Poppenwier

Plaats
Dorp
Súdwest-Fryslân
Fryslân

Poppenwier oude en nieuwe molen bij JD [640x480].JPG

Poppenwier, oude en nieuwe molen gebroederlijk naast elkaar.

Poppenwier, oude en nieuwe molen gebroederlijk naast elkaar.

Poppenwier dorpsgezicht JD [640x480].JPG

Poppenwier, dorpsgezicht.

Poppenwier, dorpsgezicht.

Poppenwier

Terug naar boven

Status

- Poppenwier is een dorp in de provincie Fryslân, gemeente Súdwest-Fryslân. T/m 1983 gemeente Rauwerderhem. In 1984 over naar gemeente Boarnsterhim, in 2014 over naar gemeente Súdwest-Fryslân.

- Onder het dorp Poppenwier vallen ook de buurtschappen Ingwert en Marsherne.

Terug naar boven

Naam

In het Nederlands
Poppingawier. Overigens zijn de plaatsnamen in de voormalige gemeente Boarnsterhim sinds 1989 officieel Friestalig, en staat ook alleen de Friestalige variant nog op de plaatsnaamborden.

Oudere vermeldingen
1401 Popengwere, 1446 kopie 1484 tho poppingawyr, 1505 Poppingawyer, 1579 Poppingwier.

Naamsverklaring
Wier, weer 'werf, opgeworpen hoogte voor bewoning' van het geslacht Poppinga 'de lieden van de persoon Poppa'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Poppenwier ligt W van het dorp Grou, NW van het dorp Jirnsum en ZW van het dorp Raerd.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Poppenwier 45 huizen met 229 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 70 huizen met ca. 180 inwoners.

Terug naar boven

Recentelijke ontwikkelingen

- Dorpsvisie Poppenwier (2012).

- Poppenwier is een klein dorp met grote saamhorigheid, dat bruist van de activiteiten. Om het dorp ook in de toekomst leefbaar te houden, nemen de inwoners op vele terreinen het heft in eigen handen. Zo hebben ze hun eigen dorpshuis gebouwd, en hebben ze de beeldbepalende kerk in eigendom genomen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Poppenwier heeft 10 rijksmonumenten.

- In Poppenwier staan twee kerken: de mooie karakteristieke voormalige Hervormde Kerk, gebouwd in 1860 (op de plaats van de vroegere RK H. Nicolaaskerk). De kerk is sinds de restauratie in 1986 in gebruik als aula. De kerk bezit een uniek 'Hugenoten uurwerk' uit 1578 en een mooie preekstoel uit 1700. De tweede kerk is de Doopsgezinde Schuilkerk, een onopvallende Vermaning zonder toren. Het gebouw bestaat inmiddels meer dan 150 jaar.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Op oudjaarsdag is er de Silvesterloop door het dorp en enkele omliggende dorpen. Een leuke tocht voor zowel wandelaars als hardlopers. Je kunt kiezen uit de afstanden 5, 10 en 20 kilometer. De start is vanaf het parkeerterrein van De Trilker. De starts worden traditiegetrouw ingeluid met de knal van een carbidbus. Onderweg zijn, afwisselend tegen een vergoeding en gratis, diverse versnaperingen verkrijgbaar; gerookte poon, warme chocolademelk, glühwein, koffie met oliebollen etc. De opbrengst van deze tocht, die ca. 400 deelnemers trekt, wordt jaarlijks gedoneerd aan een goed doel.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van een wandeling door Poppenwier door Marja Hoefsmit.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Poppenwier.

- Nieuws: - Dorpskrant de Poppenwierster Courant (1x per kwartaal) is via de link ook online te lezen.

- Dorpshuis: - Het kleine dorp Poppenwier beschikt over een schitterend dorpshuis en eetcafé, De Trilker, dat in 1998 door de inwoners zelf is gebouwd. Dit was noodzakelijk omdat het dorp een bruisend verenigingsleven kent. De Trilker is uitgegroeid tot dé ontmoetingsplaats in de streek De Lege Geaën en trekt dus niet alleen bezoekers uit het eigen dorp maar ook uit omliggende dorpen. De exploitatie van het horecagedeelte is in handen van Taeke en Jolanda, die o.a. iedere dag een andere smakelijke Daghap presenteren (op = op).

- Duurzaamheid: - Poppenwier Enerzjy is een van de vele werkgroepen die het kleine dorp rijk is. De werkgroep zet zich in voor duurzaamheid en energiebesparing.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Poppenwier.

Reactie toevoegen