Reggedal

Streek
Twente Salland
Overijssel

Reggedal

Terug naar boven

Status

Het Reggedal is een streek in de provincie Overijssel. Het gebied ligt grotendeels in (West-)Twente, deels in Salland. De streek ligt op grondgebied van de gemeenten Hof van Twente, Wierden, Rijssen-Holten, Hellendoorn en Ommen.

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De streek betreft en is genoemd naar het gebied rond de rivier de Regge.

Terug naar boven

Ligging

De ca. 50 km lange rivier de Regge ontspringt in het Z bij Diepenheim (bij landgoed Westerflier) en loopt via Goor, Enter, Rijssen, Nijverdal en Hellendoorn naar Ommen, waar de rivier uitkomt in de rivier de Overijsselse Vecht. De rivier is van zuid naar noord verdeeld in de Boven-Regge (Diepenheim-Rijssen), de Midden-Regge (Rijssen-Hellendoorn) en de Beneden-Regge (Hellendoorn-Ommen).

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Reggedal (online te bestellen).

- Naar aanleiding van de uitvoering van de Reggeherstelprojecten is in 2013 het inspiratieboek ‘Samen maken we het Reggedal’ verschenen. Dankzij de Reggeherstelprojecten komt er meer ruimte voor de rivier, natuur en recreatie, maar het veroorzaakt ook bedrijfsverplaatsingen en verandering van functie van grond. Het boek schetst deze veranderingen vanuit het perspectief van ca. 25 bewoners van het Reggedal, die voor dit boek zijn geïnterviewd. Het betreft mensen die een actieve rol in het gebied spelen ten aanzien van landschap, landbouw, recreatie of cultuurhistorie. Van rentmeester tot uitbater, de streek wordt vanuit zoveel mogelijk invalshoeken beschreven. De verhalen bieden je een inkijkje in hoe zij inspelen op de ontwikkelingen en wat er bij komt kijken. Ze vertellen over de samenwerking met anderen, hun ideeën, wensen en suggesties. Daarnaast geven zij hun visie op de toekomst van het Reggedal.

Terug naar boven

Links

- Sport: - Kring Reggedal is een regionaal verband van ruitersportverenigingen. Zij organiseren door het jaar heen een reeks verenigings-, kring- en regiokampioenschappen.

Reactie toevoegen