Posterholt

Plaats
Dorp
Roerdalen
Roerstreek
Limburg

posterholt gemeentehuis [640x480].jpg

Posterholt voormalig gemeentehuis

Posterholt voormalig gemeentehuis

LB gemeente Posterholt in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Posterholt in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Posterholt in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Posterholt

Terug naar boven

Status

- Posterholt is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg en daarbinnen in de regio Roerstreek, gemeente Roerdalen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1990. In 1991 over naar gemeente Ambt Montfort, in 2007 over naar gemeente Roerdalen.

- Wapen van de voormalige gemeente Posterholt.

- Onder het dorp Posterholt vallen ook de buurtschappen Annendaal (grotendeels), Borg, Echterheide (deels), Holst, Voorst en Voorsterveld. Dit zijn 6 buurtschappen in totaal.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Postert.

Oudere schrijfwijzen
Postart, Postairt, Postrit, Postroit, Postert, Poester, 1147 (oudste vermelding) Posterholt (deze spelling ook in o.a. 1623 en 1847), 1379 Pastroijt, 1635 Postenholt, 1668 Postert, 1847 ook Postaart, Posterd.

Naamsverklaring
Het tweede lid stamt van holt 'hout, bos met hoogopgaand geboomte'. Het eerste lid is moeilijk te duiden. Men heeft gedacht aan verwantschap met de Zuidnederlandse plantnaam postel 'kraakbes', maar dat is onzeker. (1)

Terug naar boven

Ligging

Posterholt ligt ZO van Roermond, ZO van Sint Odiliënberg, ZW van Vlodrop, aan de Duitse grens.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Posterholt 171 huizen met 930 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 122/605 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen De Vorst 24/144, De Borgh 14/80, De Winkel 4/41 en De Holst 7/60. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1900 huizen met ca. 4.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Posterholt is ontstaan als dochternederzetting van Vlodrop. In opzet is het een planmatig rijdorp.

In vroeger tijden was Posterholt ook al met het Ambt Montfort, een van de bestuursdistricten van het Gelders Overkwartier, verbonden; de plaats wordt voor het eerst vermeld in 1274 in verband met het Ambt Montfort, waarmee tot de Franse Tijd een band bestond. Het behoorde toen tot het Staats gedeelte van het Gelders Overkwartier.

Met Vlodrop vormde Posterholt tot de Franse Tijd één schepenbank. Het dorp werd pas op 1 decemer 1803 - bij de oprichting en toevoeging aan het nieuwe bisdom Luik in de Napoleontische tijd - een zelfstandige parochie. Voorheen viel het onder de parochie Vlodrop. Dooprecht had het dorp reeds in 1793 gekregen. Later (1840) ging de parochie over naar het nieuwe bisdom Roermond.

- Verslagen van archeologische ontdekkingstochten in Posterholt e.o., door Huub Schmitz.

- Literatuur: M.J. Veelen, 'Ontstaan en voortgang... Tweehonderd jaar Parochie Heilige Matthias Posterholt 1803-2003'.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het centrum van Posterholt wordt heringericht. Het project is in 2012 van start gegaan. Het betreft herinrichting van de Markt, aanleg waterbuffers, bouw hotel en zalencentrum bij Rafaëllo en de bouw van hofjeswoningen bij de voormalige busremise aan de Hoofdstraat.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Posterholt heeft 11 rijksmonumenten.

- Posterholt heeft 3 eerdere kerken gehad. De laatste - gebouwd in 1877/1878 door Johannes Kayser - ging in 1945 door oorlogsgeweld verloren. De huidige vierde kerk, een mergelkerk, is in 1951 gebouwd door de bekende architect Frits Peutz (1896-1974).

- Het neogotisch (woon)kasteel Aerwinkel, een edel landhuis, is in 1856 in opdracht van Pierre Mathieu Hubert Geradts gebouwd door de bekende Roermondse architect Pierre Cuijpers. Voor die tijd stond er nog geen kasteel maar, op een andere plek op het landgoed, een boerderij (een leengoed) die destijds is afgebroken. - Gevelstenen m.b.t. kasteel Aerwinkel.

- Posterholt bezit ook een neogotische grafkapel met grafkelder, eveneens in opdracht van de hiervoor genoemde hr. Geradts gebouwd door architect Pierre Cuijpers.

- De Bolberg, achter de Schuurkenshof aan de huidige weg naar het Duitse Karken, is oorspronkelijk een ‘motte’. Of er ook een middeleeuwse sterkte op is aangelegd, is niet duidelijk.

- Nonnenklooster.

- Mariakapel.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De Annendaalloop (op een zondag in januari) is inmiddels een niet meer weg te denken hardloopklassieker voor Midden-Limburg en haar grensstreek. Er wordt gestart in verschillende categorieën zoals jeugd, gehandicapten (G-loop) en senioren dames/heren. De afstanden voor jeugd en G-loop zijn 1 en 1,5 km. Verder wordt er gelopen over de afstanden 5 km, kwart marathon en halve marathon. De opbrengst is ieder jaar voor een ander goed doel.

- Carnaval. - CV De Biemösje.

- Tijdens de jaarlijkse Ploegwedstrijd (op een zondag in augustus) van KPJ Posterholt is er een competitie tussen leden onderling en niet-leden in het ploegen. Het gaat er om wie zo mooi mogelijk de akker kan bewerken zonder hierbij de regels te breken. Eén regel is bijvoorbeeld dat het aantal keren dat de trekker met de ploeg op en neer moet gaan precies uit moet komen met de grootte van de akker. Vaak zijn er meer dan 50 deelnemers, uit de directe omgeving maar ook van buiten de provincie. Er wordt geploegd met moderne tractors, maar ook met oldtimers en zelfs met paarden. Tijdens de Ploegwedstrijd is er vertier voor jong en ouder. Zo is er een tent met eten, drinken, muziek en tombola. Verder is er een springkussen of draaimolen aanwezig.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Vanaf Café Biej Liebes kun je 4 wandelknooppuntroutes lopen, van ca. 5, 10, 15 en 20 km.

