Reuver

Plaats
Dorp
Beesel
Maas- en Swalmdal Midden-Limburg
Limburg

Reuver

Terug naar boven

Status

- Reuver is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Midden-Limburg, gemeente Beesel. Het is de hoofdplaats van de gemeente.

- Voor de postadressen valt ook het dorp Offenbeek onder Reuver.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
De Ruiver. 'In Reuver' is 'oppe Ruiver'.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Reuver ligt ZW van Roermond en NO van Venlo en grenst in het NW aan de rivier de Maas en Kessel, in het NO aan Belfeld, in het O aan Offenbeek, in het ZO aan Duitsland en de Duitse plaats Brüggen en in het ZW aan Beesel. De A73 loopt centraal tot O door het dorpsgebied, van Z naar NO.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp 32 huizen met 224 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 2.500 huizen met ca. 6.000 inwoners. Dit is exclusief de de ca. 5.000 inwoners van het dorp Offenbeek, die, zoals onder Status reeds vermeld, voor de postadressen - en daarmee ook voor diverse statistieken - ook 'in' Reuver wonen.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij de in 1980 opgerichte Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal. Voor- en nadien verdwenen namelijk historische gebouwen en landschapselementen, waarmee ook het dorpseigene verloren dreigde te gaan. De vereniging zet zich dan ook in voor behoud, herstel en bescherming van het cultureel erfgoed en het bestuderen en vastleggen van de eigen leefomgeving. Het werkgebied omvat de kernen Belfeld, Reuver, Offenbeek, Beesel, Swalmen, Asselt en Boukoul en omgeving.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Reuver heeft 10 rijksmonumenten.

- Reuver heeft 15 gemeentelijke monumenten.

- Antoniuskapel.

Terug naar boven

Evenementen

- Op een zaterdag in oktober is er de dorpskwis, genaamd RuiverPedia. De 1e editie was in 2017. Dat was een groot succes, dus sindsdien heeft het dorp er weer een jaarlijkse traditie bij en daarom is het in 2019 dus voor de 3e keer. "De voorafgaande maanden verzet een groepje vrijwilligers een hoop werk om weer een mooie dorpskwis in elkaar te zetten. Ruiverpedia is een heuse quiz over Reuver en Offenbeek in al zijn facetten en een stukje algemene kennis. Van vragen van vroeger tot sport en allerhande opdrachten, alles komt aan bod. De quiz wordt in boekvorm aangeleverd en zal op deze avond in teamverband worden gemaakt. Jong en ouder zullen de krachten moeten bundelen om de quiz tot een succesvol einde te brengen. Een dorpsquiz voor de hele familie, vrienden en kennissen. Stel dus een zo gevarieerd en groot mogelijk team samen om de meeste punten te verdienen."

- Oktoberfest (op een zaterdag eind oktober, in 2019 voor de 6e keer). Voor een indruk van dit evenement zie de Aftermovie Oktoberfest editie 2018.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- "Service Bioscoop Luxor beschikt over vier bioscoopzalen en een Grandcafé Restaurant. Voor familiediners of feestjes tot 50 personen hebben we op de 1e verdieping onze speciale Eetkamer. De bioscoopzalen zijn zeer sfeervol ingericht en voorzien van een bar, zodat er ook tijdens de film besteld kan worden. Alle voorstellingen, m.u.v. kindervoorstellingen, worden vertoond zonder pauze."

- "Stichting Zwembad De Bercken exploiteert sinds 1996 met vrijwilligers uit de Reuverse gemeenschap het openluchtzwembad De Bercken. Het doel is om het zwembad te behouden voor de lokale gemeenschap. De voorziening is laagdrempelig. De stichting draagt zorg voor een veilige en hygiënische omgeving die voldoet aan de wettelijke vereisten voor openluchtzwembaden. De stichting heeft geen betaalde krachten in dienst en heeft geen winstoogmerk. Eventuele positieve exploitatieresultaten worden ingezet voor het behoud van het zwembad (onderhoud, renovaties en innovaties). Openluchtzwembad De Bercken in Reuver, gerund door vrijwilligers, is een spetterfestijn voor groot en klein. Een uniek bad in een bosrijke omgeving. Het water is kraakhelder en wordt constant op een aangename 25°C gehouden."

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Reuver (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuwssite Ruiver.nl. - Sinds augustus 2017 verschijnt wekelijks op woensdag het digitale magazine Puik, met nieuws uit de kernen Beesel, Offenbeek en Reuver. Puik is een initiatief van inwoners Mieke Hees, Rob Hillekens en Leon Smolenaars. "Het medialandschap is de laatste jaren enorm veranderd. Nieuws komt en gaat snel; door sociale media en nieuwssites weet je op elk moment van de dag wat er overal in de wereld gebeurt. Maar lokaal nieuws is steeds verder naar de achtergrond verdwenen. Bovendien bieden nieuwe media ook nieuwe mogelijkheden voor communicatie: bijvoorbeeld door veel meer met foto’s en video’s te werken. Die ontwikkelingen hebben we gebundeld in Puik." Aldus de oprichters. Voor nadere toelichting over dit initiatief zie bij Beesel > Links > Nieuws. - Nieuws uit Reuver op Facebook.

- Belangenvereniging: - Het in 2006 opgerichte Kernoverleg Reuver zet zich in voor de leefbaarheid in deze kern. Leefbaarheid is op vele manieren te beïnvloeden. Zo hebben ze projecten die te maken hebben met de invulling van de openbare ruimte, zoals inrichting van speeltuinen, vernieuwen van groenvoorziening of straten, maar ook projecten die te maken hebben met het verstevigen van de sociale contacten in een wijk, bijv. door het opzetten van een buurtfeest zodat mensen elkaar ontmoeten. Het kernoverleg doet deze projecten niet alleen, maar meestal in samenwerking met de gemeente, bewonersgroepen, buurtverenigingen, scholen, politie, woningbouwvereniging etc. Kernoverleg Reuver is een van de drie kernoverleggen die de gemeente Beesel kent. Verder hebben de kernen Offenbeek en Beesel ieder hun eigen kernoverleg. Het Kernoverleg start projecten op op basis van eigen ideeën, wensen van bewoners of aansluitend aan gemeentelijke initiatieven.

- Muziek: - Philharmonisch Gezelschap Reuver.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. Reuver.

- Bridgeclub.

- Veiligheid: - Brandweer Beesel-Reuver heeft haar kazerne aan de Kapellerweg. - Lees hier de geschiedenis van de lokale brandweer.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Reuver Karel Doormanlaan.

Reactie toevoegen