Overschild

Plaats
Dorp
Midden-Groningen
Duurswold
Groningen

overschild groeten uit 1905 [640x480].jpg

Overschild Groeten uit 1905

Overschild Groeten uit 1905

Overschild

Terug naar boven

Status

- Overschild is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Duurswold, gemeente Midden-Groningen. T/m 2017 gemeente Slochteren.

- Onder het dorp Overschild vallen ook de buurtschappen Blokum en De Paauwen.

- De buurtschap Luddeweer, 3 km ZW van Overschild, viel oorspronkelijk grotendeels onder Woltersum, gemeente Ten Boer, maar is in de jaren zestig bij een grenscorrectie geheel naar de gemeente Slochteren gegaan (benevens een deel van Garmerwolde naar het nabijgelegen Lageland), omdat de gemeentegrens tussen Ten Boer en Slochteren, die ter plekke langs de Luddeweersterweg liep, toen langs het Eemskanaal is gelegd. Luddeweer is een formele woonplaats voor postcodeboek en BAG, maar valt in de praktijk vermoedelijk als buurtschap van Overschild te beschouwen, als zijnde het dichtstbijzijnde dorp.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Overschild, met een naar verhouding groot dorpsgebied, grenst in het ZW aan buitengebied van Lageland, de buurtschap Luddeweer en Ten Boer, in het NW aan Woltersum en Wittewierum, in het N aan buitengebieden van Garrelsweer en Appingedam, in het O en ZO aan het Schildmeer (dat voor ongeveer de helft ook binnen het dorpsgebied ligt) en Steendam en in het Z aan buitengebied van Schildwolde en nog net aan buitengebied van Slochteren, en ligt NO van Harkstede en Scharmer, ZO van Winneweer en Loppersum, Z van Wirdum, WZW van Farmsum en Delfzijl, W van Tjuchem en Meedhuizen, NW van Siddeburen en Hellum en N van Froombosch.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Het dorp Overschild omvat ca. 215 huizen met ca. 540 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Overschild heeft 3 rijksmonumenten.

- Molen Windlust.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Werkgroep Evenementen Overschild organiseert door het jaar heen diverse activiteiten voor jong en ouder.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In natuurgebied Tetjehorn N van het Schildmeer is in 2015 een raster geplaatst van bijna 1 km lang. Dat moet ervoor zorgen dat jonge, nog niet vliegvlugge ganzen vanuit het natuurgebied niet gaan foerageren op landbouwgebied. De aanleg van het raster vloeit voort uit het zogeheten Ganzenakkoord, dat de provincie, boeren en natuurorganisaties in 2014 hebben ondertekend. Het raster beoogt op een diervriendelijke manier schade aan landbouwgewassen te voorkomen. Het raster heeft op bepaalde afstanden openingen die - met uitzondering van de broedperiode - het gehele jaar open staan. Op deze manier kan het klein wild zich wél ongehinderd verplaatsen.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Overschild (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Overschild.

- Nieuws: - Dorpskrant Schildjer Proat (1x per kwartaal) is via de link (zie de knop rechtsbovenaan die pagina) ook online te lezen.

- Belangenvereniging: - Dorpsbelangen Overschild.

- Dorpshuis: - Facebookpagina van Dorpsbelangen en Dorpshuis De Pompel.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Overschild.

Reactie toevoegen