- Er is ook een rondwandeling van 13 km. Tijdens deze vlakke en rustige wandeling wandel je over veldwegen en bospaden naar de buurtschap Paarlo, midden in het mooie Roerdal. Je passeert een mooie vijver, akkers, weilanden, kleine bossen en oude boerderijen. Neem zelf proviand mee, onderweg staan voldoende zitbanken.

- Bij indoor en outdoor Kinderspeeldorp Pee Wee kun je het hele jaar door spelen. Lekker ravotten in een schone, ruime en veilige omgeving. Je vindt er o.a. de grootste air-trampoline van Europa, met een lengte van 42 meter. Er is ook een kinderboerderij, met o.a. dwerggeiten, alpaca's, nandoes, varkens, dexter koeien, diverse rassen pluimvee, watervogels, konijnen, cavia's en een diversiteit aan vogels. De kinderen kunnen niet bij de dieren komen; de dieren zitten allemaal achter hekwerk. Dit is voor de rust van de dieren en de veiligheid van de mensen. Het doel is een goed leven voor de dieren en de kinderen dieren laten zien die ze niet alledaags tegenkomen.

- Bosrijk natuurgebied: (Nieuw) Annendaals bos in het Z, Munnichsbos in het W, tussen Posterholt en Montfort.

- Waterschap Roer en Overmaas heeft in 2014 de Vlootbeek bij Posterholt heringericht. De Vlootbeek is over een lengte van 6,3 kilometer opnieuw aangelegd. Door de oevers van de beek minder steil te maken en de beek weer te laten kronkelen, verbetert de natuurlijke omgeving voor dieren en planten in en om het water. Ook is een vispassage aangelegd bij de stuw in de Putbeek. Een belangrijk onderdeel van het project is verder de ontwikkeling van 13 hectare leefgebied voor de zeldzame vlinder het Donker Pimpernelblauwtje. In dit gebied is de voedselrijke bovenlaag afgegraven, daarna is er maaisel met zaden van de Grote Pimpernel uitgestrooid, de plant die de vlinder voor zijn groei en vermeerdering nodig heeft.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Posterholt (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Posterholt.

- Nieuws: - Nieuws uit Posterholt en oude foto's, ansichtkaarten e.d. op Facebook.

- Lokale links: - Posterholt lokale links.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Draaiende Wieken. - Dagopvang de Boefjes en de Bengelkes, Peuterarrangement de Belhamels.

- Jeugd en jongeren: - KPJ Posterholt. - In jongerencentrum het KA-Huis zijn verschillende afdelingen actief: de Weekendgroep, Roncalli, Meisjesgilde, KinderVakantieWerk, Afa Miranda/Dance Beat, JCV De Dorsjvlaegels, KCV De Feesnaeskes.

- Muziek: - Harmonie Wilhelmina.

- Sport: - Voetbalvereniging VV Vlodrop en het Posterholtse PSV '35 zijn in 2015 gefuseerd tot Oranje Blauw '15. De club heeft haar accommodatie in Posterholt. - De website van PAC Posterholt houdt speedway fans op de hoogte van het gebeuren in en om het JaBa Circuit. Je vindt er uitslagen, verslagen, fotos en alles wat verder met speedway te maken heeft. - Running Roerdalen. - TWC (wielrennen). - LTC Potec (tennis). - Handboogschutterij ONA (Ontspanning Na Arbeid). - Schietvereniging Dad's Army. - Rijvereniging, Ponyclub en Menvereniging Posterholt.

- Overige verenigingen: - Toneelvereniging Kunst en Vermaak.

- Zorg: - Thomashuis Posterholt bestaat uit vaste bewoners en logees met uiteenlopende zorgvraag. Het is een zeer gemixte groep, zowel in leeftijd als in ontwikkelingsniveau. We beschikken over een activiteitenruimte, een snoezelruimte, een binnenplaats en een riante achtertuin waardoor creativiteit en rust gecombineerd kunnen worden.

- Welzijn: - In 2017 is de nieuwe bibliotheek in dorpshuis De Beuk van start gegaan, met een bijzondere opzet. Je kunt er mensen ontmoeten en boeken lenen. Het belangrijkste doel is ‘het versterken van het sociale gebeuren’. De intentie is dat De Beuk een brede maatschappelijke voorziening wordt. “Posterholt heeft een actief verenigingsleven, maar er is een grote groep die daar geen gebruik van maakt. Die willen wij ook bereiken”, aldus Martin Palmen. De 'open bibliotheek' is bedoeld voor alle inwoners van Posterholt, senioren en jongeren van middelbareschoolleeftijd in het bijzonder. Kinderen kunnen namelijk al terecht in de bibliotheek van basisschool De Draaiende Wieken, waar leesconsulenten van Bibliotheek Bibliorura begeleiding bieden. Je kunt er gratis koffie en thee drinken, en er is, door sponsoring van Bibliorura, een leestafel met populaire tijdschriften van het type dat je in de leesmap vindt. Ook kun je er kranten lezen. “Daarvoor doen we een oproep: heb je thuis de krant uitgelezen, doe hem dan bij ons in de brievenbus. Een krant van een dag oud, bevat nog heel veel waardevolle informatie”, aldus Palmen. Later komen er nog meer activiteiten. Zo komen er nog een Repair Café en een helpdesk voor computers en smartphones.

- Bedrijfsleven / ondernemen: - Ondernemersvereniging Posterholt.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Posterholt.

Reactie toevoegen