Plaatsluis

Plaats
Buurtschap
Woensdrecht
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Plaatsluis

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Plaatsluis.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Plaatsluis.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Plaatsluis.

Terug naar boven

Status

- Plaatsluis is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Woensdrecht. T/m 1996 gemeente Ossendrecht.

- De buurtschap Plaatsluis valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Ossendrecht.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 en 1867 De Platluis. Vermoedelijk is deze plaatsnaam gezien de dubbelzinnige associaties die het oproept later hernoemd in Plaatsluis.

Naamsverklaring
Waarschijnlijk naar een herberg met de sprekende naam Platluis.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Plaatsluis ligt 1 km Z van Ossendrecht, in het Z grenzend aan België (buurtschap Hoek), rond de weg Plaatsluis en de Zandvlietseweg. De W van Plaatsluis gelegen Armendijk is alleen te voet begaanbaar.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Plaatsluis 10 huizen met 48 inwoners.

- Tegenwoordig staan aan de weg Plaatsluis zelf maar 4 panden. Inclusief omliggende panden gaat het in dit buurtje om ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Fietsroute Natuurreservaat Kalmthoutse Heide (40 km) is een knooppuntenroute die start in de buurtschap Plaatsluis, waar u aan het eind ook weer terugkomt. De route voert u door het deels Nederlandse, deels Belgische Grenspark De Zoom / Kalmthoutse Heide. Onderweg komt u door alle biotopen van het Grenspark: heide, vennen, bossen en cultuurlandschappen.

- In de buurtschap Plaatsluis bevindt zich een vestiging van Staatsbosbeheer aan de Zandvlietseweg 19 A. Tel. 0164-672235.

Reactie toevoegen