Raamsdonksveer

Plaats
Dorp
Geertruidenberg
West-Brabant Amerstreek
Noord-Brabant

Raamsdonksveer

Terug naar boven

Status

- Raamsdonksveer is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Amerstreek, gemeente Geertruidenberg. T/m 1996 gemeente Raamsdonk.

- Onder het dorp Raamsdonksveer vallen ook een deel van buurtschap De Laan en een deel van de buurtschap Keizersveer.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1838-1840 Raamsdonksche Veer, 1846 Veer-van-Raamsdonk.

Naamsverklaring
Veer
'overzet' van en naar Raamsdonk.(1)

Terug naar boven

Ligging

Raamsdonksveer ligt N van Oosterhout, O van Geertruidenberg, W van Raamsdonk en grenst in het O aan de A27, in het Z aan de A59.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Raamsdonksveer 241 huizen met 1.856 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 5.000 huizen met ca. 12.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de gescbiedenis van Raamsdonksveer, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- "Rietsteeg, Theodorusschool, Aantje Sloef; namen die je als inwoner vast bekend in de oren klinken. Maar voor hoelang nog? Om de geschiedenis van het dorp voor de toekomst veilig te stellen, is in 2001 Stichting Veers Erfgoed opgericht. Veers Erfgoed verzamelt en beheert alles wat met de cultuur van Raamsdonksveer te maken heeft. Denk bijvoorbeeld aan foto’s, filmmateriaal, verhalen, oude brieven, dagboeken, ansichtkaarten. Maar ook verenigingsarchieven, vlaggen, vaandels, oude instrumenten en gereedschappen behoren inmiddels tot het archief. We vinden we het natuurlijk ook heel belangrijk dat iedereen dit materiaal kan bekijken. Vandaar dat wekelijks ongeveer 40 vrijwilligers ervoor zorgen dat ‘het geheugen van Raamsdonksveer’ meer en meer gevuld wordt en allle kostbare informatie behouden blijft voor de toekomst.

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van Raamsdonksveer, breng dan eens een bezoek aan ’t Fruithuisje. Dit pand op Rembrandtlaan 2 gebruiken we sinds 2004 als werk- en tentoonstellingsruimte. Op de begane grond vind je onder meer de huiskamer van vroeger, de rietmattenschuur, een authentiek keukentje en een winkeltje van toen. Samen met allerlei gebruiksvoorwerpen geeft ’t Fruithuisje je een getrouw beeld van de tijden van weleer. Op de eerste verdieping kun je de duizenden foto’s bekijken. Je komt vast tijd tekort om al dat moois te bekijken. Zijn er speciale foto’s die je graag wilt zien, laat ons dit dan bij de reservering van een bezoek aan ’t Fruithuisje weten. Wij doen dan ons best om deze foto’s uit het archief te ‘plukken’ en voor je klaar te leggen.

In ‘t Fruithuisje staan elke 1e zaterdagmiddag en elke 2e woensdagmiddag van de maand, van september t/m april, de deuren voor je open. Natuurlijk is de toegang gratis. Je kunt daarnaast ook een afspraak maken om op een ander tijdstip dit markante gebouwtje te bezoeken. De afgelopen jaren stond regelmatig een bezoek aan ’t Fruithuisje, soms gecombineerd met een wandeling door ‘t Fèèr, op het programma van een familiereünie. Als je in groepsverband, buiten de normale openingstijden om, ’t Fruithuisje wilt bezoeken, vragen we hiervoor een kleine vergoeding. Deze is afhankelijk van het aantal deelnemers. Wil je ’t Fruithuisje met een groep bezoeken, eventueel in combinatie met een wandeling, neem dan contact met ons op. Je kunt daarvoor bellen met een van de bestuursleden of een mailtje sturen naar info@veerserfgoed.nl."

- Oudheidkundige Kring Geertruydenberghe.

- Op Wiki Midden-Brabant vind je informatie over verleden en heden van Tilburg, Udenhout, Geertruidenberg, Raamsdonk en Raamsdonksveer.

- "Op de interactieve kaart 'Raamsdonksveer op de kaart' kun je informatie raadplegen over honderden panden en adressen in het dorp. Startpunt voor je ontdekkingstocht is het adressenbestand van 1950. In dat jaar zijn zo'n 1.120 voordeuren van circa 7.000 inwoners van een nieuw adres voorzien. Nauwkeurig is toen bijgehouden wie waar woonde. De adressen van 1950 zijn op de kaart gemarkeerd met een OIP (Ontiegelijk Interessaant Plekske). Als je op een OIP klikt verschijnt er informatie over die plek. Het in 2016 gestarte project is een doorlopend project. Regelmatig worden door de vrijwilligers van Stichting Veers Erfgoed nieuwe OIP's en kaartlagen toegevoegd. Het digitaal raadpleegbaar maken en beschikbaar stellen van deze kaart kost geld. Tientallen mensen maken dit met een financiële bijdrage mogelijk. Zij hebben voor €10,-- een voordeur van een adres uit 1950 'geadopteerd'. Als jij ook op deze manier dit project wilt steunen, kun je nadere informatie vinden onder de link."

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Raamsdonksveer heeft 7 rijksmonumenten.

- Raamsdonksveer heeft 23 gemeentelijke monumenten.

- Na de fusie van hervormden en gereformeerden tot PKN, is besloten om de Emmakerk aan de Emmastraat te behouden. De gereformeerde kerk aan de Maasdijk incl. pastorie stonden anno 2014 te koop.

- Ook de RK Onze Lieve Vrouwe Hemelvaartkerk uit 1957 staat deels te koop.

- In 2010 is het Henricusgebouw gerenoveerd.

- Molen D'Onvermoeide.

- Fort Lunette is in 2012 gerestaureerd. Naar een herbestemming wordt nog gezocht.

- Gevelstenen in Raamsdonksveer.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Raamsdonksveer door Kees Wittenbols uit Breda. Zie onderaan de pagina ook deel 2.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Raamsdonksveer (online te bestellen).

Reactie toevoegen