Palestina

Plaats
Buurtschap
NijkerkAmersfoort
Veluwe
GelderlandUtrecht

Palestina

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Palestina.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Palestina.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Palestina.

Terug naar boven

Status

- Palestina is een buurtschap in de provincies Gelderland en Utrecht, in de streek Veluwe, in deels gemeente Nijkerk (GL), deels gemeente Amersfoort (UT). T/m 1997 viel de buurtschap geheel onder de gemeente Nijkerk. In 1998 is het Z deel naar de gemeente Amersfoort overgegaan, ten behoeve van de uitbreidingsplannen van die stad. Vooralsnog blijft Palestina echter verschoond van Amersfoortse nieuwbouw. Voorlopig blijft de grens van nieuwbouwwijk Vathorst langs de waterloop de Laak en steekt men die in het kader van de woningbouw niet noordelijk over, wat aanvankelijk de bedoeling was.

- De buurtschap Palestina valt, ook voor de postadressen, deels onder het dorp Hooglanderveen (Z deel), deels onder de stad Nijkerk (N deel).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1843 Palestina.

Naamsverklaring
Oorspronkelijk (alleen) de naam van een boerderij ter plekke, vernoemd naar Palestina, landstreek in Azië.(1)

Terug naar boven

Ligging

Palestina ligt W van Nijkerkerveen en Holkerveen, N van Hooglanderveen, rond de wegen Palestinaweg, Palestinaweg-Oost en Palissaden. De buurtschap grenst in het O aan de A28 en in het Z aan de waterloop de Laak en de Amersfoortse nieuwbouwwijk Vathorst. De grens tussen de provincies Gelderland en Utrecht en daarmee de gemeenten Nijkerk en Amersfoort loopt hier langs de weg Palissaden.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Palestina omvat ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners, redelijk gelijk verdeeld tussen de Gelderse kant en de Utrechtse kant.

Terug naar boven

Links

- Genealogische pagina met o.a. beschrijving van de buurtschap Palestina.

 

Reactie toevoegen