Posterholt

Plaats
Dorp
Roerdalen
Roerstreek
Limburg

posterholt gemeentehuis [640x480].jpg

Posterholt voormalig gemeentehuis

Posterholt voormalig gemeentehuis

LB gemeente Posterholt in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Posterholt in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Posterholt in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Posterholt

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je bungalow op Landal Aerwinkel.

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Posterholt.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Posterholt.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Posterholt.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Posterholt (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Posterholt is een dorp in de provincie Limburg, in de regio Roerstreek, gemeente Roerdalen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1990.

- Wapen van de voormalige gemeente Posterholt.

- In 1991 is er een nieuwe gemeente ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Montfort, Sint Odiliënberg en Posterholt. Deze gemeente kreeg als voorlopige werknaam de naam Posterholt en is per 1-2-1994 van naam gewijzigd in Ambt Montfort. Deze gemeente is in 2007 opgeheven en opgegaan in de gemeente Roerdalen.

- Onder het dorp Posterholt vallen ook de buurtschappen Annendaal (grotendeels), Borg, Holst, Voorst en Voorsterveld.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Postert.

Oudere schrijfwijzen
Postart, Postairt, Postrit, Postroit, Postert, Poester, 1147 (oudste vermelding) Posterholt, 1379 Pastroijt, 1623 posterholt, 1635 Postenholt, 1668 in Postert, 1847 Posterholt, Postaart, Posterd.

Naamsverklaring
Het tweede lid stamt van holt 'hout, bos met hoogopgaand geboomte'. Het eerste lid is moeilijk te duiden. Men heeft gedacht aan verwantschap met de Zuidnederlandse plantnaam postel 'kraakbes', maar dat is onzeker. (1)

Terug naar boven

Ligging

Posterholt ligt ZO van Roermond, ZO van Sint Odiliënberg, ZW van Vlodrop, aan de Duitse grens. Grensovergang Posterholt-Karken.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Posterholt 171 huizen met 930 inwoners, verdeeld in dorp Posterholt 122/605 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen De Vorst 24/144, De Borgh 14/80, De Winkel 4/41 en De Holst 7/60.

- Tegenwoordig heeft Posterholt ca. 1900 huizen met ca. 4.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Posterholt is ontstaan als dochternederzetting van Vlodrop. In opzet is het een planmatig rijdorp.

In vroeger tijden was Posterholt ook al met het Ambt Montfort, een van de bestuursdistricten van het Gelders Overkwartier, verbonden; Posterholt wordt voor het eerst vermeld in 1274 in verband met het Ambt Montfort, waarmee tot de Franse Tijd een band bestond. Het behoorde toen tot het Staats gedeelte van het Gelders Overkwartier.

Met Vlodrop vormde Posterholt tot de Franse Tijd één schepenbank. Posterholt werd pas op 1 decemer 1803 - bij de oprichting en toevoeging aan het nieuwe bisdom Luik in de Napoleontische tijd - een zelfstandige parochie. Voorheen viel het onder de parochie Vlodrop. Dooprecht had het dorp reeds in 1793 gekregen. Later (1840) ging de parochie over naar het nieuwe bisdom Roermond.

Literatuur: M.J. Veelen, 'Ontstaan en voortgang... Tweehonderd jaar Parochie Heilige Matthias Posterholt 1803-2003'.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het centrum van Posterholt wordt heringericht. Het project is in 2012 van start gegaan. Het betreft herinrichting van de Markt, aanleg waterbuffers, bouw hotel en zalencentrum bij Rafaëllo en de bouw van hofjeswoningen bij de voormalige busremise aan de Hoofdstraat.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Posterholt heeft 11 rijksmonumenten.

- Posterholt heeft 3 eerdere kerken gehad. De laatste - gebouwd in 1877/1878 door Johannes Kayser - ging in 1945 door oorlogsgeweld verloren. De huidige vierde kerk, een mergelkerk, is in 1951 gebouwd door de bekende architect Frits Peutz (1896-1974).

- Het neogotisch (woon)kasteel Aerwinkel, een edel landhuis, is in 1856 in opdracht van Pierre Mathieu Hubert Geradts gebouwd door de bekende Roermondse architect Pierre Cuijpers. Voor die tijd stond er nog geen kasteel maar, op een andere plek op het landgoed, een boerderij (een leengoed) die destijds is afgebroken.

- Posterholt bezit ook een neogotische grafkapel met grafkelder, eveneens in opdracht van de hiervoor genoemde hr. Geradts gebouwd door architect Pierre Cuijpers.

- De Bolberg, achter de Schuurkenshof aan de huidige weg naar het Duitse Karken, is oorspronkelijk een ‘motte’. Of er ook een middeleeuwse sterkte op is aangelegd, is niet duidelijk.

- Nonnenklooster.

- Mariakapel.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Bosrijk natuurgebied: (Nieuw) Annendaals bos in het Z, Munnichsbos in het W, tussen Posterholt en Montfort.

- Waterschap Roer en Overmaas heeft in 2014 de Vlootbeek bij Posterholt heringericht. De Vlootbeek is over een lengte van 6,3 kilometer opnieuw aangelegd. Door de oevers van de beek minder steil te maken en de beek weer te laten kronkelen, verbetert de natuurlijke omgeving voor dieren en planten in en om het water. Ook is een vispassage aangelegd bij de stuw in de Putbeek. Een belangrijk onderdeel van het project is verder de ontwikkeling van 13 hectare leefgebied voor de zeldzame vlinder het Donker Pimpernelblauwtje. In dit gebied is de voedselrijke bovenlaag afgegraven, daarna is er maaisel met zaden van de Grote Pimpernel uitgestrooid, de plant die de vlinder voor zijn groei en vermeerdering nodig heeft.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Posterholt.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Posterholt.

Reactie toevoegen