Ravensgat

Plaats
Buurtschap
Gemert-Bakel
Zuidoost-Brabant Peelland
Noord-Brabant

ravensgat_straatnaambord.jpg

Ravensgat is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland, gemeente Gemert-Bakel. T/m 1996 gemeente Bakel en Milheeze. De buurtschap valt onder het dorp Bakel. (© www.sinds1980.nl)

Ravensgat is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland, gemeente Gemert-Bakel. T/m 1996 gemeente Bakel en Milheeze. De buurtschap valt onder het dorp Bakel. (© www.sinds1980.nl)

Ravensgat

Terug naar boven

Status

- Ravensgat is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland, gemeente Gemert-Bakel. T/m 1996 gemeente Bakel en Milheeze.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Bakel.

- De buurtschap heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1796 aan het Ravensgat, 1838-1857 Ransgat.

Naamsverklaring
"Samenstelling van de persoonsnaam Raven en gat, dat in Brabant de betekenis 'kuil, laag, drassig gebied' of 'toegangsweg' heeft."(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Ravensgat ligt rond de gelijknamige weg, direct ZW van het dorp Bakel, ONO van de stad Helmond, NW van het dorp Deurne, ZO van het dorp Aarle-Rixtel, Z van het dorp De Mortel en ZZO van het dorp Gemert.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Ravensgat 2 huizen met 30 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Overzicht van waargenomen dier- en/of plantensoorten in buurtschap Ravensgat en omgeving (tip: als je onder de tab 'Waarnemingen' weinig of geen resultaten krijgt, kun je de 'datum van' een tijd, bijvoorbeeld een jaar, naar het verleden terugleggen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Reportage van de buurtschappen Ravensgat, Bakelsebrug en Mathijseind, in tekst en beeld.

Reacties

(2)

Ik ben hier twee jaar geleden geweest. Niet de mooiste buurtschap van Bakel, heb ik het idee, maar wel lekker rustig en landelijk. Géén monumenten, al staat er wél een in het Mathijseind. Ik heb een fotoverhaal gemaakt van die dag, inclusief Ravensgat, Bakelsebrug en dus het Mathijseind, al is dit nog niet helemaal af. Zou ik wat informatie van je site mogen gebruiken, Frank? Zoals bijvoorbeeld die 2 huizen met 30 inwoners. Ik heb in het concept ook een link gemaakt naar de drie plaatsen zodat je meer informatie kunt vinden op Plaatsengids. En misschien zijn er wel foto's die je kunt gebruiken voor je site? Dit is de link: https://sinds1980.nl/bakelse-buurtschappen/

(excuses voor mijn late reactie, wegens ziekte)
Dag Martijn, ik vind het een mooi concept, om enkele bij elkaar gelegen buurtschappen op één route en pagina op jouw site te beschrijven in tekst en beeld. Dus ga zo door zou ik zeggen. :-) Je mag gegevens van mijn pagina's gebruiken voor jouw teksten, mits je inderdaad ook naar mijn site of pagina's daarbinnen linkt. Ik heb naar aanleiding hiervan het hele internet afgezocht op informatie over Ravensgat, Bakelsebrug en Mathijseind (wat helaas niet bar veel zinnigs heeft opgeleverd), en mijn pagina's daarmee aangevuld. En per pagina een foto geplaatst van jouw straatnaambordfoto met link naar jouw site, en onderaan een link naar jouw beschrijving van de buurtschappen. En ook gelijk de overige Bakelse buurtschappen uitgewerkt, voor zover dat nog niet was gebeurd.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen