Groningen

Groningen

Je zou haast denken dat hier in 't Kret een koe in schaapskleren loopt. Maar het blijkt een 'bont schaap' te zijn. (© Harry Perton/https://groninganus.wordpress.com)
Westerkwartier
Westerwolde
Buurtschap 't Stort, landarbeidershuisje anno 1962
Het Hogeland
"Moeder eend met een elftal pulletjes in een sloot bij Abbeweer. De eend mist een stuk van haar hoofdhuid. Ze zal te pakken zijn genomen door hetzij een roofdier, hetzij een maaimachine", aldus fotograaf Harry Perton. (https://groninganus.wordpress.com)
Het Hogeland
Dit soort bruggetjes heet in Groningen een 'hoogholtje', hier over het Achterdiep in de gelijknamige buurtschap bij Sappemeer. Ze worden zo hoog gemaakt opdat scheepvaartverkeer er makkelijker onderdoor kan. (https://groninganus.wordpress.com)
Midden-Groningen
Adorp is een dorp in de provincie Groningen, gemeente Het Hogeland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1989 (het gemeentehuis stond te Sauwerd). In 1990 over naar gemeente Winsum, in 2019 over naar gemeente Het Hogeland.
Het Hogeland
Aduard, fietsenstalling bij de Friesestraatweg met De Ploeg-achtige (zie https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Ploeg) evocatie van het Groningerland. (© Harry Perton/https://groninganus.wordpress.com)
Westerkwartier
Aduarderzijl, collage van buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)
Westerkwartier
Agodorp werd vanouds als AGO-dorp geschreven, om expliciet aan te geven dat het naar de AGO-fabriek was genoemd. Tegenwoordig wordt de plaatsnaam meestal gewoon gespeld als Agodorp. Alleen nog niet op de plaatsnaamborden...
Westerwolde
Alinghuizen is een buurtschap in de provincie Groningen, gemeente Het Hogeland. T/m 2018 gemeente Winsum. De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Winsum.
Het Hogeland
Allardsoog, steen van 'Allards oog' in de gevel van de voormalige herberg uit 1785. Voor het verhaal dat hierbij hoort zie het hoofdstuk Naam. (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com/2021/06/05/rondje-allardsoog-haulerwijk)
Opsterland Noordenveld Westerkwartier
Allersma, collage van buurtschapsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)
Westerkwartier
Eemsdelta
Kaart van Waterschap Anderwereld anno 1910 (bron: C.C. Geertsema, 'De zeeweringen, waterschappen en polders in de provincie Groningen', 1910)
Het Hogeland Eemsdelta
De kennelijke buurtschap Antum ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaambordjes (© H.W. Fluks)
Westerkwartier
Mei 2017, imkers met hun bijenvolken aan het werk op de koolzaadvelden van buurtschap Baamsum (© Harry Perton/https://groninganus.wordpress.com)
Eemsdelta
Baflo is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Het Hogeland. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1989. In 1990 over naar gemeente Winsum, in 2019 over naar gemeente Het Hogeland.
Het Hogeland
De buurtschap Bakkerom heeft geen plaatsnaambordjes, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen
Westerkwartier
Als je er al bijna aangekomen bent, staat de buurtschap Balmahuizen keurig op een richtingbordje aangegeven. Helaas staan ter plekke geen plaatsnaambordjes, zodat je niet kunt zien wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.
Westerkwartier
Bareveld is een dorp in grotendeels provincie Groningen, gemeente Veendam (t/m 1968 gemeente Wildervank), deels provincie Drenthe, gemeente Aa en Hunze (t/m 1997 gemeente Gieten).
Aa en Hunze Veendam
Stadskanaal
Barnflair ligt tegenwoordig weliswaar formeel binnen de bebouwde kom van Ter Apel, maar ligt nog altijd wel buiten de dorpskern, en is daarmee geografisch gezien ook nog altijd als buurtschap te kwalificeren.
Westerwolde
De buurtschap Barnwerd heeft geen plaatsnaamborden. De plaatsnaam staat ter plekke wel op een bushaltebordje.
Westerkwartier
Gemeente Bedum anno ca. 1870, kaart J. Kuijper (collectie www.atlasenkaart.nl)
Het Hogeland
Midden-Groningen
