Rheden

Plaats
Dorp en gemeente
Rheden
Veluwe
Gelderland

rheden dorpsstraat ca 1910 [640x480].jpg

Rheden Dorpsstraat ca. 1910

Rheden Dorpsstraat ca. 1910

GL kadastrale gemeente Rheden in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

kadastrale gemeente Rheden in ca. 1870 kaart J. Kuijper

kadastrale gemeente Rheden in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Rheden

Terug naar boven

Status

- Rheden is een dorp en gemeente in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe(zoom).

- Wapen van de gemeente Rheden.

- De gemeente Rheden omvat naast het gelijknamige dorp verder nog de dorpen De Steeg, Dieren, Ellecom, Laag-Soeren, Spankeren en Velp, en de buurtschappen Elleburg en Worth-Rheden. In totaal zijn dit 7 dorpen en 2 buurtschappen.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Rheden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
960 kopie eind 16e eeuw in villa Rethon, 1028 kopie ca. 1530 Reden, 1250 Reden, Rethen, 1252 kopie 15e eeuw de Reiden, 1442 Rheden.

Naamsverklaring
Herkomst en betekenis onbekend. Is verklaard als een samenstelling van heem 'woonplaats' en riet 'riet', maar dat is niet mogelijk op basis van de oude vormen. Misschien samenhang met Reeth?(1)

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Rheden ligt NO van Arnhem. Hoofdplaats De Steeg ligt centraal-zuidelijk in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Rheden 845 huizen met 6.663 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 122/965 (= huizen/inwoners) met de buurtschappen Rhedersteeg 24/223 en Middachtersteeg 37/322, dorp Velp 300/2.446 met buurtschap Wordt-Rheden 24/182, dorp Ellekom 47/323 met buurtschap Havikkeweerd 12/109, dorp Dieren 198/1.468 met buurtschap Fraterweerd 9/82, dorp Spankeren 28/200 en dorp Soeren 44/343. Tegenwoordig heeft de gemeente ca. 20.000 huizen met ca. 45.000 inwoners, het het gelijknamige dorp omvat ca. 3.000 huizen met ruim 7.600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van deze gemeente, kun je terecht bij Oudheidkundige Kring Rheden - Rozendaal.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Rheden heeft 11 rijksmonumenten.

- Rheden heeft 46 gemeentelijke monumenten.

- Gevelstenen in Rheden.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Bezoekerscentrum Veluwezoom.

- De Posbank, N van Rheden, is een prachtig heidegebied. Een van de bijzondere diersoorten die je er kunt tegenkomen is de uiterst zeldzame zadelsprinkhaan. Dit mooie insect komt helaas alleen nog maar voor op een paar plekjes op de Veluwe en in de buurt van Nijmegen. Het vinden van een zadelsprinkhaan is niet heel lastig: door met hun korte vleugeltjes over elkaar te wrijven, creëren ze een erg kenmerkend geluid, waarmee ze hun aanwezigheid verraden. Quinten Bulte helpt je een handje en heeft niet alleen mooie foto's gemaakt van de zadelsprinkhaan, maar er ook een kort filmpje van opgenomen, zodat je kunt zien hoe het werkt met die vleugels en het geluid dat ze daarmee maken.

De Posbank is oorspronkelijk alleen de naam van de stenen bank die in 1918 aan de rand van het Herikhuizerveld is geplaatst, op een hoog punt met zeer fraai uitzicht. De in de bank genoemde data ’1893 - 7 mei 1918’ herinneren aan het zilveren jubileum van de 2e voorzitter van de ANWB en hoofdconsul de heer G.A. Pos. "Hij effende banen voor het vreedzaam verkeer tusschen de volken. Duizenden bracht hij in en tot de natuur. Den Nederlanders deed hij Neerlands schoonheid kennen, waarderen en liefhebben", zo luidt de verdere inscriptie op de bank. In de volksmond heeft het aangrenzende gebied - dat eigenlijk Herikhuizerveld heet - geleidelijk ook de naam Posbank gekregen.

- Wandelroute Posbank (5,4 km) start bij Bezoekerscentrum Veluwezoom direct N van Rheden, en voert je door landgoed Heuven, langs de schaapskooi en over de heideheuvels naar Paviljoen de Posbank. Met af en toe een flinke klim of daling. Op het hoogste punt word deze inspanning ruimschoots beloond. Geniet bij helder weer van het prachtige uitzicht op het Herikhuizerveld en het IJsseldal.

- Natuurmonumenten nodigt iedereen van harte uit om een lammetje van de Rhedense Schaapskudde te adopteren. Met deze financiële adoptie draag je bij aan de instandhouding van de kudde. Natuurmonumenten vindt schaapskuddes met een herder belangrijk, voor zowel het natuurbeheer als voor de cultuurhistorische waarde van dit eeuwenoude ambacht. De schapen grazen per dag zo’n 7 tot 8 uur; alleen in de lammerperiode zijn ze ook overdag bij de kooi. Met dank aan de Rhedense Schaapskudde blijft het open heidelandschap van de Veluwe behouden. Halverwege vorige eeuw was het Veluws heideschaap bijna uitgestorven. Dankzij Stichting de Rhedense Schaapskudde en met hulp van Stichting Zeldzame Huisdierrassen is op basis van oude raskenmerken het Veluws Heideschaap succesvol teruggefokt en weer volop op de Veluwe te vinden: 9 kuddes met in totaal 1.400 schapen. (bron: Natuurmonumenten, 7-3-2018)

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Rheden (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Rheden. - Nieuws van de gemeente op Facebook.

- Media / nieuws: - Studio Rheden is de publieke lokale omroep voor de gelijknamige gemeente en buurgemeente Rozendaal.

- Muziek: - Uit de hieronder beschreven watersportvereniging De Engel is Trekzakclub Tegeliek ontstaan.

- Overige verenigingen: - Watersportvereniging WSV De Engel is in 1992 ontstaan uit een fusie tussen WSV Tussen Wal en Schip en WSV Rheden. De naam verwijst naar het voormalige hotel De Engel.

- Zorg: - Zorgboerderij De Munnikenhof.

Reactie toevoegen