Pijnacker

Plaats
Dorp
Pijnacker-Nootdorp
Haaglanden
Zuid-Holland

pijnacker dorpsgezicht 1903 [640x480].jpg

Pijnacker dorpsgezicht 1903

Pijnacker dorpsgezicht 1903

ZH gemeente Pijnacker in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Pijnacker in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Pijnacker in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Pijnacker

Terug naar boven

Status

- Pijnacker is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Haaglanden, gemeente Pijnacker-Nootdorp. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2001.

- Wapen van de voormalige gemeente Pijnacker.

- Onder het dorp Pijnacker vallen ook de buurtschappen Katwijkerlaan en Vlieland, een deel van de buurtschap Noukoop en het grootste deel van de buurtschap Oude Leede.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Pijnacker ligt O van het dorp Delfgauw en de stad Delft, ZO van het dorp Nootdorp, de Haagse Vinex-wijk Ypenburg en het dorp Rijswijk, ZW van de stad Zoetermeer, W van het dorp Bleiswijk, NW van het dorp Berkel en Rodenrijs en N van de stad Rotterdam.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvatten de gemeente en het dorp Pijnacker 226 huizen met 1.404 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 220/1.353 (= huizen/inwoners) en de buurtschap Ruijven 6/51. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 10.000 huizen met ca. 23.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Historisch Genootschap Oud-Pijnacker. De vereniging beheert o.a. het Historisch Informatiepunt in de lokale bibliotheek.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Pijnacker heeft 15 rijksmonumenten.

- Pijnacker heeft 40 gemeentelijke monumenten.

- Oude- of Hoge Polder van Pijnacker, Molen van Van der Hoeven.

- Gevelstenen in Pijnacker.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Koningsdag.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Groenzoom is een in ontwikkeling zijnd project, om een groene buffer te creëren rond Pijnacker, om zo te borgen dat dit dorp, Berkel en Zoetermeer niet aan en elkaar groeien. De Groenzoom is een schakel in de Groenblauwe Slinger: een groene buffer van Rotterdam tot aan Alphen aan den Rijn. Voor kaarten van beide gebieden zie de link.

Reactie toevoegen