Poppendamme

Plaats
Buurtschap
Veere
Walcheren
Zeeland

DK_20110717_2167_Plaatsnaambord_Poppendamme.jpg

Poppendamme viel vanouds onder de gemeente Grijpskerke en ligt tegenwoordig in de gemeente Veere

Poppendamme viel vanouds onder de gemeente Grijpskerke en ligt tegenwoordig in de gemeente Veere

DK_20110717_5735_Boerderij_te_Poppendamme.jpg

Poppendamme, overgroeide schuur

Poppendamme, overgroeide schuur

Poppendamme

Terug naar boven

Status

- Poppendamme is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Walcheren, gemeente Veere. T/m 30-6-1966 gemeente Grijpskerke. Per 1-7-1966 over naar gemeente Mariekerke, in 1997 over naar gemeente Veere.

- De buurtschap Poppendamme valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Grijpskerke.

- De buurtschap heeft witte plaatsnaamborden en ligt buiten de bebouwde kom.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1181-1210 Poppedamme, 1261 kopie 16e eeuw Poppendamme.

Naamsverklaring
Damme
'dam, stroomkering' (en het gebied daarbij) van de persoon Poppe.(1) In de tijd van het ontstaan van de buurtschap zijn verschillende kreken in deze omgeving afgedamd.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Poppendamme ligt 1 km ZW van Grijpskerke, rond de Poppendamseweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Poppendamme 8 huizen met 51 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Zomerfair (do/vr/za half juni 10-17 uur) bij de brocante schuur van GOEDt, met ca. 30 kramen met o.a. handgemaakte artikelen, waaronder kleding, allerlei Zeeuwse spullen, sieraden, brei- en haakartikelen, houtnijwerk, poppenhuismeubeltjes, zelfgemaakt ijs en taart, schilderijen enz.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Imkerij Poppendamme heeft naast het bezoekerscentrum en de imkerij nog een boerenhoftuin, in mei is er een Lentefeest, in juli en augustus kun je er een trekpaard aan het werk zien, een rondje met een paardentram maken, en de imker vertelt je het verhaal van de honingbij.

- In Natuur-, Speel- en Beleefboerderij Hof Poppendamme kunnen kinderen heerlijk spelen en ravotten, buiten in de natuur. Er is van alles te ontdekken in de vele verborgen gangetjes en trappetjes en spelletjes, dus kinderen vervelen zich niet snel in de ruim 500 m2 grote binnenspeeltuin. Ook een goed idee dus bij minder zonnig weer. De ouders kunnen vanaf hun tafeltje de kinderen in de gaten houden, genietend van een hapje of een drankje. Ook kan je plaatsnemen buiten op het grote terras, aan een picknicktafel, of in de relaxstoelen, of in het relaxtaurant. En als je moe bent van al het spelen, dan ga je even lekker uitrusten in de grote bioscoop, waar altijd een film draait. Speciaal voor kinderfeestjes doen ze de bovenverdieping open, waar nog meer spelletjes en uitdagingen staan opgesteld. Ook kan je er lekker klauteren in het grote net en organiseren ze regelmatig een gezellige knutselhoek onder begeleiding. De toegang voor ouders én kinderen is geheel gratis.

Reactie toevoegen