Overboeicop

Plaats
Buurtschap
Leerdam
Vijfheerenlanden
Zuid-Holland

schaapskooi_2.jpg

Achter De Schaapskooi. Een mooi begin voor een mooie wandeling

schaapskooi.jpg

Jong geluk achter de Schaapskooi.

over-heicop.jpg

Een prachtige wandeling door het natuurgebied Over-Heicop begint achter het Natuurcentrum van Natuur- en Vogelwacht De Vijfheerenlanden.

Overboeicop

Terug naar boven

Status

- Overboeicop is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek Vijfheerenlanden, gemeente Leerdam. T/m 1985 gemeente Schoonrewoerd.

- De buurtschap Overboeicop valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Schoonrewoerd.

- De buurtschap Overboeicop heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Overboeicop ligt rond de gelijknamige weg. De buurtschap ligt direct ZO van het dorp Hei- en Boeicop, NW van het dorp Schoonrewoerd, NNO van de stad Leerdam, WZW het dorp Zijderveld, ZZO van de stad Vianen, W van de A2, ZO van het dorp Lexmond en NO van het dorp Leerbroek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Overboeicop omvat ca. 45 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In buurtschap Overboeicop is Natuurcentrum De Schaapskooi gevestigd, van Natuur- en Vogelwacht De Vijfheerenlanden, een vereniging van vrijwilligers met als doel de belangstelling voor de natuur in de ruimste zin van het woord- te bevorderen. Zij doet dit o.a. door: het organiseren van excursies en tentoonstellingen; het houden van lezingen en voorlichtingsavonden; het publiceren in de pers; het stichten van weidevogelreservaten; het stichten van natuurreservaten; het bestuderen en begeleiden van bestemmingsplannen; het plaatsen en onderhouden van nestkasten; het voederen van vogels in de winter; het uitoefenen van controles op de naleving van de vogel- en natuurbeschermingswet; het signaleren van aantastingen van natuur en milieu in het algemeen en het voeren van acties hiertegen; het steunen en propaganderen van verenigingen die natuur en milieubehoud beogen; het bevorderen van aanplant en onderhoud van knotwilgen en hoogstamfruitbomen; het organiseren van activiteiten voor de jeugd en projecten voor de leerlingen van de basisscholen; het geven van cursussen.

Natuurcentrum De Schaapskooi heeft een grote zaal met 80 zitplaatsen, een winkel met onder andere nestkasten, natuurboeken, kaarten en andere artikelen en een gezellige bar. In dit gebouw vinden vele activiteiten van de Natuur- en Vogelwacht plaats zoals lezingen, cursussen, exposities en vergaderingen. Ook worden hier op afspraak leerlingen van basisscholen ontvangen voor een project over een bepaald aspect van de natuur. In de grote zaal staat een aantal vitrines met prachtig opgezette vogels. In de achterzaal is een permanente tentoonstelling over de griendcultuur. Voor bezoekers is het mogelijk om een reis door de streek te maken in 17 minuten. In een diaklankbeeld trek je zo de Vijfheerenlanden door. Ook kun je de DVD ‘Kijk vanaf de dijk’ (56 min.) op computerscherm of via een beamer bekijken. Via de link is de film ook online te bekijken. De Schaapskooi is ook het hele jaar door een prima startpunt voor wandelingen of een fietstocht. Verschillende routes zijn te verkrijgen. De Schaapskooi ligt centraal in de Vijfheerenlanden aan de doorgaande weg Lexmond - Hei en Boeicop - Schoonrewoerd.

Reactie toevoegen