Rhenoy

Plaats
Dorp
Geldermalsen
Betuwe
Gelderland

rhenoy renooiseveer 1907 [640x480].jpg

Rhenoy Renooiseveer 1907

Rhenoy Renooiseveer 1907

Rhenoy.jpg

We zijn hier in Rhenoy een dorp aan de Linge.

We zijn hier in Rhenoy een dorp aan de Linge.

Rhenoy (2).jpg

Kerk met pastorie in Rhenoy.

Kerk met pastorie in Rhenoy.

Rhenoy (3).jpg

We gaan een scherpe bocht om en verlaten Rhenoy.

We gaan een scherpe bocht om en verlaten Rhenoy.

Rhenoy

Terug naar boven

Status

- Rhenoy is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Geldermalsen. T/m 1977 gemeente Beesd.

- Dorpswapen Rhenoy.

Terug naar boven

Naam

Uit te spreken als
Renooi.

Oudere vermeldingen
1265 tot Rynoey, apud Reynoy, 1325 Rynoie, 1377 Rinoey, 1486 Reynoey, 1847 Renoy of Rhenoy, 1899 en 1936 Renooi.
Verder is er in het dorpsgebied kennelijk ook nog een nederzetting Boschhuizen geweest (1129 vervalst? kopie 14e eeuw in Runeresbusch, 1148 kopie 14e eeuw in Ruinoierbusc, 1148 vervalst kopie 14e eeuw in Runoieresbusc, 1166 vervalst? kopie 14e eeuw in Runoieresbusc, 1210 Bosg, 1261 Boscusen. Betekent het Oudnederlandse busc 'bos' behorend bij Rhenoy.(1)

Naamsverklaring
Vermoedelijk een samenstelling van rin 'waterloop' en ooi 'land aan een waterloop'. Sommigen zagen in het eerste deel abusievelijk de riviernaam Rijn; het plaatsje ligt aan de Linge.(2)

Terug naar boven

Ligging

Rhenoy ligt W van Beesd, OZO van Leerdam.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Rhenoy 47 huizen met 319 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 300 huizen met ca. 700 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Nadere informatie over de geschiedenis van Rhenoy (naar onderen scrollen op die pagina tot je bij dit dorp komt of zoeken met ctrl-F).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Rhenoy heeft 2 rijksmonumenten.

- De RK kerk Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming uit 1962 (gebouwd ter vervanging van het in dat jaar gesloopte waterstaatskerkje uit 1831) is in 2012 verbouwd en herbestemd tot uitvaartcentrum.

- Bij de sluiting van de RK kerk is beloofd dat er een nieuwe Mariakapel in het dorp zou komen. Deze is in 2016 gerealiseerd.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Aan de Veldtoertocht 'De Tocht der Tochten' (3e zondag in januari) doen ca. 300 mountainbikers mee. Je kunt kiezen uit de afstanden 25, 35 en 45 km. De toch heeft als bijnaam 'De Hel van Rhenoy' en is alom bekend, geliefd en gehaat om haar afwisselende parcours, dat voor de deelnemers elk jaar weer een uitdaging is.

- Feestweek (eind mei).

- De Wielerronde van Rhenoy is op de laatste zaterdag van mei, aan het eind van de Feestweek. Naast de wedstrijden over 60 en 80 km (waarvan het hele parcours in de dorpskern ligt) is er de Rabo Dikke Banden Race.

- Run Rondje Rhenoy (op een zaterdag eind november).

- Op een zaterdag half december is er (sinds 2017) de Kerstmarkt Rhenoy. Laat je tussen 16.00 en 21.00 uur in het sfeervol aangeklede Dorpshuis De Betuwepoort verrassen door leuke woonaccessoires, mooie sieraden, tassen, lekkernijen, delicatessen en prachtige kerststukken. Daarnaast is er van alles te doen voor de kinderen. Naast het dorpshuis verrijst een schaatsbaan waarop de kinderen hun kunsten kunnen vertonen (schaatsen zijn in diverse maten aanwezig). De toegang tot de schaatsbaan is gratis. Tevens staat er een springkussen, kan er een prachtige kerst knutsel worden gemaakt onder begeleiding van Maggy Bloem van Atelier de Dromenvanger en kunnen de kinderen zich laten schminken. Uiteraard ontbreken de warme chocomel, glühwein, eigengemaakte erwtensoep, broodjes worst, vers gebakken oliebollen en wafels niet. Opbrengsten komen ten goede aan Stichting Opwaarts ten behoeve van beheer en onderhoud van dorpshuis De Betuwe Poort.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Wandelroute Klompenpad Rhenoijschepad is 14 km lang, maar is desgewenst in te korten tot 9 km.

