Rakt

Plaats
Buurtschap
Uden Bernheze
Noordoost-Brabant As50
Noord-Brabant

Rakt

Terug naar boven

Status

- Rakt is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, en daarbinnen in de subregio As50, in grotendeels gemeente Uden, deels gemeente Bernheze (t/m 1993 gemeente Nistelrode).

- De buurtschap Rakt valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder de stad Uden, deels onder het dorp Nistelrode.

- De buurtschap Rakt heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1847 Rakt.

Naamsverklaring
Gevormd met het verzamelsuffix -t bij rak of rake 'rechte strook van iets', bijvoorbeeld van bomen of water.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Rakt ligt rond de wegen Raktweg, Hofsteeweg, Bovenkampweg, Piet Geersdijk (het gedeelte van deze weg rond het kruispunt met de Meeuwerweg), Meeuwerweg, Poeskespad, Meuwelweg, Canadasweg, Rattenbosweg, Sonhofweg en Nistelrodeseweg (het gedeelte van deze weg tussen het Ecoduct Slabroek en het viaduct over de A50). De buurtschap ligt W van de A50, NW van de stad Uden, ZZO van het dorp Nistelrode, NO van het dorp Vorstenbosch, O van het dorp Loosbroek, NNO van het dorp Veghel, ZO van het dorp Heesch en de stad Oss en WZW van het dorp Zeeland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Rakt omvat ca. 50 huizen en ca. 25 vakantieaccommodaties, met ca. 125 inwoners.

Reactie toevoegen