Rietveld (Woerden)

Plaats
Buurtschap
Woerden
Groene Hart
Utrecht

zh_gemeente_rietveld_in_ca._1870_kaart_j._kuijper.gif

Gemeente Rietveld anno ca. 1870 kaart J. Kuijper

Gemeente Rietveld anno ca. 1870 kaart J. Kuijper

Rietveld (Woerden)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Rietveld.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Rietveld.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Rietveld (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Rietveld is een buurtschap en polder in de provincie Utrecht*, in de streek Groene Hart, gemeente Woerden. Vanouds viel Rietveld onder de gemeente Zegveld. Per 1-4-1817 van die gemeente afgesplitst tot een zelfstandige gemeente, per 1-2-1964 grotendeels over naar gemeente Woerden (= buurtschap Rietveld), deels over naar gemeente Bodegraven, kern Nieuwerbrug (= buurtschap De Bree).
* Vanouds viel Rietveld onder Zuid-Holland. In 1989 is de gemeente Woerden inclusief Rietveld verhuisd naar de provincie Utrecht.

- De buurtschap Rietveld valt, ook voor de postadressen, onder de stad Woerden.

- De buurtschap Rietveld heeft geen plaatsnaamborden en is ter plekke dus slechts te herkennen aan de gelijknamige straatnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De gemeente Rietveld werd ook wel 'Rietveld en De Bree' genoemd, naar de beide buurtschappen waaruit de gemeente was samengesteld.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Rietveld ligt direct W van de stad Woerden, als lintbebouwing aan de weg Rietveld. De polder Rietveld grenst in het Z aan de Oude Rijn, in het W aan de provincie Zuid-Holland (buurtschap De Bree, dorp Nieuwerbrug) (de grens is hier vanouds de verticaal lopende Zegveldse Wetering die zo te zien op de kaarten, tegenwoordig niet meer bestaat), in het N aan de Rietveldse Kade (die min of meer Z parallel aan de lintbebouwing van Zegveld loopt) en in het O aan de Zegveldse Uitweg. Zie ook de Kaart van de polder Rietveld uit 1857, waarop de contouren van de polder, die nog altijd het grondgebied van de huidige buurtschap Rietveld vormen, goed te zien zijn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Rietveld 51 huizen met 376 inwoners, verdeeld in dorp (in feite buurtschap, maar wellicht werd het als hoofdplaats van de gemeente al snel dorp genoemd) Rietveld 29/235 (= huizen/inwoners) en polder (en natuurlijk tevens buurtschap) De Bree 22/141.

- Per 1-2-1964 is de gemeente Rietveld opgeheven en als volgt verdeeld:
naar de gemeente Bodegraven: 168 hectare met 194 inwoners (= buurtschap De Bree);
naar de gemeente Woerden: 519 hectare met 521 inwoners.

- Tegenwoordig heeft de buurtschap Rietveld ca. 140 huizen met ca. 350 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Vanaf 1850 werd ernaar gestreefd om in principe in iedere gemeente een postkantoor te vestigen. Bij de kleinste gemeenten zoals Rietveld was dat ook in die tijd al niet rendabel. Daarom kreeg de gemeente Rietveld in 1865 slechts een brievenbus.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De buurtschap Rietveld heeft 6 rijksmonumenten, zijnde de 6 onder de link plus boerderij Voorbreed op nr. 128 (die op de rijksmonumentenlijst onder Woerden staat vermeld i.p.v. onder - de plaats - Rietveld). Twee ervan hebben betrekking op buitenplaats Kop en Hagen op nr. 36, met tegenover gelegen koetshuis.

Reactie toevoegen