Utrecht

Utrecht

ZW van de kern van buurtschap Aan de Zuwe ligt op Wilnisse Zuwe 58 het langerrekte recreatieterrein Veen-Vliet, een particulier terrein met ca. 40 koop-recreatiewoningen (met Vereniging van Eigenaren).
De Ronde Venen
Een deel van Abcoude ligt idyllisch aan het meanderende riviertje het Gein (© Jan Dijkstra, Houten)
De Ronde Venen
De buurtschap Achterdijk valt onder drie dorpen en (thans) twee gemeenten, dus dat vergt ter plekke nogal wat bordjes om de weg te wijzen voor welk deel je welke kant op moet... (overigens is het plaatsnaambord ergens in de afgelopen jaren ontvreemd).
Vijfheerenlanden Molenlanden
Vanaf de Provincialeweg door Knollemanshoek komen we in buurtschap Achtersloot
IJsselstein
Achterveld is een dorp in grotendeels de provincie Utrecht, streek Eemland, gemeente Leusden (t/m 31-5-1969 gemeente Stoutenburg) en deels de provincie Gelderland, streek Veluwe, gemeente Barneveld.
Leusden Barneveld
Op de Lekdijk gaat de buurtschap Sluis onder Ameide naadloos over in de buurtschap Achthoven onder Lexmond
Vijfheerenlanden
Ameide is een dorp in de provincie Utrecht (t/m 2018 provincie Zuid-Holland), in de streek Alblasserwaard, gemeente Vijfheerenlanden. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1985. In 1986 over naar gemeente Zederik, in 2019 over naar gem. Vijfheerenlanden.
Vijfheerenlanden
Amerongen, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)
Utrechtse Heuvelrug
Amersfoort is een stad en gemeente in de provincie Utrecht, in de streek Eemland.
Amersfoort
Amstelhoek, met zicht op de Amstel
De Ronde Venen
In 2015, of wellicht al eerder, verschijnen ineens fraaie plaatsnaamborden Arkelbroek in het buitengebied N van Achterveld. Als iemand hier meer over kan vertellen, houden wij ons aanbevolen. (© H.W. Fluks)
Barneveld Leusden
Gemeente Abcoude-Baambrugge anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)
De Ronde Venen
Aan het begin van Baambrugse Zuwe bij de Herenweg in Vinkeveen
De Ronde Venen
Bazeldijk, collage van buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)
Molenlanden Vijfheerenlanden
Blauwkapel heeft voor het deel op het gelijknamige fortterrein een piepklein, op een straatnaambord lijkend plaatsnaambord
Utrecht De Bilt
Bolgerijen, de Bolgerijsekade, vanuit het westen gezien
Vijfheerenlanden
Boswijk is een buurtschap in de provincie Utrecht, in de streek en gemeente Utrechtse Heuvelrug. T/m 2005 gemeente Doorn. De buurtschap valt onder het dorp Doorn. De buurtschap heeft een 'bebouwde kom' en heeft daarom blauwe plaatsnaamborden (komborden).
Utrechtse Heuvelrug
Botshol is een buurtschap in de provincie Utrecht, gemeente De Ronde Venen.
De Ronde Venen
Utrechtse Heuvelrug
Breukelen, de Vechtbrug verbond de gerechten, later gemeenten Breukelen-Nijenrode en Breukelen-Sint Pieters
Stichtse Vecht
Broek is een buurtschap in de provincie Utrecht, in de streek Alblasserwaard, gem. Vijfheerenlanden. T/m 1985 grotendeels gem. Meerkerk, deels gem. Ameide; in 1986 in over naar gem. Zederik, in 2019 over naar gem. Vijfheerenlanden.
Vijfheerenlanden
Korenmolen De Hoop in Bunschoten
Bunschoten
Buurtschap Cattenbroek, aan de Cattenbroekerdijk van Montfoort naar Woerden
Montfoort Woerden
In ambtelijke stukken wordt het groene gebied tussen Eem en Bunschoterstraat Hoogland-West genoemd. Cultuurhistorisch, geografisch en maatschappelijk gezien betreft dat de laatste overgebleven buurtschappen van Hoogland: Coelhorst en Zeldert.
Amersfoort
Het Oogstfeest Kromme Rijnstreek in Cothen is er 1x per 2 jaar, in de oneven jaren, op een zaterdag eind augustus. Er is die dag van alles te zien en te doen rond het thema agrarisch gebruik van het Kromme Rijngebied vroeger, nu en in de nabije toekomst.
Wijk bij Duurstede
Darthuizen is een buurtschap in de provincie Utrecht, in de streek en gem. Utrechtse Heuvelrug. Het was een zelfstandige gem. t/m 1811. In 1812 over naar gem. Leersum, in 1818 weer afgesplitst tot zelfstandige gem., per 8-9-1857 wederom over naar Leersum.
Utrechtse Heuvelrug
Chiqcare WoonZorg heeft in 2014 Villa De Birkt in de gelijknamige buurtschap gekocht en er 16 kamers voor begeleid/beschermd wonen gerealiseerd.
Soest Amersfoort
