Pijnacker

Plaats
Dorp
Pijnacker-Nootdorp
Haaglanden
Zuid-Holland

ZH gemeente Pijnacker in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Pijnacker in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Pijnacker in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Pijnacker

Terug naar boven

Status

- Pijnacker is een dorp in de provincie Zuid-Holland, in de streek Haaglanden, gemeente Pijnacker-Nootdorp. Het was een zelfstandige gemeente t/m 2001.

- Wapen van de voormalige gemeente Pijnacker.

- Onder het dorp Pijnacker vallen ook de buurtschappen Katwijkerlaan en Vlieland, een deel van de buurtschap Noukoop en het grootste deel van de buurtschap Oude Leede.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Pijnacker ligt O van het dorp Delfgauw en de stad Delft, ZO van het dorp Nootdorp, de Haagse Vinex-wijk Ypenburg en het dorp Rijswijk, ZW van de stad Zoetermeer, W van het dorp Bleiswijk, NW van het dorp Berkel en Rodenrijs en N van de stad Rotterdam.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvatten de gemeente en het dorp Pijnacker 226 huizen met 1.404 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 220/1.353 (= huizen/inwoners) en de buurtschap Ruijven 6/51. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 10.000 huizen met ca. 23.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van dit dorp, kun je terecht bij Historisch Genootschap Oud-Pijnacker. De vereniging beheert o.a. het Historisch Informatiepunt in de lokale bibliotheek.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Pijnacker heeft 15 rijksmonumenten.

- Pijnacker heeft 40 gemeentelijke monumenten.

- Molenromp Molen van Van der Hoeven.

- Gevelstenen in Pijnacker.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Koningsdag.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De Groenzoom is een in de afgelopen jaren gerealiseerd project, om een groene buffer te creëren rond het Z en O van Pijnacker, om zo te borgen dat dit dorp, Berkel en Zoetermeer niet aan elkaar groeien. De Groenzoom is een schakel in de Groenblauwe Slinger: een groene buffer van Rotterdam tot aan Alphen aan den Rijn. Voor kaarten van beide gebieden zie de link. De Groenzoom is een natuur- en recreatiegebied van 560 hectare in de gemeenten Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp en wordt ten noorden begrensd door Zoetermeer-Rokkeveen. Voorheen was het een gebied met veel glastuinbouw. De afgelopen jaren is het herontwikkeld t.b.v. recreatie, natuurontwikkeling en waterberging. Het gebied heeft het open karakter van een Hollandse polder met veel afwisseling van water, rietlanden, graslanden en veel houten landhekken.

Het gebied wordt beheerd door Beheercombinatie De Groenzoom, een samenwerkingsverband van BTL Realisatie en Groenaannemingsbedrijf Punt. BTL Advies verzorgt namens de beheercombinatie de ecologische begeleiding. Beheercombinatie De Groenzoom betrekt ondernemers uit de omgeving bij het beheer van het gebied. Zo krijgen lokale boeren de mogelijkheid om weilanden te pachten, die door hen beweid en gemaaid worden om de gewenste natuurdoelen te realiseren. Zo staat in het gebied de Bergboezem de weidevogel centraal. Van maart t/m juni vinden geen werkzaamheden plaats, zodat de weidevogels niet gestoord worden. Daarna kunnen de pachters percelen maaien en beweiden.

Reactie toevoegen