Overloon

Plaats
Dorp
Boxmeer
Noordoost-Brabant Land van Cuijk
Noord-Brabant

overloon museum 1953 [640x480].jpg

Overloon museum 1953

Overloon museum 1953

Overloon

Terug naar boven

Status

- Overloon is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Land van Cuijk, gemeente Boxmeer. T/m 30-4-1942 gemeente Maashees en Overloon. Per 1-5-1942 over naar gemeente Vierlingsbeek, in 1998 over naar gemeente Boxmeer.

- Onder het dorp Overloon valt ook de buurtschap Heikant.

Terug naar boven

Ligging

Overloon ligt Z van Boxmeer, ZW van Vierlingsbeek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Overloon 105 huizen met 532 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.560 huizen met ca. 3.900 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Verhalen over de geschiedenis van Maashees en Overloon op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Op het terrein van de Boerenbond aan de Baansestraat komen mogelijk 35 tot 40 woningen. Dat is in ieder geval het plan van Boerenbond Ysselsteyn die in Overloon begin 2009 is gestopt met de productie van veevoeder. Volgens directeur Eric Michels wordt het bouwplan uitgewerkt samen met een projectontwikkelaar. Het gaat bij de woningen wat hem betreft voor een belangrijk deel om sociale woningbouw. De Overloonse productie wordt verplaatst naar een grote nieuwe veevoederfabriek aan de rand van Ysselsteyn. Deze nieuwe fabriek neemt het merendeel van de productie van de coöperaties Boerenbond in Ysselsteyn en SaWeCo in Oirlo op zich. Deze coöperaties zijn in 2008 gefuseerd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Overloon heeft 3 rijksmonumenten.

- Overloon heeft 2 gemeentelijke monumenten.

- Mariakapel.

- Gevelstenen in Overloon.

- Oorlog hoort in een museum. Dát is de boodschap van het Oorlogsmuseum in Overloon. Het museum is ontstaan op de plaats waar in 1944 de Slag bij Overloon woedde. Deze slag is de geschiedenis ingegaan als de grootste tankslag die Nederland ooit gekend heeft. Het Oorlogsmuseum vertelt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog. Daarbij gaat het niet alleen om militaire aspecten maar vooral ook om hoe de gewone mensen de oorlog ervaren hebben. Bij dit museum hoort ook het Kampen-gebouw, dat speciaal de aandacht vestigt op vervolging in de concentratiekampen tijdens deze oorlog. Sinds 2006 is hier ook het Marshall Museum ondergebracht. Deze collectie bevat meer dan 300 militaire voertuigen en uitrustingsstukken die zijn te bezichtigen in een levensechte opstelling.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Crossroads Overloon (1e weekend van oktober, sinds 2015) wil de mensen van nu met de mensen én de gebeurtenissen van de bevrijding van Zuid-Nederland verbonden houden. Centraal daarbij staat de impact van die gebeurtenissen op de levens van de mensen die erbij betrokken waren, wat er veranderde in hun denken, doen en laten. Het gaat om de 'keerpunten' in hun leven en in die zin moet de benaming Crossroads worden opgevat. Het is de bedoeling om elk jaar via live gesprekken en, zeker op termijn, aan de hand van video-interviews een beeld te geven van die keerpunten. Oorlogsmuseum Overloon is tijdens Crossroads voor iedereen gratis te bezoeken.

- Tentfeest Overloon (weekend in oktober).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Iedere zomer valt er weer het een en ander te beleven in Openluchttheater Overloon. In de zomervakantie worden ca. 5 familievoorstellingen gepland, door verschillende gezelschappen en artiesten uit de regio. Het Openluchttheater is net als het Oorlogsmuseum gelegen in het Museumpark. De bosrijke omgeving zorgt voor een sfeervol decor. Een plek met een intieme sfeer en een verbazingwekkende akoestiek. Ruik en proef de buitenlucht in het theater met het mooiste 'plafond' van de regio, dat elk kwartier anders is. Mocht het zo hard regenen dat dit mooie plafond te hard gaat lekken, dan wijken ze uit naar Gemeenschapshuis De Pit in het centrum van het dorp.

- Het O van de dorpskern gelegen Natuurbad 't Schaartven is geen ven maar een zandwinningsplas.

- Beleef een spannende ontdekkingsreis langs bijzondere dier- en plantensoorten in het natuurrijke ZooParc Overloon. Sta oog in oog met cheetahs, tapirs, gibbons, flamingo’s, vari’s, kleine panda’s en dwergnijlpaarden en laat je verrassen door de grootste strohalsibissengroep ter wereld. Het Zoo Parc is sinds 2015 eigendom van Libéma (die o.a. ook de Beekse Bergen in Hilvarenbeek en Dierenrijk in Nuenen exploiteert). Libéma heeft het dierenpark gerenoveerd en uitgebreid met nieuwe soorten bewoners: kangoeroes, witte tijgers en zwartvoetpinguïns.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Overloon (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Overloon.

- Dorpshuis: - Het nieuwe Gemeenschapshuis De Pit is in 2013 gereed gekomen. - Onder deze link kun je zien waar die naam allemaal voor staat.

- Sport: - Met 24Fit Overloon kun je buiten sporten op je eigen niveau zonder abonnement of lidmaatschap. Er is ook in bredere zin aandacht voor je gezondheid en voeding. De Bootcamp is op woensdagen van 19:00 tot 20:00 uur. Wil je graag meedoen, kom dan een half uurtje eerder om even kennis te maken.

- Overige verenigingen: - Sint Theobaldusgilde.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Overloon RK.

Reactie toevoegen