Reeth

Plaats
Buurtschap
Overbetuwe
Betuwe
Gelderland

Reeth richtingbord (Kopie).jpg

In Valburg staan richtingborden naar de buurtschap Reeth, maar ter plekke staan geen plaatsnaamborden, zodat je maar moet gokken wanneer je er bent aangekomen

In Valburg staan richtingborden naar de buurtschap Reeth, maar ter plekke staan geen plaatsnaamborden, zodat je maar moet gokken wanneer je er bent aangekomen

Reeth

Terug naar boven

Status

- Reeth is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Overbetuwe. T/m 2000 gemeente Elst.

- De buurtschap Reeth valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Elst.

- In de omgeving staan, heel attent, wel richtingborden naar Reeth (in ieder geval in Valburg, zie foto), maar ter plekke staan geen plaatsnaamborden, zodat je maar moet gokken wanneer je er daadwerkelijk bent aangekomen. Wij zouden zeggen wees eenduidig en doe het allebei óf allebei niet, maar niet half...

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Eind 11e eeuw Redh, 1e kwart 13e eeuw Rede, Rith, 1415 GN Reet, 1840 (1) 'Reet of Rheet'.

Naamsverklaring
De naam stamt wellicht van het Oudnederlandse redh 'weg', vergelijk het Nieuwengelse road. Vergelijk echter ook Rheden.(2)

Terug naar boven

Ligging

Buurtschap Reeth ligt Z van Elst, rond de Reethsestraat en grenst in het Z aan de Betuweroute met daar achter de A15.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Reeth 20 huizen met 132 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De leefbaarheid in de buurtschap Reeth wordt bedreigd door de mogelijke komst van een containerterminal langs de Betuweroute, het zogeheten Container Uitwissel Punt.

Verder heeft Reeth al overlast van de Betuweroute en de A15, en dreigen er ook nog 150 meter hoge windmolens langs de A15 te komen in de 'achtertuin' van de buurtschap.

Er gaan dan ook steeds meer geluiden op om de inwoners van Reeth een aanbod te doen om hun huizen op te kopen, omdat de leefbaarheid met al deze ontwikkelingen steeds ernstiger in het geding komt. Ca. 30 van de 40 huiseigenaren voelen daar - noodgedwongen - wel voor.

Reacties

(1)

Reeth is nooit een buurtschap geweest, maar was altijd een buurschap.

Red.:
Buurschap is een verouderde bestuurlijke term die tegenwoordig niet meer in gebruik is. Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Buurschap Tegenwoordig noemen we kleine buurten in het buitengebied een buurtschap. Dus een kleine plaats in het buitengebied kan vroeger best een buurschap zijn geweest en tegenwoordig een buurtschap.

Reactie toevoegen