Reutum

Plaats
Dorp
Tubbergen
Twente
Overijssel

reutum cafe restaurant de molenberg [640x480].jpg

Reutum Cafe Restaurant De Molenberg

Reutum Cafe Restaurant De Molenberg

Reutum

Terug naar boven

Status

- Reutum is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Twente, gemeente Tubbergen.

- De buurtschap Haarle is formeel een aparte woonplaats, maar valt in de praktijk als buurtschap onder het dorp Reutum.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Reuthem.

Terug naar boven

Ligging

Reutum ligt ZO van Tubbergen, ZW van Ootmarsum. Het dorp heeft een groot buitengebied in de vorm van een verticale strook. In het N loopt de grens N van de Ootmarsumseweg langs de Venhuisweg, Rotgerinksweg en Hakeweg. In het O loopt de grens langs de Molenbeekweg. In het Z loopt het dorpsgebied tot vlak N van Weerselo, de grens loopt Z langs de Jan van Arkelweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt Reutum samen geteld met de N gelegen buurtschap Haarle. Gezamenlijk hadden zij in dat jaar 114 huizen met 670 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 500 huizen met ca. 1.200 inwoners, waarvan ca. 500 in de kom van het dorp.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

In het Dorpsplan Reutum / Haarle (2011) beschrijven de inwoners welke ontwikkelingen in het dorp zij voor de komende jaren belangrijk vinden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Reutum heeft 8 rijksmonumenten.

- Molen De Vier Winden ligt in de gemeente Tubbergen en valt gezien haar ligging daarmee onder het dorp Reutum, maar wordt gezien de ligging nabij het Dinkellandse dorp Weerselo ook wel de Weerselose Molen genoemd.

- Mariakapel.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Pin'n.

- Bij de Dom Verdan Loop (op een zondag eind juni) kunnen de hardlopers kiezen uit 5km, 10km en halve marathon. Wandelaars kunnen kiezen uit 10km of 15km. De Dom Verdan Loop is geen evenement voor uitslapers. Je zult vroeg uit de veren moeten. De eerste hardlopers starten reeds om 7.00 uur.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Bij Reutum is in 2013 een zelfbedieningspontje gerealiseerd in het Kanaal Almelo-Nordhorn, bij de visvijvers van 'Wild bijzonder vissen'. Over het terrein loopt een wandelpad dat deel uitmaakt van het wandelnetwerk in het oosten van de provincie Overijssel.

- Binnen- en buitenspeeltuin Morskieft.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Reutum (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Op de site van en over Reutum vind je o.a. een overzicht van de tientallen verenigingen die dit kleine dorp rijk is.

- Onderwijs: - De Mariaschool is er voor de kinderen uit Reutum en Haarle.

- Sport: - v.v. Reutum (voetbal). - "Klootscheet’n tussen grafheuvels, urnenvelden en heide op het Haorlsche veld. Een zin doordrenkt met historische waarde die de sport eer aandoet. Te midden van deze omgeving heeft het klootschieten zich in Reutum en Haarle ontwikkeld tot wat het nu is. Een sport die diep is geworteld in de folklore. Eeuwenlang verankerd in de cultuur en het sociale gebeuren van hoofdzakelijk de boerensamenleving. Vanaf begin 19e eeuw (ca. 1820) geeft de geschiedschrijving aan dat er enige vorm van organisatie te ontdekken is in het klootschieten in dit dorp. De Reutumse buurtschappen; Marke, Noordik, Haarle en de Zoeke waren vertegenwoordigd door hun veuropscheeters. Zij waren de aanvoerder en voorzitter van hun buurtschap. Deze structuur vormt de voorloper van onze huidige klootschietersvereniging KV Reutum. Een bloeiende vereniging die zich mag verheugen op een brede steun van de inwoners. Met dit als basis vervult zij een wezenlijk aandeel in de behoefte aan sportieve en recreatieve mogelijkheden in deze gemeenschap." Aldus de vereniging op haar site.

Reactie toevoegen