Riethorst

Plaats
Buurtschap
Mook en Middelaar
Noord-Limburg
Limburg

Riethorst

Terug naar boven

Status

- Riethorst is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, gemeente Mook en Middelaar.

- De buurtschap Riethorst valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Plasmolen.

- De buurtschap ligt binnen de bebouwde kom van het dorp Plasmolen, maar ligt er zodanig van geïsoleerd, dat lijkt te rechtvaardigen, Riethorst als een op zichzelf staande buurtschap op te vatten.

- De buurtschap Riethorst heeft geen eigen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Riethorst ligt rond de wegen Riethorsterweg, Muldershofweg (het gedeelte W van ter hoogte van de panden die adressen hebben die tot de Rijksweg behoren (huisnummers 164, 166 en 168), midden tussen twee kleine plassen aan (de W en O) weerszijden van de Rijksweg daar, en N van de Muldershofweg), Rijksweg (de N271; tussen huisnummers 191 aan de oneven, N zijde in het W, en 168 aan de even, Z zijde van die weg in het O), Zevendalseweg (het gedeelte Z van de Mendozaweg), Kiekbergsebaan, Molenweg, Apostelweg, Zevendalsebaan (het gedeelte tussen de Apostelweg en de Kiekbergsebaan; Z zijde), Witteweg en Broekweg (het gedeelte O van ter hoogte van de Startsedalweg). De buurtschap ligt in het Z aan de Mookerplas, grenst in het N aan de provincie Gelderland, en ligt direct W van het dorp Plasmolen, ZO van het dorp Mook en NW van het dorp Milsbeek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Riethorst 7 huizen met 33 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 135 huizen met ca. 340 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Buurtschap Riethorst heeft 1 gemeentelijk monument, zijnde de Kapel O.L. Vrouw Sterre der Zee aan de Riethorsterweg. De toenmalige pastoor van Middelaar, Th. Driessen, loste een oude belofte in toen hij in 1955 deze kapel liet bouwen naar een ontwerp van de Nijmeegse architect J. Coumans. Het huidige Mariabeeld in de kapel is vervaardigd door Chr. Thissen. Het majolica Mariabeeld aan de voorgevel is gemaakt door P. Kurstjens. De 5 gebrandschilderde ramen, voorstellende de blijde geheimen van Maria, zijn van glazenier J. Coppens.

Reactie toevoegen