Punthorst

Plaats
Buurtschap
Staphorst
Salland
Overijssel

Punthorst

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Punthorst.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Punthorst.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Punthorst.

Terug naar boven

Status

- Punthorst is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Staphorst.

- De buurtschap Punthorst valt in de praktijk onder het dorp Staphorst, maar heeft wel een eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek en is daarmee een formele woonplaats.

- De ZW van Punthorst gelegen buurtschap en landgoed Rollecate valt op zijn beurt onder de buurtschap Punthorst, althans voor de postadressen ligt het ´in´ Punthorst.

Terug naar boven

Naam

Oudere (postale) schrijfwijze
In het huidige postcodesysteem, dat in 1978 is ingevoerd, heette deze plaats aanvankelijk Den Hulst, met postcode 7713. Later, in ieder geval na 1994 en uiterlijk in 1999, is de plaats hernoemd in Punthorst, met postcode 7715. Mogelijk omdat het te verwarrend was met het noordelijke deel van het nabijgelegen Nieuwleusen, dat vanouds altijd Den Hulst heeft geheten, dat als dorp de laatste decennia geleidelijk in het dorp Nieuwleusen is opgegaan, waar nog steeds de weg Den Hulst loopt, en wat in atlassen ook nog als buurtschap Den Hulst te boek staat.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Punthorst ligt NW van Nieuwleusen, ZO van Staphorst. Het centrum van de Punthorst ligt rond de Mr. J.B. Kanlaan.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Punthorst heeft een heel kleine kern maar een heel groot buitengebied. Het totale grondgebied van Punthorst is dan uiteindelijk toch nog een grote buurtschap met ca. 300 huizen en ca. 1.000 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Bestemmingsplan Oud-IJhorst, IJhorst en Punthorst (2010).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Punthorst heeft 1 rijksmonument.

Reactie toevoegen