Beswerd is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Middag-Humsterland en de streek en gemeente Westerkwartier. T/m 1989 gemeente Ezinge. In 1990 over naar gemeente Winsum, in 2019 over naar gemeente Westerkwartier.
Westerkwartier
'Als je als buurtschap met nota bene de prachtige naam (en rijke historie) Bethlehem geen plaatsnaambordje krijgt van de gemeente, dan maak je die toch lekker zelf?', zo moeten de inwoners hebben gedacht. Hint: hopelijk doet goed voorbeeld goed volgen!
Het Hogeland
De op een wierde staande romanogotische Sebastiaankerk in Bierum is gebouwd in de 13e en 14e eeuw (© Harry Perton/https://groninganus.wordpress.com)
Eemsdelta
Biessum, hooimijt (© Harry Perton/https://groninganus.wordpress.com)
Eemsdelta
Moeder en kind ezel tegelijk aan de maaltijd in de Zevenhuister buurtschap Blauw. Verder heeft deze hobbyboer onder meer Nubische schapen, lama's en veel gevogelte. (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com)
Westerkwartier
Stadskanaal
Westerwolde
De buurtschap Blokum heeft geen plaatsnaambord, en dat hoeft ook niet met een gelijknamig straatnaambordje, mits het, zoals hier, haaks op de weg is geplaatst. Zo kan het als 2-in-1, straatnaambordje en plaatsnaambordje tegelijk, fungeren. (© H.W. Fluks)
Midden-Groningen
Kaartje met het werkgebied van Stichting Historisch Boerakker en Lucaswolde
Westerkwartier
Op een zonnige dag in mei 2021 zoeken twee schapen in buurtschap Boerdam schaduw achter een strobaal en in een schuilhokje. Dat past nét... (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com/2021/05/09/middelstum-v-v)
Eemsdelta
Westerkwartier
Bokhörn
Midden-Groningen
Bokkebuurt is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek en gemeente Westerkwartier. T/m 2018 gemeente Grootegast. De buurtschap Bokkebuurt valt onder het dorp Doezum.
Westerkwartier
Het Hogeland
Grazende schimmel in buurtschap Bolshuizen (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com)
Westerkwartier
Het kleine, maar destijds wel letterlijk en figuurlijk zeer bedrijvige buurtschapje Bonnermond had een hulppostkantoor met die naam van 1905 tot 1915 en is toen hernoemd in Stadskanaal-Pekelderweg. Ook het plaatsje is toen zo gaan heten.
Stadskanaal
Henk en Coba ter Borg (inmiddels beiden overleden) bewoonden deze prachtige boerderij op Borgercompagnie 216. Henk zijn collectie landbouwwerktuigen heeft in 2014 een goede bestemming gekregen in een speciaal hiervoor opgericht museum in Ommelanderwijk.
Veendam Midden-Groningen
Westerwolde
Midden-Groningen
Bourtange is een dorp in de provincie Groningen, in de streek en gemeente Westerwolde. T/m 2017 gemeente Vlagtwedde. Van 1808 t/m 1821 is het een zelfstandige gemeente geweest.
Westerwolde
Bijzonder grensgeval: rechts = N = weg en buurtschap Boven Veensloot in de gem. Midden-Groningen onder het dorp Meeden, links = Z = weg en buurtschap Korte Akkers in de gem. Veendam onder het dorp Ommelanderwijk. (© Google)
Midden-Groningen
Breede is een dorp in de provincie Groningen, gemeente Het Hogeland. T/m 1989 gemeente Warffum. In 1990 over naar gemeente Eemsmond, in 2019 over naar gemeente Het Hogeland.
Het Hogeland
Westerkwartier
De buurtschap Brillerij heeft geen plaatsnaambordjes. Aan het opschrift op deze pilaar aan de 'oprijlaan' naar boerderij Brillerij kun je wél zien dat je er bent aangekomen. (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com/2020/02/16/rondje-ezinge-19)
Westerkwartier
Briltil, dorpsgezicht, 1904
Westerkwartier
Westerkwartier
De molenromp van schepradpoldermolen De Bombay in de gelijknamige buurtschap bij Doezum is een rijksmonument. Het is tegenwoordig een woonhuis. (© Harry Perton/https://groninganus.wordpress.com)
Westerkwartier
Westerwolde
Westerkwartier
Westerkwartier
Eemsdelta
Buurtschap De Haspel, aardbei op een voetstuk aan de Dwarshaspel (© Harry Perton/https://groninganus.wordpress.com)
Westerkwartier

Pagina's