Pijnacker-Nootdorp

Gemeente
Pijnacker-Nootdorp
Haaglanden
Zuid-Holland

Pijnacker-Nootdorp

Terug naar boven

Status

- Pijnacker-Nootdorp is een gemeente in de provincie Zuid-Holland, in de streek Haaglanden.

- De gemeente Pijnacker-Nootdorp is in 2002 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Pijnacker en Nootdorp.

- Naast de hierboven genoemde dorpen omvat de gemeente verder nog het dorp Delfgauw en de buurtschappen Gooland, Katwijkerlaan, Klein Delfgauw (deels), Noukoop, Oude Leede, Ruyven en Vlieland. Bij elkaar zijn dit 3 dorpen en 7 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Pijnacker-Nootdorp ligt O van de stad Delft, ZO van de dorpen Rijswijk en Voorburg en de stad Den Haag, Z en ZO van het dorp Leidschendam, W en ZW van de stad Zoetermeer, W en NW van het dorp Bleiswijk, NW van het dorp Berkel en Rodenrijs en N van de steden Schiedam en Rotterdam. De A13 loopt W van de gemeente, de A4 NW en de A12 N.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Pijnacker-Nootdorp is bij haar oprichting in 2002 als volgt samengesteld:
van de gemeente Pijnacker; 3.039 ha met 9.128 huizen en 24.294 inwoners;
van de gemeente Nootdorp; 728 ha met 3.727 huizen en 10.829 inwoners;
van de gemeente Leidschendam; 1 ha zonder huizen en - dus ook - zonder inwoners.
In totaal dus ruim 35.000 inwoners.

Tegenwoordig heeft de gemeente ca. 20.400 huizen en ca. 51.000 inwoners, waarvan 23.000 in Pijnacker, 19.000 in Nootdorp en ruim 9.000 in Delfgauw. Deze forse uitbreiding t.o.v. 2002 is zoals je ziet dus gerealiseerd in de kernen Nootdorp en Delfgauw.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2016 is het Laakgebied gereed gekomen, een voorheen agrarisch en nu natuur- en recreatiegebied van ca. 60 hectare tussen Pijnacker en Nootdorp, als onderdeel van een 'groen lint' tussen Delft en Zoetermeer. Men kan er o.a. wandelen, fietsen, vissen en kanoën.

- Gedeputeerde Evertse van de provincie Zuid-Holland en wethouder Van Staalduinen van de gemeente Pijnacker-Nootdorp hebben in 2010 82 hectare natuurbos overgedragen aan Staatsbosbeheer, die het gaat beheren. Het Natuurbos is onderdeel van het project Groenblauwe Slinger. Daarvan wordt de kern gevormd door de Balij en het Bieslandse Bos, samen 630 hectare oppervlakte. Hiervan is al 430 hectare ingericht. De Groenblauwe Slinger is een zone door de zuidelijke Randstad met ruimte voor agrarische activiteit, natuur, recreatie en water(berging). Hij verbindt het Groene Hart met Midden Delfland en bestaat uit ongeveer 200 km2 aan boerenlandschap, en bos en recreatiegebied.

Het gebied geeft vooral bewoners van de dichtbevolkte drukke Randstad mogelijkheden tot recreatie op korte afstand van huis en geeft ook dieren en planten de mogelijkheid zich te verspreiden. Daardoor ontstaat er een rijkere flora en fauna met meer soorten (biodiversiteit). De Groenblauwe Slinger moet ook voorkomen dat de regio's Rotterdam en Den Haag, met samen ca. 2 miljoen inwoners, in de toekomst aan elkaar vastgroeien. Door het gebied tussen de steden open te houden, ontstaat er een goed evenwicht tussen bebouwing en groen.

- Het in de afgelopen jaren ontwikkelde 560 hectare grote natuur- en recreatiegebied Groenzoom ligt deels in de gemeente Lansingerland, deels in de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Pijnacker-Nootdorp (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Pijnacker-Nootdorp.

- Nieuws: - Huis-aan-huiskrant Telstar verschijnt woensdags in de gemeente Pijnacker-Nootdorp en in de aan Nootdorp grenzende Haagse Vinexwijk Ypenburg.

- Algemeen: - "Het gezamenlijk bouwen aan een aantrekkelijk Pijnacker-Nootdorp (PN) doen we onder andere met onze Denktank Citymarketing. De Denktank bestaat uit betrokken PN’ers uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de gemeente. Wat speelt er op het gebied van wonen, ondernemen en vrije tijd? Welke kansen zien we? En wat kan citymarketing hierin betekenen? De Denktank is de sparringspartner van PN Marketing en helpt op deze manier bij de uitvoer van citymarketing. Wil je meer informatie over de Denktank? Of wil je actief bijdragen aan de citymarketing van PN en deelnemen in de Denktank? Meld het ons via info@natuurlijkpn.nl.

In 2017 heeft PN Marketing een Alliantie Lab georganiseerd. Verschillende bedrijven, ondernemers, maatschappelijke en culturele instellingen, en evenementenorganisatoren zijn uitgenodigd om met elkaar Pijnacker-Nootdorp beter op de kaart te zetten. Dit heeft geresulteerd in 15 uiteenlopende allianties: samenwerkingen die de gemeente nog bekender en aantrekkelijker kunnen maken. Onder de link vind je alle 15 de allianties beschreven. Sommige allianties zitten nog in de oriëntatiefase, andere allianties hebben al concrete stappen gezet of zijn al uitgevoerd. We hopen en verwachten dat meer partijen zich kunnen vinden in het principe van 'samen merken' en zich willen aansluiten bij deze samenwerking. Wil je deelnemen aan een alliantie? Of kun je de alliantiepartners helpen met hun idee? Of wil je een nieuwe alliantie aanmelden? Dat kan NATUURLIJK! Mail naar info@natuurlijkpn.nl en wellicht sta jij binnenkort ook genoemd als merkpartner."

- Duurzaamheid en innovatie: - "Pijnacker-Nootdorp heeft een koploperspositie op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Zowel onze bedrijven als bewoners zetten zich in voor een duurzamere samenleving op innovatieve wijze: van innovatieve warmte-transities tot bio-based glastuinbouw en van koplopers in de circulaire economie tot ludieke afvalscheiding. In onze gemeente zijn we op alle gebieden duurzaam en innovatief!"

Reactie toevoegen