Rond 1870 heeft P.J. Lutgers de arbeiderswoningen van buurtschap De Glashut vastgelegd in een potloodschets. Dit is een van de weinige afbeeldingen waarop de opvallende glasovens te zien zijn. Ook is te zien dat er toen veel meer bebouwing stond dan nu.
Stichtse Vecht
Utrechtse Heuvelrug Woudenberg Renswoude
De Kerstmarkt in De Hoef (op een zondag in december) is naar eigen zeggen de gezelligste en meest authentieke kerstmarkt in de wijde omgeving, met alleen kerstgerelateerde artikelen. De markt is de laatste jaren uitgegroeid tot een drukbezocht evenement.
De Ronde Venen
Gemeente De Ronde Venen heet je met deze fraaie borden welkom op haar grondgebied. Een tip voor andere gemeenten om ook zoiets te doen, want bij veel gemeenten kom je op hun grondgebied binnen zonder dat je daar bordmatig op geattendeerd wordt.
De Ronde Venen
Demmerik is een buurtschap in de provincie Utrecht, gemeente De Ronde Venen. De buurtschap valt onder het dorp Vinkeveen. De buurtschap heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen
De Ronde Venen
Buurtschap Den Oord bij Wijk bij Duurstede is mooi gelegen onder aan de Lekdijk
Wijk bij Duurstede Houten
Diefdijk is een dijk en buurtschap die onder vele provincies, streken, gemeenten, steden en dorpen viel en valt. Kijk maar onder Status. De buurtschap heeft geen plaatsnaamborden zodat je alleen aan de straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen
Vijfheerenlanden West Betuwe
Eerst maar even wat drinken bij Café De Schans voordat we aan de wandeling door Donkereind beginnen
De Ronde Venen
Doorn, collage van het imposante Huis Doorn e.o.
Utrechtse Heuvelrug
Vanaf de lange Gooyerdijk komen we in Driebergen-Rijsenburg, dat alleen op de plaatsnaamborden en in het postcodeboek zo heet. In de volksmond en op andere bebordingen is altijd sprake van Driebergen, wat ons ook logischer lijkt. Zie verder onder Naam.
Utrechtse Heuvelrug
Dwarsdijk, collage van buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)
Wijk bij Duurstede
Eembrugge is een buurtschap in grotendeels gemeente Baarn, deels gemeente Eemnes. Alleen voor het Baarnse deel is de buurtschap voorzien van plaatsnaamborden.
Baarn Eemnes
Op een zaterdag begin mei is er jaarlijks in Eemdijk het EK Palingroken, oftewel het Eemdijker Kampioenschap Palingroken, bijgenaamd 'Heel Diek Rookt'. Tussen de 15 en 20 palingrokers strijden om de Palingbokaal.
Bunschoten
Het Eiland van Schalkwijk ligt in de provincie Utrecht, in de regio Kromme Rijnstreek. Het gebied valt grotendeels onder de gem. Houten, het O puntje valt onder de gem. Wijk bij Duurstede en de strook W van de A27 en deels O ervan is gem. Nieuwegein.
Houten Wijk bij Duurstede Nieuwegein
Everdingen is een dorp in de provincie Utrecht (t/m 2001 provincie Zuid-Holland), in de streek en gemeente Vijfheerenlanden. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1985. In 1986 over naar gemeente Vianen, in 2019 over naar gemeente Vijfheerenlanden.
Vijfheerenlanden
Geer is een buurtschap in de provincie Utrecht (t/m 2018 provincie Zuid-Holland), in de streek en gemeente Vijfheerenlanden. T/m 1985 grotendeels gemeente Nieuwland, deels gemeente Leerbroek. (© Jan Dijkstra, Houten)
Vijfheerenlanden
Collage van de zeer landelijke buurtschap Geer in het uiterste Z van het dorpsgebied van Wilnis, met o.a. de ophaalbrug naar buurtschap Spengen. Vanaf de Geerkade alhier kun je diverse mooie wandelroutes door de omgeving lopen. (© Jan Dijkstra, Houten)
De Ronde Venen
Gein is een buurtschap in de provincie Utrecht, gem. De Ronde Venen. De buurtschap valt onder het dorp Abcoude. De buurtschap heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de straatnaambordjes Gein-Noord en -Zuid kunt zien dat je er bent aangekomen.
De Ronde Venen
Gemaal is een buurtschap in de provincie Utrecht, gemeente De Ronde Venen. T/m 1988 gemeente Vinkeveen en Waverveen. Op de achtergrond het gemaal waar de buurtschap naar is genoemd.
De Ronde Venen
Buurtschap Gieltjesdorp, gelegen rond de gelijknamige weg tussen Haarzuilens en de spoorwegovergang
Stichtse Vecht
Ginkel, collage van buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)
Utrechtse Heuvelrug
De Ronde Venen

Pagina's