Poortvliet

Plaats
Dorp
Tholen
Zeeland

ZL gemeente Poortvliet in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Poortvliet in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Poortvliet in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Poortvliet

Terug naar boven

Status

- Poortvliet is een dorp in de provincie Zeeland, gemeente Tholen, in de bestuurlijke regio West-Brabant. Het was een zelfstandige gemeente t/m 30-6-1971.

- Wapen van de voormalige gemeente Poortvliet.

- Onder het dorp Poortvliet vallen ook de buurtschappen De Rand, Malland, Oud Kerkhof, Schoondorp en Strijenham.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Poortvliet ligt N van het water de Oosterschelde en O van het dorp Sint-Maartensdijk, ZO van het dorp Sint-Annaland, ZW van de dorpen Oud-Vossemeer en Nieuw-Vossemeer, W van de stad Tholen en NO van het dorp Yerseke.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Poortvliet 121 huizen met 1.288 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 96/1.113 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Nieuw-Strijen (= Strijenham) 19/120 en Oud Kerkhof 6/55. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 650 huizen met ca. 1.600 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In de 13e eeuw bestond Poortvliet uit één of meer eilanden en was het onder meer van Tholen door een breed water afgescheiden. Oudtijds stond er een kasteel, dat in 1204 door Hugo van Voorne is gebouwd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Poortvliet heeft 12 rijksmonumenten.

- De 15e-eeuwse pseudo-basilikale kerk met 14e-eeuwse achtkantige toren is tegenwoordig de kerk van de Hersteld Hervormde Gemeente Poortvliet.

- PKN Ontmoetingskerk (Zuidplantsoen 3).

- Korenmolen De Korenaar is een ronde stenen bovenkruier uit 1710 en is te bezichtigen.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Poortvliet door Kees Wittenbols uit Breda. Zie onderaan de pagina ook deel 2.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Eevliet. - Jenaplan School met de Bijbel. - Bij Peuteropvang Zo op Klein Duimpje spelen de kinderen in de gezellig ingerichte ruimte op vaste dagdelen samen. Er zijn maximaal 16 kinderen met 2 vaste leidsters. Zo kunnen ze spelenderwijs hun ervaringswereld uitbreiden. Door middel van spel- en ontwikkelingsmateriaal, buiten spelen, knutselactiviteiten, liedjes zingen en spelletjes doen, leren ze iedere keer iets bij. Taalstimulering is hierbij heel belangrijk.

Reactie toevoegen