Poederoijensehoek

Plaats
Buurtschap
Zaltbommel
Bommelerwaard
Gelderland

poederoijensehoek_plaatsnaambord_kopie.jpg

In 2015 hebben de buurtschappen van de gem. Zaltbommel die nog geen plaatsnaamborden hadden (Oensel, Poederoijensehoek en De Rietschoof) deze alsnog gekregen, zodat je nu ter plekke tenminste expliciet kunt zien wanneer je deze buurtschappen binnenkomt.

In 2015 hebben de buurtschappen van de gem. Zaltbommel die nog geen plaatsnaamborden hadden (Oensel, Poederoijensehoek en De Rietschoof) deze alsnog gekregen, zodat je nu ter plekke tenminste expliciet kunt zien wanneer je deze buurtschappen binnenkomt.

poederoyensehoek.jpg_2-001.jpg

Op de dijk bij Poederoijensehoek.

Op de dijk bij Poederoijensehoek.

poederoyensehoek.jpg_3-001.jpg

Poederoijensehoek of ook wel gewoon De Hoek genoemd.

Poederoijensehoek of ook wel gewoon De Hoek genoemd.

Poederoijensehoek

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Poederoijensehoek.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Poederoijensehoek.

Terug naar boven

Status

- Poederoijensehoek is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Bommelerwaard, gemeente Zaltbommel. T/m 30-6-1955 gemeente Poederoijen. Per 1-7-1955 over naar gemeente Brakel, in 1999 over naar gemeente Zaltbommel.

- De buurtschap Poederoijensehoek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Poederoijen.

- In 2015 heeft de buurtschap Poederoijnsehoek (witte) plaatsnaamborden gekregen. De buurtschap ligt buiten de bebouwde kom. Verder menen wij de plaatsnaam eens op een van de huizen te hebben zien staan.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
De buurtschap werd en wellicht wordt ook wel kortweg De Hoek genoemd. De Hoekseweg NO van de buurtschap zal hier vermoedelijk ook wel betrekking op hebben.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Poederoijensehoek ligt NW van Poederoijen, rond de Maasdijk en de Nieuwendijk, en grenst in het N aan de provincialeweg N322 en aan de Wilhelminasluis in de Afgedamde Maas, die hier de grens vormt tussen Gelderland in het O en Noord-Brabant in het W.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Poederoijensehoek heeft 2 rijksmonumenten, zijnde de Batterij onder Poederoijen en het monument ter herdenking van de scheiding van Maas en Waal.

- De Batterij onder Poederoijen (bij Maasdijk 88) is vergelijkbaar met verschillende andere batterijen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De ingang van de Batterij is in tegenstelling tot de Batterij onder Brakel weer in oorspronkelijke staat. Ook bij deze batterij werd een hoeveelheid zand ter bescherming van het bomvrij gebouw aangebracht, wat in 2000 is verwijderd. De Batterij beschikt over een toegangsbrug, die vandaag de dag uniek is, omdat de meeste exemplaren op andere locaties van de Nieuwe Hollandse Waterlinie reeds verloren zijn gegaan.

De Batterij bevat een bomvrij gebouw met een aarden dekking van 2 tot 3 meter grond. Op het terrein stond een wachterswoning, een directiegebouw en een opbergloods. De meeste van deze bijgebouwen zijn inmiddels verdwenen. De wallen rondom de batterij zijn in de jaren vijftig door Defensie afgegraven. Het terrein rondom de batterij is een beschermd natuurgebieden. De brug en het hoofdgebouw van de Batterij zijn gerestaureerd en voor het publiek toegankelijk. De Batterij is op deze wijze een prachtige combinatie van cultuur en natuur geworden.

- Het monument N van de Van Heemstraweg, op de grens met de gemeente Woudrichem, is in 1904 opgericht ter gelegenheid van de scheiding van Maas en Waal in 1883. Op het granieten monument zijn de twee rivieren stilistisch weergegeven in de vormentaal van de art nouveau. Het opschrift luidt: "18 augustus 1904 is deze steen onthuld door hare majesteit koningin Wilhelmina in tegenwoordigheid van zijne koninklijke hoogheid den Prins der Nederlanden, hertog van Mecklenburg, ter gedenking van de scheiding van Maas en Waal. Wet van 26 januari 1883, Staatsblad nr. 4." Het monument is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een monument in de stijl van de Art Nouveau; van landschappelijke waarde vanwege de prominente ligging langs de provinciale weg ter plaatse; en van cultuurhistorische waarde vanwege de verwijzing naar een historische gebeurtenis, die van een zodanig belang was dat koningin Wilhelmina en prins Hendrik daarbij aanwezig waren. Tevens vanwege een historische gebeurtenis in het waterbeheer van Nederland.

Reactie toevoegen