Reiderland

Voormalige gemeente
Oldambt
Oldambt
Groningen

Reiderland

Terug naar boven

Status

- Reiderland is een voormalige gemeente in de provincie Groningen, in de streek Oldambt.

- De gemeente Reiderland is in 1990 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Beerta, Finsterwolde en Nieuweschans.

- De gemeente Reiderland is per 1-1-2010 opgeheven en opgegaan in de nieuwe gemeente Oldambt.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
Voor de naam van een nieuwe fusiegemeente wordt vaak voorlopig een 'werknaam' vastgesteld. Dat is vaak de naam van de grootste van de betrokken fusiegemeenten. De gemeenteraad van de nieuwe gemeente kiest dan later de definitieve naam. Zo ook hier. De fusiegemeente had aanvankelijk als werknaam Beerta. De definitieve naam Reiderland is ingegaan per 1-7-1991.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Reiderland lag in het NO van de provincie Groningen en grensde in het N aan de Dollard, in het O aan Duitsland, in het Z aan de gemeente Bellingwedde, in het ZW aan de gemeente Winschoten en in het W aan de gemeente Scheemda.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- De nieuwe gemeente Reiderland is (aanvankelijk onder de werknaam Beerta, zie bij Naam) per 1-1-1990 ontstaan en als volgt samengesteld:
van de gemeente Beerta: 4.995 hectare met 2.964 inwoners;
van de gemeente Finsterwolde: 3.683 hectare met 1.119 huizen en 2.522 inwoners;
van de gemeente Nieuweschans: 759 hectare met 766 huizen en 1.684 inwoners.
Verder hebben er nog enkele kleine grenscorrecties met omliggende gemeenten plaatsgevonden, en 1 grote grenscorrectie: namelijk van de gemeente Nieuwolda: 523 hectare met 1 huis en 4 inwoners.
- De gemeente Reiderland had ca. 3.200 huizen met ca. 7.000 inwoners. Op een oppervlakte van ca. 98 km2 was dat een bevolkingsdichtheid van ca. 70 inwoners per km2.

Terug naar boven

Literatuur

- Het boek 'Boerderijen en hun bewoners deel III' (betreffende de kernen in de voormalige gemeente Reiderland, plus de kernen Midwolde en Oostwold) is via de link ook online te lezen.

Reactie toevoegen