Overheicop

Plaats
Buurtschap
Leerdam
Alblasserwaard en Vijfheerenlanden
Zuid-Holland

Overheicop buurtschapsgezicht.JPG

Overheicop (buurtschap van Schoonrewoerd), buurtschapgezicht.

Overheicop (buurtschap van Schoonrewoerd), buurtschapgezicht.

Overheicop

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Overheicop.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Overheicop.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Overheicop.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Overheicop (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Overheicop is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek Vijfheerenlanden, gemeente Leerdam. T/m 1985 grotendeels gemeente Schoonrewoerd, deels gemeente Leerdam.

- De buurtschap Overheicop valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Schoonrewoerd (even huisnrs. plus oneven huisnrs. 1 en 37), deels onder de stad Leerdam (oneven huisnrs. behalve nrs. 1 en 37).

- De buurtschap Overheicop heeft geen plaatsnaamborden en is ter plekke daarom slechts te herkennen aan de gelijknamige straatnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Over-Heikop, 1418 Over-Heycoep, 1840 Overheikop.

Naamsverklaring
De buurtschap is genoemd naar de gelijknamige polder. Samenstelling van Heicop (waarvoor zie Hei- en Boeicop) en over ´boven´ (ter onderscheiding van Neder-Heicop).(1)

Terug naar boven

Ligging

Overheicop ligt N van Leerdam, W van Schoonrewoerd, aan het riviertje de Huibert, rond de voor autoverkeer doodlopende weg Overheicop. Vanuit Schoonrewoerd gezien aan het eind van de weg gaat deze over in een fietspad richting Hei- en Boeicop.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 omvatte de buurtschap Overheicop 16 huizen met 89 inwoners onder de gemeente Schoonrewoerd en 12 huizen met 72 inwoners onder de gemeente Leerdam.

- Tegenwoordig omvat Overheicop ca. 40 huizen onder Schoonrewoerd en ca. 20 huizen onder Leerdam met in totaal ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Radarstelling Gorilla
Overheicop is bij historici vooral bekend vanwege de 'luisterpost' die de Duitsers hier in 1942 hebben aangelegd. De radarstelling met codenaam Gorilla betrof een schotelantenne van het type Wurzburg-Riesen met daarbij barakken, betonnen schuilplaatsen en een munitiebunker. Voor het 15 tot 20 hectare grote terrein werden 4 gezinnen van hun boerderij verdreven, waarvan 3 boerderijen werden afgebroken. De radar was bestemd voor het volgen van vijandelijke vliegtuigen. Tegenwoordig is in een weiland links van de weg alleen de betonnen voet van de telescoop nog te zien. Verder zijn rechts in de boomgaard nog de betonnen schuilplaatsen en de munitiebunker aanwezig, die in gebruik zijn als opslagplaats. Ooggetuigenverslag over radarstelling Gorilla en het verloop van WO II in Schoonrewoerd door inwoner J. den Besten (1935).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Begraafplaats (vanuit Schoonrewoerd gezien na de provincialeweg na de 1e 4 panden aan uw rechterhand).

- Diverse monumentale boerderijen (zie de beschrijvingen onder de link onderaan de pagina).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Een deel van de polder Overheicop is ingericht als natuurgebied Over-Heicop (23 hectare).

 

Reactie toevoegen