Pitteperk

Plaats
Buurtschap
Veere
Walcheren
Zeeland

Pitteperk

Terug naar boven

Status

- Pitteperk is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Walcheren, gemeente Veere. T/m 30-6-1966 gemeente Serooskerke.

- De buurtschap Pitteperk valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Serooskerke.

- De plaatsnaam Pitteperk is uit de Topografische atlas Zeeland editie 2004 (1) verdwenen. In de editie 1990 stond de naam nog wel. Hetzelfde lot is de buur-buurtschappen Molenperk en Geldtienden beschoren. Waarom is ons een raadsel; de huizen staan er nog gewoon. Op Google Maps staan deze buurtschappen nog wél vermeld (zie hierboven).

- Niet te verwarren met de minicamping en zorgboerderij Pitteperk, die niet in de buurtschap Pitteperk ligt maar in het ZW van Middelburg gelegen dorp Koudekerke.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1866 Pitteperk (als poldernaam, zie de Kuijperkaart op de pagina van Serooskerke. Op dezelfde kaart is ook sprake van een hoeve Groot Pitteperk).

Naamsverklaring
Samenstelling van pitten, ontronde vorm van putten 'putten, kuilen' (bijvoorbeeld voor het halen van leem of turf) en perk 'afgesloten gebied'. Vergelijk Molenperk en Park.(2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Pitteperk ligt NO van Serooskerke, rond de Plantlustweg, die in de bocht van de Vrouwenpolderseweg ligt tegenove de Kleine Putweg. Volgens (3) zou de Plantlustweg onder de Z van de buurtschap gelegen buurtschap Molenperk vallen, maar volgens de atlassen ligt hier buurtschap Pitteperk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840(4) wordt de buurtschap Pitteperk niet (apart) vermeld. Tegenwoordig omvat de buurtschap een handvol panden.

Reactie toevoegen