Palingstraat

Plaats
Buurtschap
Halderberge
West-Brabant Baronie en Markiezaat
Noord-Brabant

Palingstraat

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Palingstraat.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Palingstraat.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Palingstraat.

Terug naar boven

Status

- Palingstraat is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio West-Brabant, en daarbinnen in de streek Baronie en Markiezaat, gemeente Halderberge. T/m 1996 grotendeels gemeente Etten-Leur, deels gemeente Hoeven.

- De buurtschap Palingstraat valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Hoeven.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
“De Palingstraat is genoemd naar een paal, een grenspaal uit de 13e eeuw van het gebied "Etten onder de Palen van de Hoeven" met Hoeven en tevens de grens tussen de heerlijkheid Breda en de heerlijkheid van Bergen op Zoom. De naam heeft dus niets met de vissoort te maken, zoals weleens werd beweerd. Vóór 1800 hoorde haast de gehele Palingstraat onder de vrijheid Etten, maar kerkelijk onder Hoeven. Het is een vrij dichtbebouwde straat waar de grond hoog ligt. De straat loopt onbebouwd ver door naar het noorden, het Goed van Ykkel in” (104, 1998).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Palingstraat ligt aan de gelijknamige straat (in de Hoevense Beemden), die vanuit Hoeven in NO richting loopt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de buurtschap Palingstraat 122 huizen met 649 inwoners, inclusief de inwoners van de buurtschap Donk, waarvan 3 huizen en 28 inwoners onder Hoeven.

- Tegenwoordig heeft Palingstraat ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In 1648, na de Vrede van Munster, werd de openbare uitoefening van de katholieke godsdienst verboden en moesten de kerken worden overgedragen aan de gereformeerden, zo ook in Hoeven. De katholieken bouwden toen een schuilkerk buiten de bebouwde kom aan de Palingstraat, op grondgebied van Etten. In 1681 werd midden in Hoeven, achter de pastorie (het vroegere gemeentehuis) een nieuwe schuurkerk gebouwd.

Reactie toevoegen