Overheicop

Plaats
Buurtschap
Leerdam
Alblasserwaard en Vijfheerenlanden
Zuid-Holland

Overheicop buurtschapsgezicht.JPG

Overheicop (buurtschap van Schoonrewoerd), buurtschapgezicht.

Overheicop (buurtschap van Schoonrewoerd), buurtschapgezicht.

overheicop.jpg

Eigenlijk begint Overheicop al in Schoonrewoerd, ter hoogte van de Dorpstraat.

overheicop_2.jpg

Maar je bent er pas echt al je het tunneltje uitkomt, dan zie je echt het ruime mooie biurtschap Overheicop.

overheicop_3.jpg

Midden in het buurtschap Overheicop behorende bij het dorp Schoonrewoerd.

overheicop_5.jpg

Het mooie rustige buurtschap Overheicop aan het eveneens mooie riviertje de Huibert.

overheicop_8.jpg

Kijk eens zo mooi het is in het kleine buurtschap Overheicop bij Schoonrewoerd en ook niet ver van Leerdam tot welke gemeente ze behoren .

overheicop_4.jpg

Riviertje de Huibert, het stroomt prachtig langs en door de buurtschap richting het Merwedekanaal..

overheicop_7.jpg

Een klein huisje in een klein buurtschap, ze horen bijelkaar nietwaar.

overheicop_9.jpg

Alhoewel dit ook niet misstaat. Mooie landelijk gebouwde optrekjes, je ziet het vaak anders in vooral kleine buurtschappen.

overheicop_10.jpg

Aan het eind van het buurtschap, dat verder "dood" loopt kun je te voet de Zijdekade op naar Hei- Boeicop.

Overheicop

Terug naar boven

Status

- Overheicop is een buurtschap en polder in de provincie Zuid-Holland, in de streek Vijfheerenlanden, gemeente Leerdam. T/m 1985 grotendeels gemeente Schoonrewoerd, deels gemeente Leerdam.

- De buurtschap Overheicop valt in de praktijk in zijn geheel onder het dorp Schoonrewoerd, maar voor de postadressen grotendeels (de even huisnummers, plus de oneven huisnummers 1 en 37). Het andere deel, de oneven huisnummers, behalve de huisnummers 1 en 37, valt voor de postadressen onder de stad Leerdam.

- De buurtschap Overheicop heeft geen plaatsnaamborden en is ter plekke daarom slechts te herkennen aan de gelijknamige straatnaambordjes.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Over-Heikop, 1418 Over-Heycoep, 1840 Overheikop.

Naamsverklaring
De buurtschap is genoemd naar de gelijknamige polder. Samenstelling van Heicop (waarvoor zie Hei- en Boeicop) en over ´boven´ (ter onderscheiding van Neder-Heicop).(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Overheicop ligt N van Leerdam, rond de voor gemotoriseerd verkeer doodlopende gelijknamige weg, W van Schoonrewoerd, aan het riviertje de Huibert. Vanuit Schoonrewoerd gezien aan het eind van de weg gaat deze over in een fietspad richting Hei- en Boeicop.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Overheicop 16 huizen met 89 inwoners onder de gemeente Schoonrewoerd en 12 huizen met 72 inwoners onder de gemeente Leerdam. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 40 huizen onder Schoonrewoerd en ca. 20 huizen onder Leerdam, met in totaal ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Radarstelling Gorilla
Overheicop is bij historici vooral bekend vanwege de 'luisterpost' die de Duitsers hier in 1942 hebben aangelegd. De radarstelling met codenaam Gorilla betrof een schotelantenne van het type Wurzburg-Riesen met daarbij barakken, betonnen schuilplaatsen en een munitiebunker. Voor het 15 tot 20 hectare grote terrein werden 4 gezinnen van hun boerderij verdreven, waarvan 3 boerderijen werden afgebroken. De radar was bestemd voor het volgen van vijandelijke vliegtuigen. Tegenwoordig is in een weiland links van de weg alleen de betonnen voet van de telescoop nog te zien. Verder zijn rechts in de boomgaard nog de betonnen schuilplaatsen en de munitiebunker aanwezig, die in gebruik zijn als opslagplaats. - Ooggetuigenverslag over radarstelling Gorilla en het verloop van WO II in Schoonrewoerd door inwoner J. den Besten (1935).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Veel inwoners van Schoonrewoerd vonden de fietstunnel aan de Overheicop, onder de provinciale weg N484, maar een lelijk ding. Vandaar dat het idee ontstond om de tunnel te beschilderen. Na akoord van eigenaar de provincie Zuid-Holland hebben kinderen en volwassenen uit het dorp de tunnel in 2016 beschilderd. Het schilderwerk is artistiek gecoördineerd door de Leerdamse kunstenares Thea Zweije. Als voorbereiding op het 'echte werk' heeft een aantal Schoonrewoerders vooraf al een keer in haar atelier geschilderd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Begraafplaats (vanuit Schoonrewoerd gezien na de provincialeweg na de 1e 4 panden aan je rechterhand).

- Diverse monumentale boerderijen (zie de beschrijvingen onder de link onderaan de pagina).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Natuurgebied Overheicop (23 hectare) is onderdeel van de gelijknamige polder.

- De Rommelschuur (Overheicop 1a), een initiatief van de Gereformeerde Kerk, ontvangt en verkoopt tweedehands spullen en kleding. Elke tweede en laatste zaterdag van de maand geopend. De Rommelschuur organiseert verder een grote Rommelmarkt op de laatste zaterdag van september, een aantal minirommelmarkten en een Kerstmarkt. Met de opbrengst worden goede doelen gesteund in o.a. Indonesië, Afrika en Europa.

Reactie toevoegen