeheer. Zie verder Geschiedenis van het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van (de kernen in de streek) Rijnland, kun je terecht bij:

- Canon van Rijnland.

- Streekarchief Hollands Midden (werkgebied: gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem, en Nieuwkoop).

Reactie toevoegen