Rijkebuurt

Plaats
Buurtschap
Borsele
Zuid-Beveland
Zeeland

Rijkebuurt plaatsnaambord 1 (Kopie).jpg

Rijkebuurt is een buurtschap en deels bedrijventerrein in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, gemeente Borsele. T/m 1969 gemeente 's-Heerenhoek. De buurtschap valt onder het dorp 's-Heerenhoek.

Rijkebuurt is een buurtschap en deels bedrijventerrein in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, gemeente Borsele. T/m 1969 gemeente 's-Heerenhoek. De buurtschap valt onder het dorp 's-Heerenhoek.

Rijkebuurt plaatsnaambord 2 (Kopie).jpg

Buurtschap Rijkebuurt ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden. Dit is wel een heel fraaie. Dat mogen gemeenten van ons vaker bij buurtschappen doen, want veel buurtschappen in ons land hebben helemaal nog geen plaatsnaamborden.

Buurtschap Rijkebuurt ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden. Dit is wel een heel fraaie. Dat mogen gemeenten van ons vaker bij buurtschappen doen, want veel buurtschappen in ons land hebben helemaal nog geen plaatsnaamborden.

Rijkebuurt

Terug naar boven

Status

- Rijkebuurt is een buurtschap en deels bedrijventerrein in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland, gemeente Borsele. T/m 1969 gemeente 's-Heerenhoek.

- De buurtschap Rijkebuurt valt, ook voor de postadressen, onder het dorp 's-Heerenhoek.

- Buurtschap Rijkebuurt ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom (vermoedelijk pas sinds kort) witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Ca. 1750 Rijke Buurt, 1865 Rijkebuurt.

Naamsverklaring
"Mogelijk een spotnaam ter onderscheiding van Calishoek 'plaats waar arme lieden wonen', een tot in de 19e eeuw gebruikte naam voor 's-Heerenhoek."(1) "Als tegenhanger hebben de arme landarbeiders hun nabijgelegen buurtschap ironisch de Rijkebuurt genoemd."(2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Rijkebuurt ligt direct NO van 's-Heerenhoek, in de Nieuwe Kraaijertpolder, rond de Heinkenszandseweg (N667) (voor zover gelegen op grondgebied van 's-Heerenhoek), en rond de met die weg kruisend wegen Nassauweg en Beeldhoeveweg, beide voor zover gelegen rond de kruising met de Heinkenszandseweg. Deze weg heet op kaarten tot in de jaren zestig Vijfde Dwarsweg; de 7 O-W lopende wegen in de genoemde polder waren van N naar Z oorspronkelijk genaamd Eerste Dwarsweg tot en met Zevende Dwarsweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt de naam Rijkebuurt niet (apart) vermeld. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Door de aanleg van een nieuwe afslag NO van 's-Heerenhoek aan de rond 2015 verbrede Sloeweg (N62) (voorheen lag er een afslag NW van het dorp, aan de Stooflaan) is het een stuk drukker geworden met doorgaand verkeer door buurtschap Rijkebuurt, die rond de provinciale weg N667 naar Heinkenszand ligt. De bewoners hebben in 2016 een actie uitgevoerd. Ze hielden, samen met de politie, auto's aan om te vragen of ze rustig willen rijden. Als dank kregen ze een appel van een aangrenzende groentewinkel. Ook werd gevraagd waarom mensen deze weg nemen. De meeste automobilisten gaven aan dat het voor hen een snellere weg is dan andere alternatieven. Ook het aantal politiecontroles en de 30-kilometerzone in 's-Heerenhoek werden genoemd als reden om de weg door de buurtschap te kiezen. De inwoners van de buurtschap vinden dat de verkeersonveiligheid in hun woonomgeving hierdoor is toegenomen en ijvereren daarom bij het waterschap, die deze weg beheert, voor een lagere maximumsnelheid ter hoogte van hun buurtschap, bij voorkeur een 30-km-zone, waardoor andere routes voor het doorgaand verkeer weer sneller zijn.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Rijkebuurt, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- In de zomertijd is er altijd minder 'groot nieuws' dan in de rest van het jaar. Dat wordt de 'komkommertijd' genoemd. Om de kranten dan toch mede te vullen, gaan journalisten van regionale kranten dan vaak op pad door de streek om rond te kijken in de kleine,relatief onbekende buurtschappen. Vooral de buurtschappen met bijzondere, de nieuwsgierigheid opwekkende namen zijn dan in trek. Zo bedacht de Provinciale Zeeuwsche Courant in augustus 2020 dat ze maar eens een Videoreportage moesten maken over de buurtschap Rijkebuurt. En hier nog een tekst- en fotoreportage behorend bij de videoreportage, in AD, augustus 2020.

De Zeeuwsche Courant ging ze in 1958 al voor, want die hadden toen ook al bedacht om een reportage te maken over deze buurtschap met deze curieuze naam. Volgens dat artikel waren er in die tijd overigens nóg drie buurtjes in Zeeland met de naam Rijkebuurt, namelijk bij Stavenisse, bij Serooskerke Walcheren en bij Hoedekenskerke. Deze namen staan tegenwoordig niet meer als plaatsnaam in de atlassen. Dat artikel bevat overigens geen echte inhoudelijke informatie; het blijft bij wat oppervlakkig poëtisch geblabla over dat men ter plekke rondkijkt en constateert dat de kleine, eenvoudige huisjes kennelijk geen aanleiding hebben gegeven tot de naamgeving van de buurtschap, en dat het dan wel het fraaie landschap geweest zal zijn, waardoor de inwoners zich 'rijk' voelen. Nu vóelen de inwoners zich wel rijk doordat ze in dit prachtige landschap mogen wonen, getuige de reportages hierboven van PZC/AD, maar dat is niet de reden geweest voor de naamgeving van de buurtschap, zoals je in het hoofdstuk Naam kunt lezen. Tja, je moet wát verzinnen om de krant vol te krijgen...

Reacties

(2)

Is wel een mooie buurt denk ik

Zeker. Want het is dan wel geen rijke buurt, dat was immers een 'geintje' van degenen die destijds de naam aan deze plaats hebben gegeven, maar het is wel een mooie buurt om te wonen, en om als toerist doorheen te wandelen of te fietsen natuurlijk. De inwoners zijn althans blij dat ze er wonen. Dat kunt u lezen/zien in de reportages onder het hoofdstuk Beeld, die ik zojuist heb toegevoegd.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen