Poortugaal

Plaats
Dorp
Albrandswaard
IJsselmonde
Zuid-Holland

poortugaal maasoord [640x480].jpg

Poortugaal Maasoord

Poortugaal Maasoord

ZH gemeente Poortugaal in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Poortugaal in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Poortugaal in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Poortugaal

Terug naar boven

Status

- Poortugaal is een dorp in de provincie Zuid-Holland, gemeente Albrandswaard. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1984. In 1842 is de gemeente Poortugaal vergroot met de gemeente Albrandswaard, die in 1985 opnieuw werd ingesteld.

- Wapen van de voormalige gemeente Poortugaal.

- De gemeente Poortugaal had in de jaren zeventig kennelijk grote groeiplannen, omdat er in 1978 6 postcodes zijn toegekend: 3171 t/m 3176. Normaalgesproken is 1 postcode genoeg voor enkele duizenden adressen. De postcodes 3173 t/m 3175 zijn dan ook niet in gebruik genomen.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Poortugaal ligt Z van de A15 en in het Z aan de rivier de Oude Maas. Verder ligt het dorp O van de Rotterdamse formele woonplaats Hoogvliet, Z van het dorp Pernis, ZW van het dorp Heijplaat en de stad Rotterdam, W van de dorpen Rhoon en Barendrecht, N van het dorp Oud-Beijerland en NO van de stad Spijkenisse en het dorp Hekelingen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Poortugaal 107 huizen met 1.024 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 93/808 (= huizen/inwoners) en de buurtschap Albrandswaard 14/216. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 4.000 huizen met ca. 9.800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Stichting Oudheidkamer Rhoon en Poortugaal.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Poortugaal heeft 5 rijksmonumenten.

- De Dorpskerk (Kerkstraat 28) en kerkgebouw De Haven (Emmastraat 9) vallen onder de Protestantse Gemeenten Poortugaal.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Teken- en schildersgroep Koffiekunst organiseert jaarlijks op de 2e zaterdag van maart (11-16 uur) een expositie in de kantine van korfbalvereniging RWA (Landweg 1). De groep toont de werken die zij in het afgelopen jaar gemaakt heeft. De 12 leden van de teken- en schildersgroep hebben het afgelopen jaar met veel plezier gewerkt aan schilderijen en tekeningen. Daarbij worden verschillende materialen gebruikt zoals olie- en acrylverf, pastelkrijt en potlood. Er zijn ook werken te koop.

- Kermis (5 dagen in september).

- De Poldermarkt is een markt met veel specifieke streekproducten. Elke laatste zaterdag van de maand van maart t/m oktober.

Terug naar boven

Links

- Sport: - Voetbalvereniging PSV staat natuurlijk voor Poortugaalse Sport Vereniging. Het is wel een mooie naam om mensen van buiten het dorp mee in verwarring te brengen, door te zeggen dat je bij PSV speelt en de ander in de waan te laten dat het 'het andere PSV' is ;-)

Reactie toevoegen