Paasloo

Plaats
Dorp
Steenwijkerland
Kop van Overijssel
Overijssel

paasloo bergplaats monumentenzorg [640x480].jpg

Paasloo Bergplaats monumentenzorg

Paasloo Bergplaats monumentenzorg

Paasloo

Terug naar boven

Status

- Paasloo is een dorp in de provincie Overijssel, in de streek Kop van Overijssel, gemeente Steenwijkerland. T/m 1972 gemeente Oldemarkt. In 1973 over naar gemeente IJsselham, in 2001 over naar gemeente Steenwijkerland.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1251 Paslo, Pasel, 1395-1396 Paeschele, 1467 Paesel, 1555 Paezeloe, 1561 Paesloe.

Naamsverklaring
Moeilijk te verklaren. Men heeft hierin het woord pas in de zin van 'doorgang, overgang' vermoed, maar misschien is pas toch eerder verwant met het Latijnse pascua 'weide' en lo  'bos'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Paasloo ligt NW van Steenwijk, O van Oldemarkt en grenst in het N aan de provincie Fryslân.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Paasloo 61 huizen met 348 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 150 huizen met ca. 400 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In 1251 wordt de buurtschap Paasloo voor het eerst genoemd. 'Domine apud Paslo-qui....nominatum' lezen we in het oorkondeboek van de Groninger Ommelanden en Drenthe. In 1336 geeft bisschop Johan van Diest toestemming tot het stichten van een kapel. Voordien gingen de bewoners ter kerke in Steenwijk, destijds ruim 'anderhalf uur gaans'! In de herfst en de winter was Steenwijk ook nog eens zeer moeilijk bereikbaar vanwege de hoge waterstand van het riviertje de Aa. In een oorkonde van 26 maart 1336 verplichten de inwoners van Paasloo zich bij te dragen in het onderhoud van wegen en het bruggetje over de Aa.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Paasloo heeft 3 rijksmonumenten, zijnde het vervenershuisje uit 1850-1870 op Spinnerslaan 17, en de Hervormde kerk met baarhuis en toegangshek van het kerkhof.

- Paasloo heeft 1 gemeentelijk monument, zijnde de boerderij op Hooiweg 6.

- De Hervormde kerk uit oorspronkelijk 1336 is in het eerste kwart van de 16e eeuw 'herbouwd', in de 17e eeuw 'gewijzigd' en in 1864 'hersteld'. Bij de laatste grote restauratie in 1953-1954 zijn in het verhoogde koorgedeelte nissen te voorschijn gekomen die men in hun oorspronkelijke staat heeft gelaten.

- In Paasloo bevindt zich de enige tonmolen van Nederland.

Terug naar boven

Links

- Jeugd: - Jeugdclub Paasloo organiseert wekelijks activiteiten voor kinderen vanaf 7 jaar in het dorp en omgeving.

- Sport: - Bij de Sportskoele in Paasloo worden lessen sportief paaldansen gegeven. Zij noemen zich de Slingervrouwgies. De lessen zijn te volgen zonder enige sportervaring. Voor elke vrouw, jong of ouder, groot of klein, is paaldansen een leuke full body work out. Tijdens paaldansen word je hele lichaam aan het werk gezet; het is kracht, lenigheid en coördinatie tegelijkertijd.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Paasloo, met foto's van de grafzerken.

Reactie toevoegen