Plaatsluis

Plaats
Buurtschap
Woensdrecht
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Plaatsluis

Terug naar boven

Status

- Plaatsluis is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Woensdrecht. T/m 1996 gemeente Ossendrecht.

- De buurtschap Plaatsluis valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Ossendrecht.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 en 1867 De Platluis. Vermoedelijk is deze plaatsnaam gezien de dubbelzinnige associaties die het oproept later hernoemd in Plaatsluis.

Naamsverklaring
Waarschijnlijk naar een herberg met de sprekende naam Platluis.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Plaatsluis ligt rond de gelijknamige weg en de Zandvlietseweg, 1 km Z van Ossendrecht, in het Z grenzend aan België (buurtschap Hoek). De W gelegen Armendijk is alleen te voet begaanbaar.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Plaatsluis 10 huizen met 48 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap nog altijd ca. 10 panden (waarvan 4 aan de gelijknamige weg), nu met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De Fietsroute Natuurreservaat Kalmthoutse Heide (40 km) is een knooppuntenroute die start in de buurtschap Plaatsluis, waar je aan het eind ook weer terugkomt. De route voert je door het deels Nederlandse, deels Belgische Grenspark De Zoom / Kalmthoutse Heide. Onderweg kom je door alle biotopen van het Grenspark: heide, vennen, bossen en cultuurlandschappen.

- In de buurtschap Plaatsluis bevindt zich een vestiging van Staatsbosbeheer (Zandvlietseweg 19a. Tel. 0164-672235).

Reactie toevoegen