- Aan de Breezij ligt een oude griend. Een groep vrijwilligers zet zich onder de naam Griendbrigade Rhenoy in om de griend in ere te herstellen. Onder de link kun je in tekst en beeld de vorderingen volgen.

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's, ansichtkaarten e.d. van Rhenoy op Facebook.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Rhenoy.

- Nieuws: - Nieuws uit Rhenoy op Facebook.

- Dorpshuis: - Aan de rand van Rhenoy, goed zichtbaar vanaf de provincialeweg, staat dorpshuis De Betuwe Poort. Deze naam is bedacht vanwege het feit dat het aan de 'ingang' van de Betuwe staat. Het dorphuis wordt beheerd door Stichting Opwaarts.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Bloeiende Betuwe is onderdeel van de brede school "Alles Bijeen". Binnen de brede school kunnen ze voor kinderen van 2 t/m 12 jaar opvang en onderwijs bieden in de vorm van peuterspeelzaal, naschoolse opvang, primair onderwijs en cultuureducatie tijdens en buiten schooltijd. Zij hanteren het leerstofjaarklassensysteem, met veel aandacht voor het individuele kind en de groep als geheel. Ze gaan daarbij uit van het concept passend onderwijs. Het is hun doel om leerlingen cognitief en sociaal te ontwikkelen, zodat ze kunnen doorstromen naar een passende vorm van vervolgonderwijs. Gelet op het eerste vinden ze met name de vakken taal/speliing, technisch lezen en rekenen van belang en gezien het tweede besteden ze veel aandacht aan het (mede) opvoeden van de leerlingen tot volwaardige en respectvolle burgers. - BSO Smallsteps Villa Spetter.

- "Peuterspeelzaal ’t Hummeltje in Rhenoy (die in hetzelfde pand als de basisschool is gevestigd) biedt peuters de mogelijkheid tot ontmoeting en contact. De kinderen doen hun eerste ervaring op in het spelen met andere niet bekende kinderen, wat van essentieel belang is voor de opvoeding. Door een groot aantal activiteiten en spelletjes aan te bieden, laten wij kinderen spelenderwijs hun omgeving ontdekken. De activiteiten en spelletjes sluiten nauw aan bij de leefwereld, de belangstelling en de mogelijkheden van de kinderen. De kinderen ontwikkelen op deze manier spelenderwijs vaardigheden die te maken hebben met taal, sociaal spel, werkhouding (de manier waarop) en verkenning."

- Sport: - In 1947 is in Rhenoy voetbalclub VIOS ('Vooruitgang Is Ons Streven') opgericht. Reeds eerder is Lingeboys ontstaan uit samengaan van de verenigingen RSV (Rumpt), SNC (Enspijk) en NEP (Deil). In 1969 fuseren VIOS en Lingeboys tot de nieuwe voetbalvereniging Rhelico (= Rhe van Rhenoy, Li van Lingeboys en Co van Combinatie), gevestigd op sportpark Boutenstein te Rumpt.

- Zorg: - De Lingehof is opgericht in 1995 aan de Kleine Steeg in Rhenoy. Hier stond destijds slechts een oude schuur, maar inmiddels hebben Kees en Astrid Groeneveld er een volwassen ecologische geitenboerderij van weten te maken waar dagelijks 500 biologische geiten worden gemolken. Door hun jarenlange ervaring binnen de zorg, hebben Kees en Astrid als een van de eersten in Nederland er tevens een zorgboerderij van gemaakt. Inmiddels werken er 15 mensen met een zorgvraag. Voor iedereen die hier werkt wordt gekeken naar persoonlijke interesses en mogelijkheden. Omdat de boerderij een grote verscheidenheid aan werkzaamheden met zich meebrengt, valt er voor iedereen wel een geschikte werkplek te vinden.

- Welzijn: - Bejaardensoos Rhenoy is een ouderensociëteit die door vrijwilligers wordt gerund, waar iedere dinsdagmiddag mensen bij elkaar komen om een kaartje te leggen of een ander spelletje te doen. En er is de Open Boekenkast waar mensen boeken kunnen lenen en ruilen.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats bij de Hervormde kerk van Rhenoy, met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen